Je denkt er al een tijdje over om je huis te verduurzamen. Want het moment dat we met ons allen van het aardgas af moeten komt snel dichterbij. Wat is dan de beste keuze? Kun je bijvoorbeeld je cv-ketel simpel door een warmtepomp vervangen of komt er meer bij kijken? En kun je er subsidie voor krijgen?
Het doel van een warmtepomp is natuurlijk energie besparen. Maar de snelste manier om dat te doen is nog steeds isoleren. Dat kun je ook al doen als je nog een gasgestookte cv-ketel hebt staan. Bovendien werkt een warmtepomp alleen optimaal in een goed geīsoleerde woning.
Lage temperatuur verwarming
Warmtepompen halen continu een beetje warmte uit lucht, water of bodem. Dat heet lage temperatuur verwarming: het water van de verwarming blijft zo rond 35 graden. Daarom zijn er soms andere radiatoren nodig of wordt er vloerverwarming gebruikt in combinatie met een warmtepomp.
Diep onder de grond heerst een constante temperatuur. Daar kun je het jaar rond op rekenen. Boren is echter kostbaar en kan niet altijd. Warmte uit lucht halen kan bijna overal, maar alleen als de temperatuur boven nul is, en liefst een paar graden meer. Als het te koud wordt moet je bijverwarmen.
Het bijverwarmen gebeurt met een elektrisch verwarmingselement in de warmtepomp zelf, of met een gekoppelde cv-ketel. In dat laatste geval praten we over een hybride warmtepomp, wat ook de voordeligste optie is.
Stroomverbruik
Warmtepompen zorgen voor een aangename en constante temperatuur, maar ze werken op stroom. Voor een optimaal duurzaam resultaat is het dan ook zaak om je stroom zo groen mogelijk binnen te halen.
Dat kan natuurlijk met een leverancier van groene stroom. Maar je kunt ook zelf je stroom opwekken met zonnepanelen. De kosten van zonnepanelen komen dan wel bovenop de investering van de warmtepomp en eventuele andere maatregelen, maar met het oog op toekomstige ontwikkelingen kan die extra investering nu het zeker waard zijn.
Subsidie
Al met al vergt de overstap naar een warmtepomp een extra investering. Het systeem zelf is in aanschaf duurder dan een cv-ketel, maar door zuiniger verbruik verdien je die investering terug. En er kunnen extra kosten ontstaan voor aanpassing van radiatoren of extra isolatie. Informeer je dus goed voordat je gaat investeren.