De Zweedse regering heeft een wetsvoorstel ingediend voor belastingvoordelen op reparaties. Dan hoeven mensen niet langer hun kapotte fiets of wasmachine weg te gooien. Een van de voorstellen van de coalitie van sociaal-democratische en groene partijen in het Zweedse parlement is om de btw op reparaties aan fietsen, kleding en schoenen te verlagen van 25% naar 12%.
Verder staat in hetzelfde wetsvoorstel ook dat de helft van de loonkosten op reparaties aan apparaten, zoals koelkasten, ovens, vaatwassers en wasmachines, teruggevorderd kunnen worden op de inkomstenbelasting.
“Wij geloven dat dit een aanzienlijke kostenverlaging met zich meebrengt, waardoor het economisch rendabeler en logischer wordt om goederen te repareren”, zegt Per Bolund, de Zweedse minister voor Financiën en Consumenten. Bolund is een van de zes leden van de Groene Partij in het kabinet en heeft deze nieuwe stimuleringsmaatregelen geïnitieerd. Hij schat in dat door de btw-verlaging reparatiekosten van 400 SEK (€ 40) voortaan nog maar 350 SEK bedragen. Genoeg verschil om de reparatie-industrie in Zweden te stimuleren.
Bolund hoopt dat de nieuwe belastingmaatregel een nieuwe thuisreparatie service-industrie zal stimuleren, die dan weer de broodnodige banen kan opleveren voor nieuwe immigranten met onvoldoende scholing.
Verandering van focus
De belastingvoordelen zijn onderdeel van een nieuwe focus van de regering. Ze verleggen de aandacht van het verminderen van de CO2-uitstoot van in eigen land geproduceerde goederen naar het verminderen van de uitstoot die ontstaat door elders geproduceerde goederen. Zweden heeft haar jaarlijkse uitstoot van kooldioxide sinds 1990 verlaagd met 23% en wekt nu al meer dan de helft van de elektriciteit op uit hernieuwbare bronnen. Maar de uitstoot gekoppeld aan consumptie is hardnekkig gestegen. Bolund zei dat het beleid ook samenhangt met internationale trends zoals minder consumptie en ambachten, zoals de “maker movement” en de deeleconomie, die beide een sterke aanhang hebben in Zweden. “Ik denk dat er op dit moment in Zweden een verandering van inzicht is. We zijn ons er meer van bewust dat het nodig is om onze spullen langer te laten meegaan en het aantal consumptiegoederen te verminderen.”
De voorstellen zullen worden gepresenteerd in het parlement als onderdeel van de regeringsbegroting van volgend jaar. Als de voorstellen in december worden aangenomen, gaat de wet in per 1 januari 2017.