Siemens heeft milieuproductverklaringen (Environmental Product Declarations – EPD’s) gepubliceerd voor vier van haar productplatformen. Daaruit blijkt dat een windmolen zich energetisch terugverdient in 4,5 maand. De energetische terugverdientijd is de tijd die een windpark in gebruik moet zijn om net zo veel energie te produceren als dat het tijdens zijn hele levenscyclus verbruikt.
De verklaringen gelden zowel voor turbines met tandwielkast als turbines met directe aandrijving voor offshore- en onshore-projecten. De waarden zijn gebaseerd op levenscyclusbeoordelingen (Life Cycle Assessments – LCA’s) van vier specifieke windenergieprojecten: twee offshore windparken met 80 windturbines en twee onshore windprojecten met 20 windturbines. De nieuwe brochures leveren belangrijke informatie over de milieuprestaties van deze Siemens-producten.
Bij LCA’s staat de berekening van de energetische terugverdientijd centraal. Bij een onshore windpark met een gemiddelde windsnelheid van 8,5 meter per seconde bedraagt de terugverdientijd van een Siemens SWT-3.2-113 windturbine 4,5 maand. Deze waarde is gebaseerd op een windproject met 20 turbines, inclusief een netverbinding van 13 kilometer en alle overige investeringen zoals materiaalgebruik, fabricage, installatie, exploitatie en onderhoud, alsmede demontage en uiteindelijke verwerking.
De offshore Life Cycle Assessment op basis van een project met 80 6 MW-windturbines van Siemens biedt nog meer interessante milieufeiten: gedurende zijn verwachte levensduur produceert het windpark 53 miljoen megawatt-uur en bespaart 45 miljoen ton CO2, wat overeenkomt met de hoeveelheid CO2 die gedurende een periode van 25 jaar wordt geabsorbeerd door een bosgebied met een oppervlak van 1286 km2. Deze waarden komen overeen met een CO2-uitstoot van slechts zeven gram per kilowatt-uur (g/kWh). Ter vergelijking: bij energieproductie op basis van fossiele brandstoffen bedraagt de gemiddelde uitstoot 865 g/kWh.
“Milieuproductverklaringen bieden klanten, ontwikkelaars en overheden de vereiste transparantie als het gaat om de milieuprestaties van onze producten. Deze verklaringen ondersteunen ons bij de verdere ontwikkeling van ons portfolio, wat onze concurrentiepositie alleen maar ten goede komt,” aldus David Molenaar, directeur van de Siemens-divisie Wind Power and Renewables. “Ik ben ervan overtuigd, dat deze informatie veel voordelen biedt, zowel voor onze klanten als voor onze onderneming als geheel.”
De EPD-brochures voor de vier productplatformen van Siemens (G2, D3, G4 en D6) kunnen worden gedownload op www.siemens.com/energy/wind/epd.