like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Zo wordt je duurzame interieur een blijvertje

Van: op 1 oktober 2019

Duurzaamheid is een blijvertje, ook in het interieur. De manier waarop we ons huis inrichten zegt iets over onszelf. En steeds vaker zijn we groen. Dus richten we ook ons huis duurzamer in.

Daarom houden bij het kopen van nieuwe meubels en woonaccessoires steeds meer rekening met de wijze waarop ze gemaakt zijn, de materialen en de herkomst. We kiezen vaker voor verantwoorde en duurzame materialen zoals hout, bamboe, biologisch katoen of wol en minder voor plastic.

BES LED

Heel duurzaam is het om je huis in te richten met bestaande meubels. Daarvoor hoeven geen nieuwe grondstoffen te worden aangesproken en je vindt ze vaak dichtbij. Hergebruik is ook nog eens beter voor je portemonnee. Denk dan aan vintage meubels, maar het kan ook door écht antiek in huis te halen.

Antiek is ouder dan vintage

Weet jij het verschil tussen antiek en vintage? Vintage meubels zijn gemaakt na de Tweede Wereldoorlog, tot zo’n 25 jaar geleden. Denk aan meubels uit de jaren ’50, ’60 of later.

Antiek noemen meubels en accessoires pas als ze ouder zijn dan zo’n 100 jaar. En dan is er nog retro. Maar dat is namaak vintage, dus nieuwe producten in een oud jasje.

Minder is leuker

Door de jaren verzamelen en bewaren we heel veel spullen. Dat geldt ook voor je interieur. Kijk eens goed rond in je huis naar wat de stukken zijn die nou echt voor de sfeer zorgen, en die welke zo functioneel zijn dat je ze zeker niet kunt missen.

Kies voor aanvullingen in je huis voor tweedehands spullen of producten die gemaakt zijn van duurzaam materiaal. In de afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld steeds meer meubels gekomen die van gerecyclede materialen zijn gemaakt.

Nieuwe trends

De vorm en de functie van meubels verandert met de tijd. Denk bijvoorbeeld aan de komst van grote tv's of homecinema. Oude tv-meubels zijn vaak afgestemd op kleine formaten van toestellen die we al lang niet meer gebruiken. In zo'n geval kies je wel voor een nieuwe tv-kast, die verder ook goed past in je duurzame huis.

Zo houd je de inrichting zo duurzaam mogelijk, zonder dat je aan comfort, gemak en sfeer hoeft in te leveren. Het brengt het beste van twee werelden samen in je huis.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws