We willen allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu, maar weten soms niet goed waar te beginnen. Gelukkig kun jij vanuit je eigen huis al heel veel betekenen. In dit artikel delen we drie tips om jouw huis en huishouden een beetje te verduurzamen.
Voor al deze verduurzamingstips geldt overigens: in eerste instantie zal het je geld gaan kosten, maar je zult met deze aanpassingen wel zodanig gaan besparen dat je het dubbel en dwars terugverdient.
Zonnepanelen
Heb jij nog geen zonnepanelen op het dak? Begin daar dan nu aan! Dit is helemaal geen gedoe, want de meeste aanbieders van zonnepanelen regelen praktisch alles voor je! Op de website van deze aanbieders kun je gemakkelijk een offerte aanvragen en zien wat jouw plan gaat kosten. Het bedrijf komt de zonnepanelen vervolgens aanleggen en kan jou alles uitleggen over hoe het werkt, hoe je kan zien hoeveel elektriciteit jouw panelen gegenereerd hebben en hoeveel je hiermee bespaard hebt. Het is uiteindelijk allemaal ontzettend simpel en zowel het milieu als je portemonnee zullen je erg dankbaar zijn.
Vloerverwarming
Infraroodverwarming en elektrische vloerverwarming zijn milieuvriendelijke opties omdat ze helemaal op elektriciteit werken. Je kunt elektrische vloerverwarming gebruiken om een kamer altijd lekker warm te houden. Het is ook handig als extra verwarming als het nodig is.
Investeer in isolatie
Als je woont in een oud en tochtig huis kan het geen kwaad om wat extra te investeren in isolatie. Dat gaat namelijk een hoop stoken in de winter schelen. Zorg dat je eventuele kieren in jouw huis waar tocht doorheen komt dichtkit of te lijf gaat met tochstrips. Spouwmuurisolatie is het meest effectief. Dat is misschien een beetje een onderneming, maar in principe wel in een dag aan te brengen door een professional. Als jij nog ramen van enkel glas hebt kun je deze beplakken met isolatiefolie (dat enkel glas een dubbelglas-effect geeft) of werken met een voorzetraam.
Ga over op een warmtepomp
De meeste mensen hebben nog een CV-ketel in huis en douchen en koken op aardgas. Niet heel erg duurzaam en ook nog eens een flinke aanslag op je gasrekening. Vervang jouw CV-ketel door een warmtepomp. Met een warmtepomp kun jij (voor het grootste deel) douchen en koken op elektriciteit. Verwarmen met enkel een warmtepomp is nog lastig, maar je kunt dit wel hybride doen, door de CV-ketel en de warmtepomp te laten samenwerken. 60 % van het verwarmen zal dan door de warmtepomp gedaan worden. Op die manier kun je langzaam van het gas af en is de gasrekening aan het einde van de jaar niet zo torenhoog!