Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met marktpartijen een nieuwe schatting gemaakt voor de hoeveelheid zonnestroom die opgewekt wordt in Nederland. “Het vorige kengetal was verouderd”, vertelt dr. Wilfried van Sark (Universiteit Utrecht). “Het nieuwe kengetal kan met terugwerkende kracht vanaf 2011 gebruikt worden en is 25% hoger.”
Zonnepanelen zijn voor een steeds groter deel verantwoordelijk voor de Nederlandse elektriciteitsproductie. Nu is dat zo’n 0,5%, en in de afgelopen vijf jaar is dat aandeel zelfs vertienvoudigd. Niet alleen krijgt Nederland steeds meer zonnepanelen, ook gebeurt het omzetten van zonlicht tot elektrische stroom steeds efficiënter en worden systemen zorgvuldiger en beter geïnstalleerd, vertelt dr. Wilfried van Sark, expert op het gebied van zonne-energie aan de Universiteit Utrecht. “Je ziet dit aan de gestegen opbrengst van zonnestroomsystemen”.
De resultaten van de analyse van Van Sark zijn besproken met een aantal experts uit de markt en aangepast met hun aanvullende gegevens, zodat er nu overeenstemming is over deze resultaten. Deze zijn beschreven in een onlangs verschenen onderzoeksrapport dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zal gebruiken in de update van het Protocol Monitoring Hernieuwbare Energie. Het CBS zal deze gegevens vervolgens gebruiken voor het bepalen van de productie van zonnestroom in Nederland.
Specifieke opbrengst
De specifieke opbrengst van alle Nederlandse zonnepanelen onder standaard omstandigheden (bijvoorbeeld de hoeveelheid zon, bewolking en de oriëntatie van het paneel) wordt uitgedrukt in de hoeveelheid jaarlijks opgeleverde energie (kWh) per nominaal vermogen van dat paneel (kWp). Dat kengetal hebben instanties als het CBS nodig om te schatten hoeveel van onze elektriciteitsproductie uit zonne-energie komt. Dit kengetal was 700 kWh/kWp.
Volgens de analyses van opbrengstgegevens van zonnestroomsystemen van Van Sark klopt dat getal sinds 2011 niet meer, en kan dat bijgesteld worden naar 875 kWh/kWp. De specifieke opbrengst van Nederlandse zonnepanelen is dus met 25% gestegen. De bijdrage van zonnestroom aan de totale elektriciteitsproductie in Nederland komt daarmee op 0,5%.
Vergeet niet als particulier de BTW op de aankoop en installatie van zonnepanelen de BTW terug te vragen, dat kon nog steeds in 2014, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013.
Meer informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl
Ach, als we naar de aanpak van de ons omringende landen kijken, is er nog een energiezuinige wereld te winnen. Het denigrerend spreken over de consumenten wil om zelf energie op te wekken, is juist extra makkelijk doordat de Old Boys van bestaande energiebedrijven zich met hand en tand tegen deze tendens verzetten. Het investerings-klimaat heeft te lang geleden onder de druk slechts aandeelhouders schat-hemetje-rijk te maken ten koste van de inwoners. Veel Verenigde Nederlandse Gemeenten hebben hun energie-portefeuilles met grove winsten verkocht aan buitenlandse beleggers die nog niet in de gaten hadden dat de NL markt aan verandering onderhevig was.
Zonnepanelen zijn voor een steeds groter deel verantwoordelijk voor de Nederlandse elektriciteitsproductie. Nu is dat zo’n 0,5%, en in de afgelopen vijf jaar is dat aandeel zelfs vertienvoudigd.
Al die paneeltjes bij elkaar goed voor een half procent van de electriciteitsproductie?
Dat zet geen zoden aan de dijk. Tijd om naar een andereoplossing te kijken?
De (niet commerciële) rekenmodellen die ik ken voor het opwekken van PV stroom gaan al jaren uit van een opbrengst van ca. 900 kWh/kWp bij optimale oriëntatie.
Het lijkt me overigens sterk dat in 2011 een ongemerkte revolutie in efficiency zou zijn opgetreden ;-)
We hebben met minstens twee parallel verlopende processen te maken: geleidelijk toegenomen efficiency en – zeker zo belangrijk – toename in de hoeveelheid zonneschijn in Nederland. Deze is sinds 1980 met maar liefst 25% (!) toegenomen (o.a. door schonere lucht, waardoor minder vaak mist en laaghangende bewolking). Zie http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3249694/2012/05/02/Meer-zon-door-schonere-lucht.dhtml
De tot voor kort (o.a.) door het CBS gehanteerde getallen lijken daarom ofwel heel erg gedateerd, dan wel op basis van sombere (?) bijstellingen zoals vanwege veroudering of ongemerkte uitval van een paneel of omvormer.
Het is daarom in het directe belang van de NL overheid, om een kwaliteitskeurmerk in het leven te roepen voor de juiste installatie van zonnepaneelinstallaties . Het standaard afschuiven op de branche van deze verantwoordelijkheid volstaat niet meer, mede doordat daarbij van tegengestelde belangen sprake zal zijn? Bij de introductie van her oplaadbare batterijen is het ook enorm mis gegaan, waardoor er nu dramatisch lage rendementen geaccepteerd worden bij her oplaadbare batterijen en de consument in de praktijk ‘moet kiezen’ voor eenmalige batterijen. De wegkijkende NL Liberale overheid staat op die manier borg voor een mens- en milieu verspilling op ongekende schaal! Dat kan beter