• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Zeewier zit vol vitaminen, maar heeft een imagoprobleem

6 september 2022|doorIPS|induurzaam ondernemen, voeding

zeewier

Door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen is zeewier een ideale toevoeging aan plantaardige vleesvervangers, argumenteren Rochelle Embling en Laura Wilkinson, psychologen aan de Swansea University. Uit hun onderzoek blijkt dat de consument dat ook al weet, en  producenten vooral moeten inzetten op de smaak.

Eetbare zeewieren en algen – ook wel “zeegroenten” genoemd – zijn een groep waterplanten die in de oceaan voorkomen. Kelp, palmwier, wakame en caulerpa zijn allemaal soorten die worden gebruikt in gerechten.

Hoewel algen en zeewier vooral in de Aziatische keuken populair zijn, wordt het ook in het Westen steeds vaker toegevoegd in voedingsmiddelen en dranken. Het schoolvoorbeeld is sushi, waarbij het wordt gebruikt als eetbare wrap voor vullingen op basis van groenten, vis en rijst.

Angst voor het nieuwe

Ons onderzoek toont aan dat consumenten in westerse landen minder bekend zijn met zeewier als ingrediënt. Dit is belangrijk omdat voedselneofobie (het vermijden van nieuwe voedingsmiddelen) consumenten ervan kan weerhouden nieuwe producten te proberen.

En met name voor zeewier is de eerste indruk misschien minder aantrekkelijk, als het wordt geassocieerd met de planten die op onze stranden aanspoelen. Veel deelnemers aan ons onderzoek denken bij  zeewier aan termen als “stinkend”, “zout” en “slijmerig”.

Toch hebben ook veel Europese landen eigenlijk een lange geschiedenis van de consumptie van zeewier. Zo is er “laverbread”, een hartige puree van zeewier, dat samen met andere zeevruchten wordt gegeten in de traditionele Welshe keuken. Een zoet alternatief is carrageenpudding een dessertgelei van carrageen zeewier (ook wel bekend als Iers mos).

Die traditionele consumptie van zeewier blijft tot nog toe een kleine niche. Met uitzondering van sushi blijft de consumptie ervan in de meeste westerse landen relatief laag.

In onze studie onderzochten we hoe consumenten zeewier en potentiële voedingsproducten ermee beoordelen wanneer ze eraan denken. Daaruit blijkt dat mensen afgeleide producten zoals zeewierburgers aantrekkelijker vinden.

Smaak en vertrouwdheid

Opvallend is dat de gezondheidsaspecten van zeewierproducten minder doorslaggevend zijn voor hun acceptatie, omdat de onderzoekspersonen er al van uitgaan dat zeewierproducten gezond en duurzaam zijn. Smaak en vertrouwdheid bleken de grootste invloed te hebben op hun bereidheid om voedsel op basis van zeewier te kopen.

Zeewier is een zeer veelzijdige en voedzame voedselbron die ons dieet ten goede kan komen. Zeewieren zijn vaak rijk aan vezels en vitamines en mineralen. En belangrijk: ze bevatten jodium en vitamine B12, nutriënten die in vegetarische en veganistische diëten soms kunnen ontbreken.

En het kan worden toegevoegd aan een reeks producten voor de smaak en bijvoorbeeld om soepen te verdikken of de textuur van ijscrème te stabiliseren. Omdat zeewier een umami-smaak heeft, geven veel koks ook de voorkeur aan zeewier als een manier om de smaak in hun gerechten te versterken.

Zeewier is klimaatvriendelijk

De milieu-impact van wat we eten is een belangrijk thema geworden. Naarmate steeds meer mensen hun consumptie van vlees en zuivel afbouwen, zien we een toename in de consumptie van plantaardige vleesvervangers zoals burgers, nuggets en worstjes, plantaardige melkvervangers en andere zuivelalternatieven zoals zuivelvrije yoghurt en kaas.

Het huidige aanbod vleesvervangers maakt vooral gebruik van soja en met andere plantaardige eiwitten zoals erwten, paddenstoelen en tarwe.

Zeewier en algen kunnen een waardevolle toevoeging aan die lijst vormen. Hoewel het eiwitgehalte verschilt van soort tot soort (vooral door het productieproces), kan eiwit tot een kwart van het drooggewicht vormen voor groene zeewieren en zelfs bijna de helft voor rode zeewieren.

Dit betekent dat het kan worden gebruikt om de voedingswaarde van eiwitalternatieven aan te vullen. En: zeewieren zijn vaak natriumarm.

Omdat het zoutgehalte van plantaardige vleesproducten soms hoger uitvalt, kunnen zeewieren dus als alternatieve smaakmaker gebruikt worden. Daardoor verbeteren zowel de gezondheid als de smaak.

Er is ook een groot potentieel voor duurzame landbouw. Vergeleken met andere plantaardige alternatieven groeit het zonder irrigatie of bemesting, en het concurreert niet met andere gewassen qua grondgebruik.

Marketing

Uit ons onderzoek blijkt alvast dat meer op smaak gerichte taal op de verpakkingen (“heerlijk”, “warm”, “rijk”) en ideeën voor recepten (serveer zeewier als bijgerecht) een belangrijke marketingstrategie kunnen vormen om meer consumenten te overtuigen.

Er zijn nog enkele barrières waarmee we rekening moeten houden. Net als andere plantaardige alternatieve voedingsmiddelen kan zeewier bijvoorbeeld duurder zijn en is de beschikbaarheid in de winkel beperkt.

En omdat de voedingsstoffen worden beïnvloed door het water waarin ze groeien, moet ook de voedselveiligheid goed gecontroleerd worden.

Maar alles in beschouwing genomen zijn er meer dan genoeg redenen waarom zeewier een fantastisch voedsel is voor de toekomst.

Deze opinie is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner The Conversation.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • patent watermeloen
    Europees Octrooibureau kent patent toe op watermeloen, tegen de wet in12 juli 2025 - 09:23
  • boeren met de natuur
    Minder fossiel en meer natuur: help de boer naar boerenlandbouw11 juli 2025 - 09:18
  • vlinders op vlinderstruik
    We gaan weer tuinvlinders tellen11 juli 2025 - 09:01
  • smeltende gletsjers
    Wat opwarming met ons en met de planeet doet: Frontiers rapport10 juli 2025 - 09:21
  • De toekomst voor duurzaamheid en klimaat
    Eredoctoraat Open Universiteit voor klimaatexpert Tim van Hattum8 juli 2025 - 10:26

Inzicht

  • big agro
    Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
  • duur
    Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Jeroen Pauw onderzoekt de grenzen aan de groei van Nederland nederland is vol kernafval Rli: betrek burgerforum bij debat over toekomst kernenergie
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten