autobanden

Een zomerband is gemaakt om te gebruiken als het warmer weer is. Het profiel van dit soort banden heeft een wat simpeler ontwerp dan die van een winterband – er zitten minder groeven in. Dat zorgt voor minder rolweerstand en dus zuiniger en duurzamer rij-eigenschappen.

Nagenoeg alle zomerbanden zijn voorzien van 3 tot 4 groeven in de lengterichting zodat er weinig kans is op aquaplanning. Net als bij winterbanden is het mogelijk dat het patroon directioneel is, dat wil zeggen dat de banden in de rijrichting moeten worden gemonteerd, en dat het asymmetrisch of symmetrisch is. Daar moet u dus rekening mee houden als u de banden laat omwisselen. 

Voor zomerbanden wordt een samenstelling van hard rubber gebruikt die zal uitharden in de winter. Een zomerband heeft zo veel grip als het wat warmer is. Ze kunnen beter niet in de winter worden gebruikt, omdat de remweg dan langer is. Ook is het weggedrag van de auto op droog asfalt dat koud is minder, ook als er geen sneeuw of ijs ligt. De verschillen vind je in speciale bandentests, zoals onder andere de ANWB die uitvoert.

De cruciale eigenschappen van een zomerband: omdat de rolweerstand lager is, is het brandstofverbruik lager. Ontwerp en de samenstelling van deze band hebben als doel om de remweg zo kort mogelijk te houden als het asfalt droog of nat is. Een zomerband is erg comfortabel en presteert optimaal. Vraag een expert welke banden het beste geschikt zijn voor uw auto.

Tal van fabrikanten van banden leveren ook banden die bedoeld zijn voor een sportieve rijstijl of wedstrijden op de racecircuit. Dit soort banden heeft een profiel dat lager is en heeft minder groeven in het patroon zodat het contact met de weg optimaal is. De snelheidsbeoordeling van deze banden is Y en betekent dat er tot een snelheid van 300 kilometer per uur mee gereden mag worden.

Banden die geleverd worden voor een SUV of om op onverharde wegen te rijden vallen in een andere categorie. Dit soort banden hebben een laadvermogen dat veel hoger ligt, zodat de chauffeur over stenen kan rijden en door de blubber. Banden die gemaakt zijn voor off-road hebben groeven die in elkaar grijpen, hierdoor gat de band langer mee en heeft op ongelijke ondergronden zoveel mogelijk grip.

Zorg dus dat u goed geïnformeerd bent als u zomerbanden gaat kiezen. Bijvoorbeeld bij deze auto-onderdelenwinkel.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws