like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Klimaatwijs op vakantie: doe de check

Van: op 23 januari 2018

klimaat vakantie

Veel mensen zoeken en boeken in deze periode hun vakantie. De vakantiekeuze maakt veel uit voor het klimaat. Milieu Centraal rekent met een nieuwe tool uit wat de klimaatimpact is van een vakantie én wat je kunt doen om de uitstoot te verlagen.

Een zonvakantie van twee weken naar Bali geeft voor vier personen een uitstoot van ruim 16.000 kg CO2. Kiest het viertal voor twee weken zonvakantie op de Canarische eilanden dan stoten ze 4.600 kg CO2 uit. Nog minder klimaatimpact veroorzaakt dit viertal met een kampeervakantie met de auto in Frankrijk, namelijk 750 kg CO2. Dat is maar vijf procent van de uitstoot van de reis naar Bali!

Ter vergelijking: een gemiddeld gezin stoot jaarlijks ruim 4.000 kilo CO2 uit voor het energiegebruik in huis en nog eens ruim 4.000 kilo CO2 voor haar voeding.

 

Uitstoot verlagen

De Klimaatwijs op Vakantie tool geeft inzicht in de CO2 uitstoot van het vervoer, de accommodatie (van hotel tot tent) en de activiteiten ter plekke. Bij de meeste vakanties is de afstand naar de bestemming en de vervoerskeuze bepalend voor de klimaat impact. De tool geeft advies om deze uitstoot te verlagen. Is de vakantie binnen Europa? Dan is een reis per trein of bus de klimaat-vriendelijkste keuze. Bij verre vliegreizen is een vakantie dichterbij huis altijd beter voor het klimaat.

 

Bewustwording

“Veel mensen weten nog niet dat de klimaatimpact van een vliegreis enorm is”, aldus Mariken Stolk van Milieu Centraal. “Bewustwording over de impact van de vakantie op het klimaat is de eerste stap bij het verminderen ervan. In deze tijd van het jaar kiezen veel mensen hun zomervakantie. Plannen maken voor je vakantie is leuk, en het wordt extra leuk als je weet dat je ook nog eens klimaatvriendelijk op reis gaat.”

Bereken hier zelf de klimaatimpact van verschillende soorten vakanties.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws