like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Windmolen verdient zich energetisch in 4,5 maanden terug

Van: op 5 december 2014

siemenswindSiemens heeft milieuproductverklaringen (Environmental Product Declarations - EPD's) gepubliceerd voor vier van haar productplatformen. Daaruit blijkt dat een windmolen zich energetisch terugverdient in 4,5 maand. De energetische terugverdientijd is de tijd die een windpark in gebruik moet zijn om net zo veel energie te produceren als dat het tijdens zijn hele levenscyclus verbruikt.

De verklaringen gelden zowel voor turbines met tandwielkast als turbines met directe aandrijving voor offshore- en onshore-projecten. De waarden zijn gebaseerd op levenscyclusbeoordelingen (Life Cycle Assessments - LCA's) van vier specifieke windenergieprojecten: twee offshore windparken met 80 windturbines en twee onshore windprojecten met 20 windturbines. De nieuwe brochures leveren belangrijke informatie over de milieuprestaties van deze Siemens-producten.

Bij LCA's staat de berekening van de energetische terugverdientijd centraal. Bij een onshore windpark met een gemiddelde windsnelheid van 8,5 meter per seconde bedraagt de terugverdientijd van een Siemens SWT-3.2-113 windturbine 4,5 maand. Deze waarde is gebaseerd op een windproject met 20 turbines, inclusief een netverbinding van 13 kilometer en alle overige investeringen zoals materiaalgebruik, fabricage, installatie, exploitatie en onderhoud, alsmede demontage en uiteindelijke verwerking.

De offshore Life Cycle Assessment op basis van een project met 80 6 MW-windturbines van Siemens biedt nog meer interessante milieufeiten: gedurende zijn verwachte levensduur produceert het windpark 53 miljoen megawatt-uur en bespaart 45 miljoen ton CO2, wat overeenkomt met de hoeveelheid CO2 die gedurende een periode van 25 jaar wordt geabsorbeerd door een bosgebied met een oppervlak van 1286 km2. Deze waarden komen overeen met een CO2-uitstoot van slechts zeven gram per kilowatt-uur (g/kWh). Ter vergelijking: bij energieproductie op basis van fossiele brandstoffen bedraagt de gemiddelde uitstoot 865 g/kWh.

“Milieuproductverklaringen bieden klanten, ontwikkelaars en overheden de vereiste transparantie als het gaat om de milieuprestaties van onze producten. Deze verklaringen ondersteunen ons bij de verdere ontwikkeling van ons portfolio, wat onze concurrentiepositie alleen maar ten goede komt,” aldus David Molenaar, directeur van de Siemens-divisie Wind Power and Renewables. "Ik ben ervan overtuigd, dat deze informatie veel voordelen biedt, zowel voor onze klanten als voor onze onderneming als geheel.”

De EPD-brochures voor de vier productplatformen van Siemens (G2, D3, G4 en D6) kunnen worden gedownload op www.siemens.com/energy/wind/epd.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Erik Sijtsma schreef:

  Hmm, ik kan het ook omdraaien Lex. Er zijn mensen die dogmatisch en vanuit hun onderbuikgevoel blijven vasthouden aan het idee dat windenergie per definitie groen en duurzaam is. Ongehinderd door kennis van zaken en bepaalde aspecten gewoon niet willen zien dat er ook ongewenste nevenaspecten aan deze manier van exploitatie zitten.

  Klakkeloos alles maar aannemen wat de producent zegt vind ik eerlijk gezegd nogal naief. Een wat meer kritische houding aannemen en ook het andere verhaal eens aanhoren, dat zouden meer mensen eens moeten doen, met name in de politiek. En dat heeft geen moer met azijn te maken.

 2. Lex Rijfkogel schreef:

  Weer zo’n azijnreactie van iemand met schijnbaar weinig kennis van zaken of het niet willen weten/lezen.

  Feit is dat een windturbine zichzelf binnen een paar maanden terugverdiend qua energiekosten (eigenlijk zou alles in energiekosten moeten worden uitgedrukt en besparing CO2-productie).

  Eerlijke verdeling vd kosten: laat me niet lachen hoeveel subsidie de conventionele energieproductie krijgt, dan is de subsidie voor windenergie een schijntje

 3. Erik Sijtsma schreef:

  Leuk, zo’n bericht vanuit de leverancier gezien. Daar is de afdeling marketing weer creatief aan de slag gegaan om hun spullen beter te kunnen verkopen. Groen plaatje erbij met wat boompjes en we krijgen allemaal het gevoel mee dat we ontzettend groen en duurzaam bezig zijn. Eigenlijk zou je het hele plaatje moeten laten zien waarbij de extra CO2-uitstoot ten gevolge van efficiencyverliezen van de conventionele centrales meegenomen worden. Die moeten de windmolens voorrang geven op het net en dus gas terugnemen. En dan hebben we het nog niet eens over een eerlijke verdeling van de kosten…

  Erik Sijtsma