like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

1,8 miljoen voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten

Van: op 17 februari 2017

vegetarisch bonen food challengeDe New Food Challenge daagt (startende) bedrijven uit om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens in aanmerking voor een subsidie van maximaal 250.000 euro om het nieuwe voedsel daadwerkelijk te maken en op de markt te brengen.

Dit heeft staatssecretaris Van Dam bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van de Green Protein Alliance in Aalsmeerderbrug. Voor de New Food Challenge trekt Van Dam in totaal 1,8 miljoen euro uit via de zogeheten SBIR-regeling. Doel van de New Food Challenge is om meer nieuwe gezonde en aantrekkelijke producten in de winkels te krijgen. Dit sluit aan bij de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Een hogere consumptie van plantaardige eiwitten is niet alleen gezonder maar zorgt ook voor een duurzamere voedselproductie.

Van Dam: “Consumenten willen gezonder eten: minder vlees, meer plantaardig. Dat vraagt om goed en gezond voedsel dat bovendien duurzaam wordt geproduceerd. Nederland wil voorop lopen met nieuwe producten van plantaardige eiwitten. Met de New Food Challenge wil ik meer nieuwe gezonde plantaardige producten in de winkels krijgen.”

 

Inschrijving

De inschrijving voor de New Food Challenge sluit op 30 april. Daarna worden de inzendingen beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Zij kijken niet alleen naar de technische haalbaarheid van de plannen maar bijvoorbeeld ook naar kansen voor een geslaagde marktintroductie. De beste voorstellen winnen een bedrag van maximaal 30.000 euro. Vervolgens hebben de indieners een half jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken. Daarna worden de plannen opnieuw beoordeeld door de adviescommissie. Circa vijf initiatieven komen in aanmerking voor een vervolgsubsidie van maximaal 250.000 euro. Het is de bedoeling dat de nieuwe voedselproducten dan vervolgens na anderhalf jaar op de markt komen.

 

Meer projecten

De New Food Challenge maakt deel uit van een reeks maatregelen om de consumptie van groente en fruit en andere plantaardige producten te stimuleren. In totaal trekt staatssecretaris Van Dam de komende vier jaar ruim 15 miljoen euro uit voor actieplannen en projecten die de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten verhogen. Zo is er onderzoeksgeld beschikbaar voor de ontwikkeling van de kweek en het gebruik van algen en zeewier als voedingsbron en krijgen scholen meer mogelijkheden om voedseleducatie te geven via het programma Jong Leren Eten. Ook investeert het kabinet samen met het bedrijfsleven in het Nationaal Actieprogramma Groente en Fruit waarmee de consumptie van groente en fruit in onder andere de horeca, het bedrijfsleven en het onderwijs wordt verhoogd.

Voor meer informatie over de New Food Challenge:
www.rvo.nl/foodchallenge
www.voedselagenda.nl/foodchallenge

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Holy schreef:

  We hoeven niet nog meer fabriekstroep. Gewoon verse groentes, bessen, noten uit eigen tuin of lokaal biologisch geteeld. Stop dat geld maar in het opheffen van de veeindustrie.

 2. Anneke schreef:

  Subsidie voor bedrijven die een innovatief idee hebben om op gezond voedsel meer te verdienen?
  Die 6 % BTW op gezond voedsel afschaffen en de BTW op junkfood verhogen!
  Betere normen stellen en handhaven. Ik ben het helemaal met Teo en Tjara eens.

 3. Tjara schreef:

  Inderdaad, de wereld op zijn kop. Besteed dat geld liever en beter aan onderzoek hoe zo snel mogelijk grond/water/lucht verbeterd kan worden…aan bijscholing en bewustwording in Den Haag!!! hoe ons voedsel via wetgeving alleen maar gezond geproduceerd Moet! worden. Leg dikke dikke boetes op aan bedrijven die met ons voedsel sjoemelen.
  Nu weer..alarmerende hoeveelheid arsenicum in rijst..zelfs in bio rijst.. Duurzame Tonijnclub belazert al jaren de kluit..
  Zo voel je als zo bewust duurzaam mogelijk levende burger je vies in de steek gelaten door je overheid!
  Laten ze bedrijven eens beter doorlichten en zeer zwaar beboeten bij overtreden.
  Boeren die jammeren dat ze hun varkenskilo-flats moeten inkrimpen…en schade oplopen, ik heb er geen medelijden mee!

 4. Theo schreef:

  De waanzin ten top, 1.8 miljoen om een gezond product te maken. Doe gewoon de boontjes nootjes en paddestoelen bij elkaar en maak er een gerecht van, gezonder kan het niet!