like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

ACM maakt import van windenergie uit Denemarken mogelijk

Van: op 2 oktober 2018
wind op zee nationale energieverkenning windenergie op zee
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de spelregels voor internationale elektriciteitshandel uitgebreid. Daarmee maakt zij de import van windenergie uit Denemarken mogelijk. De duurzame energie kan vanaf eind 2019 over de COBRA-kabel worden getransporteerd. TenneT en Energinet.dk leggen deze onderzeese verbinding tussen Nederland en Denemarken aan. De COBRA-kabel kan ongeveer 700 MW transporteren. Dat is evenveel capaciteit als een middelgrote elektriciteitscentrale levert.
De ACM draagt met het uitbreiden van de spelregels voor internationale elektriciteitshandel bij aan de energietransitie. Nederland kan zo gemakkelijker duurzame Deense energie importeren. Daarnaast vergroot de kabel de betrouwbaarheid van de energievoorziening in Nederland omdat meer elektriciteit kan worden geïmporteerd.

Bedrijven lopen minder risico

De uitbreiding van de spelregels maakt ook lange termijn veilingen van capaciteit tussen Nederland en Denemarken mogelijk. Lange termijn veilingen zorgen dat bedrijven minder risico lopen door de toekomstige ontwikkeling van elektriciteitsprijzen. De aanpassing vindt nu al plaats zodat marktpartijen weten waar ze aan toe zijn. Dat vergroot de beschikbaarheid van duurzame en betaalbare energie.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!