like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zonneboiler maakt CO2-neutraal wonen completer

Van: op 30 april 2020

zonneboiler

Wie werkt aan een CO2-neutrale woning denkt vaak als eerste aan het plaatsen van zonnepanelen. Of aan een warmtepomp, en misschien wel aan allebei. Maar een gasvrij huis is natuurlijk een stuk completer als ook het water op zonkracht wordt verwarmd.

Zonnepanelen staan natuurlijk al lang vol in de belangstelling, en zijn ook al behoorlijk zichtbaar in het straatbeeld. En ook over de warmtepomp wordt steeds meer geschreven. Wat de zichtbaarheid betreft heeft de zonneboiler nog wat goed te maken. Maar dat maakt hem niet minder interessant in het totaalplaatje van een CO2-neutraal huis.

Fairphone 3_Staring lady

Hoog rendement zonnecollectoren

Vroeger zagen de zonnecollectoren er vaak uit als een zonnepaneel. Dat maakte ook dat ze minder opvielen. Voor een hoog rendement - vooral in de winterdagen - wordt er nu vaak gebruik gemaakt van vacuümbuis zonnecollectoren. In dit systeem vangen glazen buizen het licht op. Doordat de buis aan de binnenkant vacuüm is getrokken, kan de warmte niet meer ontsnappen. Door het hogere rendement hoeven er ook minder vacuüm buizen te worden gebruikt waardoor er meer vermogen op een dak past.

Steeds vaker toegepast

De warmte uit de zonnecollector kan worden opgeslagen in een boilervat zodat deze later kan worden gebruikt. Met een zonneboiler kun je het hele jaar besparen. Volgens MilieuCentraal bijvoorbeeld gemiddeld 50% van de energie voor uw tapwaterverwarming. Bovendien kun je ook op de cv-waterverwarming besparen. En goed om te weten: een zonneboiler kan met vrijwel ieder verwarmingssysteem worden gecombineerd.

Subsidie

Verschillende groene leningen en subsidies maken het aantrekkelijk om in een zonneboiler te investeren. Dat maakt het extra interessant om je huis nu te verduurzamen.

Natuurlijk zul je nog vragen hebben over hoe een zonneboiler werkt, of hoe je deze het beste in jouw woning toepast. De antwoorden daarop staan al klaar. Lees daarom ook de antwoorden op deze 11 vragen over de zonneboiler. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Feenstra

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws