Weet je dat er sinds 2007 wereldwijd bijna 8 miljard smartphones zijn geproduceerd? Je kunt je de afvalberg die daarbij hoort waarschijnlijk wel voorstellen. Steeds meer fabrikanten helpen dan ook mee om het weggooien van smartphones te beperken. Daarom organiseren ze inruilacties om nog werkende toestellen opnieuw te gebruiken en defecte apparaten verantwoord te recyclen.
In een jaar tijd leveren kleine IT-producten zoals telefoons volgens de The Global E-Waste Monitor van de Verenigde Naties zo’n 3 miljoen ton afval op. Minder dan 16 procent van al het elektronisch afval wordt hergebruikt. De doorsnee Amerikaan vervangt al na twee jaar zijn smartphone, onder meer omdat de oplaadbare batterij stuk raakt en moeilijk vervangbaar is.
Toch kiezen steeds meer consumenten voor circulaire producten. 54 procent van de consumenten staat ervoor open duurzame producten te kopen. Voor tweedehands producten is dit zelfs 67 procent en 38 procent wil refurbished producten kopen. Maar liefst 86 procent van de consumenten geeft aan duurzame producten aan te schaffen vanuit milieuoverwegingen. De bereidheid om tweedehands, gerecyclede en refurbished producten te kopen, loopt uiteen. Ook voor gerecyclede producten (82 procent) geldt namelijk dat deze worden aangeschaft vanuit milieuoverwegingen, terwijl men juist tweedehands (69 procent) en refurbished (65 procent) producten koopt vanuit kostenbesparing.
Met een toenemende vraag naar refurbished telefoons wordt het voor grote merken ook steeds interessanter om inruilacties te organiseren. Daarbij kunnen kopers van een nieuwe telefoon flinke kortingen krijgen bij de aankoop van een nieuw toestel. En doordat het oude apparaat wordt opgeknapt en doorverkocht is het kopen van een nieuwe smartphone nauwelijks meer een bezwaar voor het milieu. Een mooi voorbeeld is de Samsung inruilactie bij KPN waar je bij de aanschaf van een Samsung S9 tot wel € 400,- korting kan krijgen. Zo help je het milieu, en blijft een nieuwe smartphone prima betaalbaar.