De New Food Challenge daagt (startende) bedrijven uit om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens in aanmerking voor een subsidie van maximaal 250.000 euro om het nieuwe voedsel daadwerkelijk te maken en op de markt te brengen.
Dit heeft staatssecretaris Van Dam bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van de Green Protein Alliance in Aalsmeerderbrug. Voor de New Food Challenge trekt Van Dam in totaal 1,8 miljoen euro uit via de zogeheten SBIR-regeling. Doel van de New Food Challenge is om meer nieuwe gezonde en aantrekkelijke producten in de winkels te krijgen. Dit sluit aan bij de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Een hogere consumptie van plantaardige eiwitten is niet alleen gezonder maar zorgt ook voor een duurzamere voedselproductie.
Van Dam: “Consumenten willen gezonder eten: minder vlees, meer plantaardig. Dat vraagt om goed en gezond voedsel dat bovendien duurzaam wordt geproduceerd. Nederland wil voorop lopen met nieuwe producten van plantaardige eiwitten. Met de New Food Challenge wil ik meer nieuwe gezonde plantaardige producten in de winkels krijgen.”
Inschrijving
De inschrijving voor de New Food Challenge sluit op 30 april. Daarna worden de inzendingen beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Zij kijken niet alleen naar de technische haalbaarheid van de plannen maar bijvoorbeeld ook naar kansen voor een geslaagde marktintroductie. De beste voorstellen winnen een bedrag van maximaal 30.000 euro. Vervolgens hebben de indieners een half jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken. Daarna worden de plannen opnieuw beoordeeld door de adviescommissie. Circa vijf initiatieven komen in aanmerking voor een vervolgsubsidie van maximaal 250.000 euro. Het is de bedoeling dat de nieuwe voedselproducten dan vervolgens na anderhalf jaar op de markt komen.
Meer projecten
De New Food Challenge maakt deel uit van een reeks maatregelen om de consumptie van groente en fruit en andere plantaardige producten te stimuleren. In totaal trekt staatssecretaris Van Dam de komende vier jaar ruim 15 miljoen euro uit voor actieplannen en projecten die de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten verhogen. Zo is er onderzoeksgeld beschikbaar voor de ontwikkeling van de kweek en het gebruik van algen en zeewier als voedingsbron en krijgen scholen meer mogelijkheden om voedseleducatie te geven via het programma Jong Leren Eten. Ook investeert het kabinet samen met het bedrijfsleven in het Nationaal Actieprogramma Groente en Fruit waarmee de consumptie van groente en fruit in onder andere de horeca, het bedrijfsleven en het onderwijs wordt verhoogd.
Voor meer informatie over de New Food Challenge:
www.rvo.nl/foodchallenge
www.voedselagenda.nl/foodchallenge