Als je veel reist krijg je ook regelmatig te maken met de gevolgen van politieke ontwikkelingen. Dat kan hinderlijk zijn als je met vakantie gaat en het kan je werk in de weg zitten als je op verre bestemmingen aan de slag gaat. Goede informatie over de actuele situatie en een goede voorbereiding zijn dan ook belangrijk.
Wat dichter bij huis hebben we de ontwikkelingen in Turkije op de voet kunnen volgen. Bijna twee jaar lang was er sprake van een noodtoestand waaronder de overheid vrij willekeurig kon ingrijpen.
Sinds 19 juli is de noodtoestand officieel opgeheven, maar erg veel verschil maakt dat in de praktijk niet als het om optreden van politie en overheid gaat. Daarom moet je er nog steeds voorzichtig zijn met politieke uitlatingen en demonstraties. Daarnaast is er sprake van een permanente dreiging van mogelijke aanslagen door de gespannen verhoudingen met buurland Syrie en de Koerden.
Als gevolg kunnen de Turkse autoriteiten zichtbare én onzichtbare veiligheidsmaatregelen nemen bij onder meer openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten. Ook op vliegvelden, bij grensovergangen en verkeersknooppunten kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Bovendien kunnen er extra identiteitscontroles worden doorgevoerd. Volg in dat geval de instructies van de lokale autoriteiten op en zorg altijd voor een geldig reisdocument en geldige identiteitspapieren. Daar hoort ook een geldig visum Turkije bij, ook voor inwoners van de EU.
Wil je een visum Turkije aanvragen? Bekijk dan ook de video:
Sri Lanka
Verder van huis en minder bekend is vakantieparadijs Sri Lanka, waar ook regelmatig mensen heen reizen om onttwikkelingswerk te doen. Ook dat land kende recent nog een periode waarin de noodtoestand van kracht was.
In de stad Kandy en in diverse andere plaatsen kwam het tot een treffen tussen boeddhisten en moslims die zo ernstig waren dat president Maithiripale Sirisena de noodtoestand uitriep. Zowel in 2009 als in 2011 was er ook al een noodtoestand uitgeroepen. Aanleiding was toen de burgeroorlog tussen regering en de Tamil- separatisten.
Nog in februari van dit jaar werden winkels van moslims en een moskee aangevallen door boeddhisten. De spanningen nemen helaas nog steeds toe. Ook doordat de Rohingya’s uit Myanmar asiel hebben gezocht in Sri Lanka is het er niet rustiger op geworden.
Naast de politieke onrust kan het weer in Sri Lanka extreem zijn en moet je voorbereid zijn op zware regens en stormen. Het verkeer is er erg onveilig en er is sprake van veel criminaliteit, waarvan juist toeristen vaak doelwit zijn.
Verder zijn kort geleden de regels rond de visumplicht aangescherpt. De wet uit 1948 is aangescherpt en heeft strengere sancties rondom het verlopen visum en de uitgifte van visa aan studenten tot gevolg. Als je in Sri Lanka verblijft met een verlopen visum riskeer je een boete van 500 Amerikaanse dollars. Tevens moet je dan een nieuw visum aanvragen.
Voor studenten is er een speciaal visum dat geldig is voor de duur van de studie. Het is mogelijk een visum voor Sri Lanka aan te vragen voor maximaal 10 jaar.