like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zo duurzaam wordt jouw elektrische huis

Van: op 13 september 2019

led tl buizen

Alles wordt elektrisch: van de auto tot de kookplaat en van de fiets tot de verwarming. We gaan veel minder gas en benzine gebruiken en duurzaam leven en wonen op groene stroom. Zo wordt jouw elektrische huis een duurzame woon-oase.

In de ontwikkeling naar groener en duurzamer wonen veranderen niet alleen toepassingen vanuit andere energiebronnen. Ook wat al op stroom werkte wordt steeds zuiniger.

Fairphone 3_Staring lady

Voorbeelden daarvan zijn apparaten als wasmachines en -drogers die tegenwoordig veel minder stroom verbruiken dan vroeger. Energielabels gaan al tot A+++. En ook in de verlichting zien we zo'n ontwikkeling, waar ledlampen en led tl buizen nog maar een fractie van de stroom verbruiken vergeleken met de oude gloeilamp.

Zuiniger, maar wel meer stroom

Zo zie je aan de ene kant een ontwikkeling waar bestaande apparaten veel minder elektriciteit gebruiken dan vroeger. Maar daartegenover staat dan we veel meer elektrische apparaten en toepassingen gaan zien. Denk maar aan de inductiekookplaat, de zonnepanelen of de warmtepomp.

En dan spreken we nog niet over alle slimme toepassingen in domotica zoals op afstand bedienbare functies als het sluiten van de gordijnen of bedienen van de intercom.

Vooral de leidingen en de veiligheid in oude huizen en kantoren zijn niet berekend op zo'n toename van elektrische toepassingen. In veel gevallen zullen die dan ook moeten worden aangepast om aan de huidige veiligheidsnormen te voldoen.

Zo'n aanpassing betekent vervangen van de groepenkast, trekken van nieuwe kabels, vervangen van schakelaars en alles wat daarmee samenhangt. Dat is een klus die maar weinig mensen zelf kunnen uitvoeren. Daarvoor neem je het beste een vertrouwde installateur in de arm.

Waar je wel zelf goed de regie in kan houden zijn de kosten en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Daar kun je prima zelf de beste producten voor vinden en vergelijken op websites zoals www.elektrobode.nl.

Voor het beste resultaat overleg je natuurlijk met een vakman. Zodat jouw groene elektrische huis of kantoor ook een veilige plek is om te wonen of te werken.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws