Ziny is een geldsoort die bij wil dragen aan het vormen van een toekomstbestendige economie, waarbij zingeving en zinnige dingen doen centraal staat.
Fase I – Nu, acuut:
Hypothese: Met het huidige (uitdijende) geldsysteem zijn klimaatmaatregelen zinloos. Tevens is de huidige economie nog steeds uitermate kwetsbaar voor een volgende bankcrisis, waarvan steeds meer economen lijken te denken dat die nabij is. Alleen met currency systemen welke ontkoppelen van schuldgebaseerde geldcreatie, welke tevens speculatievrij functioneren, kunnen een duurzame volgende stap gemaakt worden. Ziny-currency is als zodanig ontworpen. Meer informatie op de website http://www.ziny-currency.org
Fase II – op de langere termijn:
De Ziny currency werkt op basis van currents-emissie in ruil voor 1 uur gemeenschapswerk (bijvoorbeeld iets doen voor een stad). Dit raakt aan de participatiesamenleving. Indien deze ‘workflow’ zo geconfigureerd wordt dat het een basisfaciliteit voor de deelnemers vormt, wordt tevens deels invulling gegeven aan de basisinkomen gedachte. Op bovengenoemde website is hier meer informatie over te vinden voor stadsbesturen en / of andere geïnteresseerden.
De implementatie is open source, het project draait op crowdfunding, zij betalen 15 euro per jaar, en krijgen daartoe als ze willen een account. Met 1 uur werk (en daarbij het maken van 1 Ziny) is die 15 euro in theorie terugverdiend: aangesloten bedrijven geven in principe een 20% duurzaamheidskorting op een europrijs, welke betaald kan worden in Ziny. Waarbij 1 Ziny gewaardeerd wordt met 20 euro.
Op deze manier kunnen alle organisaties, politieke partijen, stadsbesturen, etc. kennis opdoen van dit Proof of Concept project, en zelf een lokale implementatie starten onder een eigen noemer.
Door Iwanjka, ontwerper van de Ziny
Lees meer over de Ziny Currency op hun website. Ziny doet mee met het festival, vind het evenement op de kaart (in Nijkerk)!
Het AFF, Alternative Finance Festival, is een driedaags grassroots festival dat door heel Nederland plaatsvindt rond 15 september. Omdat een nieuwe economie meer gericht is op lokale omstandigheden, behoeftes en dromen, is het geen centraal georganiseerd festival, maar nodigen we iedereen juist van harte uit om lokaal activiteiten te organiseren met een eigen karakter. Een grassroots festival dus! In aanloop naar het festival presenteert Duurzaamnieuws een overzicht van de deelnemers.