Er zijn best wel een aantal redenen waarom ledverlichting gewoon de juiste keuze is. Het is bijvoorbeeld een efficiënte en snelle vorm van verlichting en het heeft veel toepassingsmogelijkheden. Maar ook voor het milieu heeft ledverlichting veel voordelen te bieden. Bij Milieu Centraal raden ze zelfs aan om alle gloeilampen meteen te vervangen door ledlampen, ook wanneer ze niet stuk zijn.
We bespreken de drie voornaamste redenen waarom ook jij maar beter voor ledverlichting kiest.
# 1. Ledverlichting verbruikt minder energie
Een van de eerste en bekendste redenen is het feit dat ledverlichting veel minder energie gebruikt dan klassieke lampen. Zelfs ten opzichte van de vroeger aangeprezen spaarlamp is LED verlichting tot wel 90% efficiënter. Ook ten opzichte van andere lampen zoals halogeen is het verschil opmerkelijk (namelijk 85%).
Milieu Centraal maakte de berekening: op 15 jaar betaal je gemiddeld 8 euro aan energie voor een ledlamp, 52 euro aan een halogeenlamp en 74 euro aan een gloeilamp. Niet alleen voor de portemonnee is een ledlamp de juiste keuze, maar ook voor het milieu. De meeste energie wordt namelijk nog steeds opgewekt via fossiele brandstoffen en dit draagt dan weer bij aan de klimaatverandering.
# 2. Ledverlichting gaat langer mee
Daarbovenop heeft een ledlamp een veel langere levensduur. Ledlampen gaan gemiddeld 15.000 branduren mee, ten opzichte van zo’n 1.000 branduren bij gloeilampen. Ook ten opzichte van halogeenlampen gaan ledlampen zo’n 7,5 keer langer mee. Hierdoor moet je de lampen minder vaak vervangen. En dat is belangrijk, want het recyclen van elektrische producten is een hele karwei die we maar beter zo min mogelijk doen. Zo is een ledlamp andermaal beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Een van de vaakst gehoorde tegenargumenten is dat een ledlamp duurder is in de aanschaf. Dit klopt, maar het maakt niks uit. De langere levensduur en de energiebesparing zorgen ervoor dat je de investering eenvoudig terugverdient. Dit merk je wanneer we bij de vergelijking van Milieu Centraal ook rekening houden met de vervangingstijd en de aanschafkosten van de verschillende lampen. Zo is de aanschafprijs van één ledlamp plus het energieverbruik gedurende 15 jaar 14 euro, ten opzichte van 65 euro bij vijf halogeenlampen en 83 euro bij negen gloeilampen in dezelfde periode.
# 3. Ledverlichting zorgt niet voor chemisch afval
Loop even een kantoorgebouw binnen en kijk naar de verlichting. De kans is groot dat er tl-lampen hangen. Niet alleen is dit wat het verbruik betreft niet de beste keuze, maar bovendien zitten deze lampen ook boordevol schadelijke stoffen en elementen, waaronder kwik. Het zijn giftige elementen die maar beter niet in het milieu terechtkomen, maar spijtig genoeg gebeurt het nog te vaak. In de armaturen zitten dan weer condensatoren met PCB’s. Deze stoffen zijn slecht afbreekbaar, lossen op in vet en komen makkelijk opnieuw terecht in de voedselketen.
Bij andere lampen zoals halogeenlampen en spaarlampen is het niet anders. Ledlampen bevatten daarentegen geen zo’n giftige stoffen en hoeven niet speciaal te worden verwijderd. Waar tl-buizen chemisch afval zijn, zijn ledlampen eenvoudiger en veiliger te verwerken.