De circulaire economie staat zowel bij de overheid als het bedrijfsleven hoog op de agenda. De Nederlandse overheid heeft de ambitie dat in Nederland in 2050 zo goed als geen primaire grondstoffen meer worden gebruikt.
Nederland is al koploper op het gebied van afvalrecycling: ruim 80 procent van het afval wordt gerecycled. Ook wordt in Nederland volop geëxperimenteerd met nieuwe verdienmodellen, zoals circulaire inputs. Bedrijven gebruiken of ontwikkelen hierbij grondstoffen die hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar of herbruikbaar zijn. Dalende productiekosten van energie uit hernieuwbare bronnen maken het terugwinnen van circulaire inputs steeds beter betaalbaar.
Een ander kansrijk verdienmodel betreft product-dienstsystemen. De leverancier blijft tijdens de gebruiksfase eigenaar van het product en de gebruiker betaalt een vergoeding, bijvoorbeeld in de vorm van een abonnement, voor prestatie of gebruik. Daarnaast zijn er verdienmodellen gericht op levensduurverlenging, waarbij de waarde van producten behouden blijft door reparatie of hergebruik en ook via deelplatforms wordt het hergebruik van goederen gestimuleerd.
Circulaire economie draagt bij aan economische groei
De circulaire economie is goed voor nieuwe banen, verbetert het Nederlandse imago in het buitenland, heeft voordelen voor de volksgezondheid en maakt ons minder afhankelijk van grondstoffenimport. Veel seinen staan op groen om van circulariteit een nieuw Nederlands succesverhaal te maken.
Ketenverantwoordelijkheid bij bedrijven is een cruciale stap om de circulaire economie te realiseren. Zo is extra informatie nodig over voorraden om deze in de productieketen te kunnen tracken en tracen. Hetzelfde geldt voor informatie over de gebruiksketen, de slijtage en de toestand van producten of diensten. Het realiseren van een gezonde mix van grotere ondernemingen en startups die onderling kennis, middelen en creativiteit uitwisselen, is hiervoor een voorwaarde. In zo’n netwerk kunnen bedrijven gebruikmaken van elkaars materialen en lokale kringlopen sluiten. Hiervoor is wel een goede infrastructuur nodig.
Ook consumenten
Ook de consument moet actief bij de circulaire economie worden betrokken. Daar zijn ook al geode voorbeelden van beschikbaar. Zo verkoopt Telefoondiscounter.nl refurbished iPhones en brengt zo de anders weggooide telefoon terug in de handen van mensen. 123trapliften.nl doet iets wat weinig mensen zien, maar veel staal bespaard, tweedehands trapliften worden gedemonteerd en opnieuw in elkaar gezet. En de trend van tweedehands kleding is ook gearriveerd onder de motorrijders, Bikeroutfit.nl verkoopt naast nieuwe ook tweedehands motorkleding.
In een succesvolle toekomst van de circulaire economie werken ondernemers en consumenten zo samen aan een maximal hergebruik.