De tijd van voorpret en vakantieplannen komt er weer aan. Avontuur, plezier en ontspanning gaan ook heel goed samen met duurzaam. De tips in dit artikel helpen je op weg om van je vakantie dit jaar je duurzaamste vakantie ooit te maken.
Een goede voorbereiding is belangrijk. Je plant een reis een hele tijd vooruit, er kan dus nog van alles gebeuren. Een van je eerste stappen is dan ook een reisverzekering afsluiten. Kijk of ook annulering van je reis gedekt is en of je je hiervoor wilt indekken.
Veel keuze
Zelfs als je volledig duurzaam op vakantie wil, is er heel veel keuze. En er zijn verschillende vormen van duurzaam toerisme. Ecotoerisme, duurzaam toerisme en natuurtoerisme zeggen iets over reizen naar en in natuurlijke gebieden. Echter verschillen deze allemaal van elkaar. Het Wereld Natuur Fonds WNF beschrijft ze zo:
Ecotoerisme
Ecotoerisme is kleinschalig toerisme in een mooie omgeving, waar verantwoord wordt omgegaan met de natuur. De lokale bevolking verdient er geld mee. Het begrip ecotoerisme is echter niet beschermd. In principe mag elke reisorganisatie deze term gebruiken om reizen aan te prijzen. Even opletten dus als je zo’n reis boekt: gaat het wel echt om ecotoerisme of is het een verkooptrucje?
Duurzaam toerisme
Duurzaam toerisme gaat over hoe er wordt omgegaan met mens en natuur. Is een vakantiepark niet in een kwetsbaar gebied neergezet? Zijn er zonnepanelen geïnstalleerd? Werken er mensen uit de omgeving in het resort? Duurzaam toerisme zorgt er altijd voor dat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.
Natuurtoerisme
Natuurtoerisme heeft als doel in de natuur te zijn of er goed mee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een safari in Afrika, bergbeklimmen in de Alpen of duiken in de Middellandse Zee. Maar de term natuurtoerisme zegt niets over hoe verantwoord de activiteiten zijn.
Toerisme als natuurbescherming
Toerisme heeft soms nadelige effecten op de natuur. Maar het kan ook een manier zijn om de natuur te beschermen. Als natuurtoerisme een bron van inkomsten wordt voor de lokale bevolking, ontstaat een breder draagvlak om de natuur te koesteren. Daarnaast kunnen mensen hun geld verdienen met natuurvriendelijke werkzaamheden in het toerisme.
Denk aan het klimaat
De keuze van je vakantie maakt veel uit voor het klimaat. Een zonvakantie van twee weken naar Bali geeft voor vier personen een uitstoot van ruim 16.000 kg CO2. Dat is evenveel uitstoot als van vier jaar je huis verwarmen.
Uitstoot verlagen
Een speciale tool geeft inzicht in de CO2 uitstoot van het vervoer, de accommodatie en de activiteiten tijdens je vakantie. Bij de meeste vakanties is de afstand naar de bestemming en de vervoerskeuze bepalend voor de klimaat impact. Reis je binnen Europa? Dan is een reis per trein of bus de klimaatvriendelijkste keuze. Bij verre vliegreizen is een vakantie dichterbij huis altijd beter voor het klimaat.
Wil je echt helemaal klimaatneutraal op pad? Kies dan voor een fiets- of wandelvakantie. Dat scheelt bovendien een hoop vliegveld- of filestress. En het is nog een stuk goedkoper ook.