like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

3 miljoen Nederlanders weten niet hoe woning geïsoleerd is

Van: op 8 oktober 2015

svn bespaarleningMaar liefst een op de vijf Nederlanders heeft geen idee op welke manier hun woning geïsoleerd is. Vrouwen zijn daarvan beter op de hoogte dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek onder 4.337 respondenten in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau. Het HIER Klimaatstraatfeest, de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland die op 9 oktober van start gaat, biedt deelnemers gedurende het "stookseizoen" concrete handvatten om energie te besparen.

Vrouwen zijn beter op de hoogte van isolatie dan mannen

Uit het onderzoek blijkt dat 18 procent van de Nederlanders niet weet welke vorm van isolatie op hun huis van toepassing is. Een kwart van de respondenten denkt dan ook dat hun huis niet goed geïsoleerd is. Vrouwen lijken beter op de hoogte te zijn van de stand van zaken dan mannen, 16 procent geeft aan niet te weten welke isolerende maatregelen in huis zijn genomen tegenover 21 procent van de mannen.

Sible Schöne, directeur van het HIER klimaatbureau: "Ik vind het opmerkelijk dat zo'n grote groep Nederlanders niet weet welke isolerende maatregelen er bij hen thuis genomen zijn, terwijl de energierekening een van de grootste kostenposten van een huishouden is. Je weet toch ook wanneer je auto voor het laatst APK gekeurd is? Het HIER Klimaatstraatfeest helpt deelnemers de eerste stappen te zetten op het gebied van energiebesparing. Energie besparen is namelijk helemaal niet moeilijk en kan al snel honderden euro's per jaar opleveren."

Dubbelglas meest voorkomende vorm van isolatie

De meest voorkomende vormen van isolatie in Nederlandse huizen zijn dubbelglas, dakisolatie en spouwmuurisolatie, zo blijkt uit het onderzoek. Radiatorfolie komt het minste voor in Nederlandse huizen. "Opvallend om te zien dat juist de kleine maatregelen zoals tochtstrip en radiatorfolie het minst voorkomen. Terwijl dat de makkelijkste en goedkoopste stappen zijn om je huis te isoleren", aldus Schone.

De grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland

Het HIER Klimaatstraatfeest is de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Sinds 2008 komen duizenden deelnemers ieder stookseizoen samen met de buren, sportclub of collega's in actie tegen het klimaatprobleem. Dat is niet alleen gezelliger, maar ook effectiever.

De straat die van 9 oktober 2015 (Dag van de Duurzaamheid) tot en met 31 maart 2016 de meeste energie heeft bespaard wint een feestbudget van maar liefst €10.000. Groepen die niet met een fysieke straat deelnemen, maar met bijvoorbeeld hun voetbalteam, vereniging of vriendengroep strijden in de virtuele-straten-competitie om een feestbudget van €5.000. Op zaterdag 16 april 2016 worden de winnaars bekend gemaakt. Aanmelden kan via www.klimaatstraatfeest.nl.

Wil je meteen aan de slag? Begin dan hier met het aanvragen van isolatie offertes.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws