De Canadese afdeling van het Wereldnatuurfonds (WWF) heeft een site in het leven geroepen waar je de gevolgen van een olieramp in het Noordpoolgebied kunt simuleren door middel van een spel. Nu oliemaatschappijen steeds vaker overwegen om in de ijskoude wateren naar olie te boren, is zo’n ramp een kwestie van tijd, zegt de organisatie.
Het spel zoomt in op de Beaufort Zee in het noorden van Canada, die zeer rijk is aan biodiversiteit en verschillende inheemse bevolkingsgroepen. Je kunt er verschillende scenario’s in gang zetten: een ontploffende bron in ondiep water of in de diepzee bijvoorbeeld, of een ongeluk met een tanker. De site toont hoe een olievlek zich naar alle waarschijnlijkheid zou verspreiden en welke ecosystemen of bevolkingsgroepen daarbij in gevaar komen.
De simulaties bouwen voort op een rapport door RPS Applied Science Associates, wereldleider wat betreft modellen voor olievervuiling in zee. Met geavanceerde computermodellen werden voor vier soorten olierampen in totaal 22 scenario’s uitgewerkt, die hun verspreiding en potentiële impact op het water en de kustlijn in kaart brengen.
Uit het onderzoek blijkt dat gelekte olie zich snel verpreidt en makkelijk in zeeijs terechtkomt, waardoor het moeilijk in te dammen of te verwijderen is. De olie kan zich ook snel naar het noorden en westen verspreiden dankzij de heersende winden en zeestromingen, en er is een vrij grote kans dat Amerikaanse kustlijn getroffen wordt.
“Dit is een reden tot grote bezorgdheid”, zegt David Miller van WWF Canada. “Oliewinning in het poolgebied gaat gepaard met grote risico’s, met name in de diepzee. We willen er zeker van zijn dat de bevolking rond de Beaufort Zee en beleidsmakers over de beste informatie beschikken om hun beslissingen te nemen. Dit rapport helpt ons in te zien dat zelfs een klein lek grote impact kan hebben.”
“Alle aspecten van de Beaufort Zee, de kustlijn en het wild zijn belangrijk voor de inheemse bevolkingsgroepen”, zegt Frank Pokiak, vertegenwoordiger van de West-Canadese Inuitbevolking. “Een lek zou vernietigend zijn voor de bevolking en het zeeleven waar we van afhankelijk zijn.”