2014 is goed op weg om het warmste jaar ooit te worden, blijkt uit eerste berekeningen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De hoge temperaturen zijn mede het gevolg van het warmere oppervlak van de oceanen. Uit de berekeningen van de WMO blijkt dat de globale gemiddelde luchttemperatuur boven land en zee tussen januari en oktober 0,57 graden Celsius hoger lag dan het gemiddelde tussen 1961 en 1990, en zelfs 0,09 graden boven het gemiddelde van de voorbije tien jaar (2004-2013). Als november en december van dit jaar die trend volgen, en dat zullen ze volgens de WMO waarschijnlijk doen, wordt 2014 het heetste jaar in de geschiedenis.
“Deze voorlopige informatie voor 2014 betekent dat veertien van de vijftien warmste jaren ooit in de 21e eeuw zijn voorgekomen – de klimaatverandering stopt niet”, zegt WMO Secretaris-Generaal Michel Jarraud. “Wat we het voorbije jaar hebben gezien, is wat we verwachten van een veranderend klimaat: recordhitte in combinatie met hevige neerslag en overstromingen. Wat uitermate ongewoon en alarmerend is dit jaar, zijn de hoge temperaturen boven grote delen van het oceaanoppervlak, ook in de noordelijke hemisfeer.”
Klimaatakkoord
Het WMO-rapport merkt op dat de gevolgen van die hogere zeetemperatuur erg verschillend kunnen zijn, van zware neerslag en overstromingen in sommige landen tot extreme droogte in andere.
“Ons klimaat is aan het veranderen en elk jaar stijgen niet alleen de risico’s op extreem weer, maar ook de impact op het menselijk leven”, zegt Christiana Figueres, hoofd van de VN-raamconventie over de Klimaatverandering (UNFCCC) in een reactie op de nieuwe cijfers.
“Gelukkig is het politieke klimaat ook aan het veranderen, en zijn er tekenen dat regeringen opschuiven naar een universeel klimaatakkoord in Parijs in 2015, met de steun van investeerders, bedrijven en steden.”