Steeds meer mensen investeren hun geld op een duurzame manier. Dit betekent dat je je geld niet enkel investeert op basis van rendement, maar ook rekening houdt met de impact op mens, milieu en maatschappij. Er zijn verscheidene manieren om duurzaam met je geld om te gaan, maar dit zijn drie van de belangrijkste:
Duurzaam investeren
Hoewel het een hele tijd taboe is geweest, investeren duurzame banken en investeerders steeds meer in grote, beursgenoteerde bedrijven. Grote bedrijven begrijpen namelijk dat hun succes voor een deel afhankelijk is geworden van de manier waarop ze omgaan met hun werknemers, stakeholders en het milieu.
Zo draait Apple sinds april 2018 volledig op hernieuwbare energie. Zelfs grote vervuilers als Exxon, BP en Shell stoppen meer geld en energie in groene projecten. Alvast een stap in de goede richting, hoewel er uiteraard nog veel werk aan de winkel is.
Als je overweg kan met beursgrafieken en graag een goed rendement op je investeringen ziet, is het mogelijk om duurzaam te investeren in beursgenoteerde bedrijven. Je moet enkel wat meer onderzoek doen naar welke bedrijven volgens jou voldoende duurzaam zijn.
Daarnaast kun je ook investeren in zogenaamde groene fondsen via verschillende banken. Prettig daarbij is dat erkende groene fondsen in Nederland een belastingvoordeel bieden.
Crowdfunding
Als het idee van investeren in beursgenoteerde bedrijven je niet helemaal ligt, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Het internet heeft het de voorbije jaren immers een stuk gemakkelijker gemaakt om je geld te investeren in kleine projecten via crowdfunding.
Hierbij investeer je je geld rechtstreeks in een project zonder tussenkomst van banken of financiële tussenpersonen. Platformen zoals KickStarter, Indiegogo en Patreon bieden de mogelijkheid om een project te steunen waar je echt in gelooft.
Het rendement ligt een heel stuk hoger dan wat je momenteel op een spaarrekening krijgt, maar het risico is ook een stuk hoger. Als een project mislukt, is de kans groot dat je je volledige investering verliest.
Toch zien veel investeerders crowdfunding als een goede manier om hun portfolio te diversifiëren. Het is een maatschappelijk vriendelijke manier om individuele personen en kleine bedrijven te helpen hun droom te realiseren.
Duurzaam wonen
Duurzaam wonen klinkt misschien niet als een investering, maar dat is het wel. Investeren in isolatie, dubbel glas, en zonnepanelen op je dak zorgen ervoor dat je energierekening omlaag gaat en de waarde van je huis stijgt.
Als je plannen had om je huis te verbouwen, doe het duurzaam! Maak slim gebruik van de zon en plaats meer glas waar er vaker zon is. Investeer in duurzaam bouwmateriaal zoals hout en leem. Of denk aan natuurlijk isolatiemateriaal zoals vlaswol of houtvezelisolatie, in plaats van glas- en steenwol. Het is beter voor de gezondheid ook.
Bovenstaande punten zijn drie manieren om duurzaam met je geld om te gaan. Je verdient er meer aan dan je geld te laten staan op een spaarrekening en vaak is het even rendabel als een gewone investering. En het is goed is voor mens, milieu en maatschappij.