Terwijl politici wereldwijd praten over een beter milieu, repareren vrijwilligers onder de vlag van het Repair Café maandelijks meer dan 18.000 spullen. Het duizendste Repair Café bevindt zich in Bathmen, in de Nederlandse provincie Overijssel.
Van Duitsland tot Brazilië en van Canada tot India en Australië. In maar liefst 24 landen organiseren vrijwilligers wekelijks of maandelijks een Repair Café. Martine Postma, directeur van Stichting Repair Café, hoopte in 2009 nog op twaalf Repair Cafés in Nederland: een in elke provincie. “Dat het er nu duizend zijn, verspreid over zes continenten, dat is geweldig”, zegt ze stralend. “Dit laat zien dat steeds meer mensen genoeg hebben van de wegwerpmaatschappij.”
Hanny Biemolt en haar collega’s startten in Bathmen een Repair Café, omdat ze in hun dorp met 6000 inwoners wat meer reuring wilden. “De bijeenkomsten zijn erg gezellig”, zegt Biemolt. Er zijn dertien handige vrijwilligers, er zijn bezoekers, er is koffie. En meer dan de helft van de kapotte spullen gaat gerepareerd weer mee naar huis.
Smartphone weggooien? Mooi niet!
Volgens Postma zouden Repair Cafés een nog groter publiek kunnen bereiken, als meer vrijwilligers zich specialiseerden in het repareren van smartphones, laptops en tablets. “Deze apparaten horen steeds meer bij het dagelijks leven en gaan vaak kapot”, zegt Postma. “Toch repareren Repair Café-vrijwilligers vaker stofzuigers en koffiezetapparaten.” Stichting Repair Café denkt daarom na over mogelijkheden om vrijwilligers te scholen in het repareren van deze moderne consumentenelektronica.
Wil jij ook je kapotte spullen repareren? Bezoek dan een Repair Café. Is er nog geen Repair Café bij jou in de buurt? Start er zelf een!