Om een leefbaar klimaat te realiseren voor volgende generaties, moeten we ons gedrag aanpassen. Op dit moment nemen we namelijk te veel van de aarde. Ons reisgedrag speelt hierin een grote rol in. Dat verre vliegreizen een grote bijdrage leveren aan de uitstoot van CO2 is geen nieuws meer. Gelukkig vliegen de meeste mensen niet dagelijks, maar wat we wel dagelijks doen, is het reizen van en naar werk.
Woon-werkverkeer is de meest voorkomende manier van reizen, dus het verduurzamen hiervan zou een mooie stap zijn in de goede richting. Hier lees je welke mogelijkheden er zijn om het woon-werkverkeer te verduurzamen.
Thuiswerken
Thuiswerken heeft tijdens de pandemie een enorme vaart genomen. Van de één op de andere dag moesten bedrijven schakelen door creatieve oplossingen te bedenken. Hoewel er voorheen soms nog sceptisch werd gedaan over het werken vanuit huis, bleek het de afgelopen tijd wel degelijk mogelijk om productief te zijn zonder iedere dag op kantoor te verschijnen. Het leverde ons zelfs een aantal voordelen op. Zo was het fileprobleem plots verholpen, werden er minder vervuilende stoffen in de lucht aangetroffen en was het leven een stuk overzichtelijker. Natuurlijk geven we soms de voorkeur aan een offline vergadering, maar waar mogelijk doen we er goed aan om regelmatig vanuit huis te werken.
Samen is beter dan alleen
Als je dan toch naar kantoor moet, is het natuurlijk erg comfortabel om in je eentje in de auto te stappen. Het is echter minder comfortabel wanneer iedereen dit doet. Hoeveel mensen zie jij ‘s ochtends in de file met meer dan één persoon in de auto zitten? Waarschijnlijk weinig tot geen. Op de snelweg is het ieder voor zich. Maar als iedereen samen met een collega zou reizen, zou het aantal auto’s op de snelweg en de uitstoot hiervan halveren. Samen is echt beter dan alleen, dus bedrijven doen er goed aan om het carpoolen te promoten.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Efficiënt vervoer
Een andere manier om duurzamer te reizen, is efficiënt vervoer mogelijk te maken, bijvoorbeeld met het gebruik van voertuigvolgsystemen. Met behulp van voertuigvolgsystemen worden realtime locatiegegevens van voertuigen verzameld om efficiënte beslissingen te kunnen nemen. Een dergelijk systeem biedt bedrijven bijvoorbeeld de mogelijkheid om de snelheid en afstand van ieder voertuig in kaart te brengen en routes efficiënter – en dus duurzamer – in te richten. Voertuigvolgsystemen zijn erg interessant voor bedrijven met een groot wagenparkbeheer.
Flexibel en duurzaam reizen
Tot slot biedt een flexibel mobiliteitsbudget medewerkers de mogelijkheid om zelf te bepalen wat voor hen de meest efficiënte en duurzame manier is om met het woon-werkverkeer om te gaan. Met een flexibel mobiliteitsbudget kiezen medewerkers namelijk zelf aan welk vervoer zij hun reisvergoeding willen besteden. Voor duurzamer vervoer, zoals de fiets of de trein, krijgen medewerkers een hogere vergoeding. Op deze manier houden medewerkers de regie in eigen handen, wat zorgt voor een groter draagvlak. Verder kunnen bedrijven bijvoorbeeld elektrische deelfietsen aanbieden, zodat reizen met de fiets ook aantrekkelijk wordt voor mensen die iets verder weg wonen. Sommige bedrijven bieden zelfs verhuisvergoedingen aan om medewerkers te stimuleren om dichter bij hun werk te wonen. Er zijn dus genoeg manieren om creatief met het woon-werkverkeer om te gaan, zodat we werken aan een duurzame oplossing.