like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Is een waterontharder duurzaam?

Van: op 10 maart 2020

Hoe duurzaam is een waterontharder nu eigenlijk? Hard water is van invloed op het energieverbruik en onderhoud van CV-installaties, efficiëntie van zeep en waspoeder, en de levensduur van kranen en douchekoppen.

De kern van het verhaal is kalk. Die maakt water hard. En die zet zich af aan de binnenkant van leidingen als het water wordt verwarmd. Maar dat niet alleen: kalkrijk water is ook van invloed op de menselijke huid. Bij te veel aan kalk in het water kan de huid droog gaan aanvoelen. Vooral mensen met eczeem kunnen daar extra last van ondervinden.

Energieverbruik

Kalk in leidingen vermindert de doorstroming van water en de afgifte van warmte. In de cv, maar bijvoorbeeld ook in koffie-apparaten, is er dus meer stroom nodig om eenzelfde effect te behalen. En als de warmte niet goed kan worden afgegeven, zoals in het verwarmingselement van een wasmachine, gaat het apparaat stuk.

Je kunt dus verwachten dat het kalkvrij houden van warmwaterapparatuur het rendement van die apparatuur behouden blijft, en er dus geen energieverspilling plaatsvindt. Dat geldt zowel voor de CV (tapwater), waterkoker, koffiezetapparaat, vaatwasser als wasmachine.

Wat mag een waterontharder kosten? Dat hangt af van het totaal aan besparingen dat je verwacht, en de waarde die je aan het extra comfort toekent. De resultaten van dit onderzoek helpen je dat vast te stellen.

Het Amerikaanse instituut WQA liet het effect van hard versus zacht (kalkvrij) water onderzoeken gedurende 90 dagen op verschillende CV-systemen werkend op gas. Al deze warmwatersystemen behielden bij gebruik van zacht water gedurende de gehele testperiode hun efficiëntie. In de hard-water-conditie werden dalingen in het rendement waargenomen. 

Er werden verschillende statistische methoden gebruikt om te berekenen hoeveel er bij welke waterhardheid te besparen valt op kosten voor gas en periodiek ontkalken van de CV.

Oplossing

Het plaatsen van een waterontharder kan dus voor een oplossing zorgen bij verlies aan energie.

Maar er zijn meer voordelen: na een douchebeurt is het veel makkelijker om de tegels en de glazen deur af te spoelen. En ook de aanslag in de wc zal veel langer wegblijven bij het gebruik van zacht water.

Bovendien gaat zacht water veel efficiënter om met zeep en schoonmaakmiddelen. Daarvan is er dan ook veel minder nodig.

Je mag dan ook gerust constateren dat een waterontharder helpt om je huishouden duurzamer te maken. Je verbruikt minder stroom, apparaten gaan langer mee en je vervuilt minder door reinigingsmiddelen. Vraag voor de aanschaf ook waterontharder advies. Dat loont zeker. En de lachende derde is je portemonnee.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws