like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

10 tips voor een duurzame badkamer

Van: op 14 juli 2018

duurzame badkamer

De badkamer wordt vaak en intensief gebruikt. Het is bij de meeste gezinnen een energie-intensieve ruimte waar veel water en warmte wordt gebruikt. Je kan er dus flinke milieuwinst boeken met een slimme aanpak. Met als belangrijkste doel een comfortabele badkamer met een efficiënt energie- en waterverbruik.

Duurzaamheid begin took in de badkamer bij het ontwerp.  Een badkamer produceert een enorme hoeveelheid vocht, waardoor er extra aandacht moet worden besteed aan de materialen en ventilatie. Een verkeerde materiaalkeuze kan leiden tot schimmels wat niet ten goede komt aan het binnenklimaat. Conventionele badkamer materialen zoals vinyl en acryl douchecabines zijn aardolie producten en niet of nauwelijks te hergebruiken en te recyclen. Glas en keramische tegels zijn over het algemeen de beste keuzen. Probeer ook bij het ontwerp niet teveel achter de trends aan te lopen en kies voor een rustige en bescheiden stijl. De materialen daarvoor vind je bij voorbeeld bij Megadump.

Zorg bij het ontwerp voor goede ventilatiemogelijkheden. Een open raam al dan niet op kierstand is ideaal. Is dit onvoldoende, breng dan een goed functionerend ventilatiesysteem aan. Goede ventilatie zorgt er ook voor dat het vocht niet in de rest van het huis komt en daar voor problemen gaat zorgen. En voor een aangepaste raamdecoratie kijk je bij voorbeeld op een website als Topjaloezieën.nl

Schoonmaken en wassen

Verder moet een badkamer makkelijk schoon te houden zijn. Bubbelbaden en douchecabines zijn vaak een hels karwei om goed schoon te houden. Met als gevolg dat er enorm veel chemische reinigingsmiddelen worden gebruikt. Ook is de levensduur van een kunsttof cabine door vervuiling en verkleuring  vaak korter dan wenselijk. Gelukkig zien we tegenwoordig weer steeds vaker de inloop douche van plavuizen en rvs.

Maak tijdens het badderen of douchen zoveel mogelijk gebruik van biologische en natuurlijke verzorgingsproducten. Deze zijn vaak veel minder agressief voor je badkamer maar zeker ook voor jezelf.

Tips voor een duurzame badkamer

  • De minst aantrekkelijke, maar beste tip, is natuurlijk minder lang douchen. In een huishouden waarin iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard.
  • Bedenk altijd wat er met het water wegstroomt als het de badkamer verlaat. Kies daarom altijd voor biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten.
  • Maak gebruik van een grijswater systeem waarmee je douchewater kunt hergebruiken voor het toilet.
  • Om de levensduur van de verf en behang te verlengen moeten schimmels worden vermeden. Laat daarom na het douchen de ventilator nog even doorlopen.  Of let op de spiegel… is deze weer helemaal vrij van vocht, dan kan de ventilator uit.
  • Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
  • Neem een waterbesparende douchekop. Door de grotere weerstand kun je hiermee aardig wat water besparen zonder aan comfort in te boeten. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.
  • Deel je bad of douche en bespaar de helft aan water. Dit was vroeger heel normaal en nu weer helemaal hip. En natuurlijk veel gezelliger!
  • Maak gebruik van het warme douchewater met een warmtewisselaar. Hiermee hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
  • Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het inzepen van de handen en het scheren. Door de druk op onze waterleiding verdwijnt er 20 liter per minuut in het putje, dus dat kan aardig oplopen.
  • Gebruik koud water in plaats van warm om energie te besparen.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!