like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zo haal je meer rendement uit je spaargeld

Van: op 25 januari 2015

isolerenDe spaarrente staat met 1 à 1,5 procent op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Volgens berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is het juist nu lonend om te investeren in energiebesparing. Het rendement op woningisolatie is bijvoorbeeld vergelijkbaar met 7 tot 12 procent rente op een spaarrekening.

Investeren in energiebesparing loont. “Nu je geld besteden aan energiebesparing betekent dat je straks geld over houdt, omdat je dan minder energiekosten hebt”, aldus Marlon Mintjes van Milieu Centraal. Spouwmuurisolatie levert het meeste op: evenveel als een fictieve spaarrekening met 12 procent. ”Dit rendement is vele malen groter dan het rentepercentage van minder dan anderhalf procent die je bij de meeste banken in Nederland nu op je spaarrekening krijgt. Zelfs als de gasprijs de komende 25 jaar gelijk zou blijven, is het rendement van de investering in spouwmuurisolatie nog 9 procent en ligt het daarmee boven de huidige spaarrente.” Spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde eengezinswoning ongeveer 2.000 euro. In het eerste jaar is de besparing op de energierekening zo’n 570 euro.

Ook investeringen in dak- en vloerisolatie en HR++ glas bieden fors hogere rendementen dan een spaarrekening. Zo levert dakisolatie bijvoorbeeld een rendement van 9 procent op, en HR++ glas 7 procent. Naast lagere energielasten levert isolatie bovendien meer comfort in huis en een beter milieu op.

Woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie gekregen. Naar schatting zijn er in Nederland nog één miljoen koopwoningen en 700.000 huurwoningen zonder geïsoleerde spouwmuur.

Wil je meer weten over wat isoleren voor jouw portemonnee kan betekenen? Kijk hier verder:

Spouwmuurisolatie

Dakisolatie

Vloerisolatie

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. henkz schreef:

  Nog meer besparingsmaatregelen staan op:
  http://hier.nu/hier/pagina/10-bespaartips-gas
  en
  http://hier.nu/hier/pagina/10-bespaartips-elektriciteit

  Ik ben wel eens benieuwd of er veel mensen radiatorfolie hebben geïnstalleerd, kost weinig qua geld en moeite en is snel terugverdiend.

 2. Wilma Paalman schreef:

  @Tjara. Volgens mij haal je 2 dingen door elkaar. Spouwmuurisolatie en andere isolatiemaatregelen leveren een besparing in gas op. Zonnepanelen leveren elektriciteit. Ook een investering in zonnepanelen levert je een hoog rendement en je kunt het dus prima allebei doen. Heb in 2013 mijn spaargeld in beide geïnvesteerd en samen met gedragsverandering is mijn energierekening daardoor met ruim 80 % verlaagd.

 3. Tjara schreef:

  Ergo: investeren in Zonnepanelen kan pas uit als je eerst dit soort zaken onder handen hebt genomen…