like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

70 partijen starten campagne ‘Van Gas Los’

Van: op 2 februari 2017

van gas losMet het fimpje: We gaan Vooruit is de campagne Van Gas Los van start gegaan . Dit filmpje, ingesproken door Pepijn van Lanen van De Jeugd Van Tegenwoordig, moet het grote publiek bewust maken dat aardgas gaat verdwijnen uit de gebouwde omgeving. Het filmpje verwijst naar de website www.hierverwarmt.nl voor meer informatie over de mogelijkheden en snelheid van deze grootste transitie van de eeuw.

Het is de eerste keer dat in 1 dag ruim 65 organisaties uit verschillende hoeken een gezamenlijke boodschap uit zullen sturen via hun website en sociale media over de transitie van gas af. Maya van der Steenhoven, directeur Programmabureau Warmte Koude Zuid Holland en initiatiefnemer van de campagne: “Deze campagne is nodig omdat uit onderzoek blijkt dat ruim 85% van de mensen nog geen idee heeft dat aardgas zal verdwijnen uit de gebouwde omgeving. Juist voor mensen is het belangrijk dat zij in hun keuzes vandaag al rekening kunnen houden met deze transitie. Koop je bijvoorbeeld nog een gasfornuis of ga je al over op inductiekoken?

Vraag Offerte aan

 

Nederland is verslaafd aan gas. Maar het kan ook anders

Voor de verwarming van onze huizen, gebouwen en tuinbouwkassen wordt in Nederland voornamelijk aardgas gebruikt. Maar liefst 93%! Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet dit anders. Het goede nieuws is: het kan anders. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van All-electric isolatie, groen gas en collectieve warmte, kunnen gebouwen op een andere en duurzamere manier worden verwarmd. Voor het koken zijn inmiddels ook veel oplossingen, bijvoorbeeld inductie, zoals Francesca heeft gedaan.

In de toekomst koken en stoken we dus niet langer met behulp van aardgas. Dit gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag gebeuren. Gemeentes beginnen in enkele wijken en zullen daarna steeds verder uitgebreiden naar andere wijken. Het kan dus goed zijn dat men nog even moet wachten voor zijn wijk aan de beurt is.

 

Waarom gaan we aardgas uit de gebouwde omgeving halen?

De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar dat is het niet. Zeker niet als 7 miljoen huishoudens in die tijd van het aardgas af moeten. Aardgas heeft ons veel gebracht maar is een fossiele brandstof en zorgt dus voor klimaatverandering. Voor een klimaatneutraal Nederland moeten we daarom over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken.

 

Hoe gaan we het doen?

Er werken steeds meer organisaties samen om de transitie van aardgas af in de gebouwde omgeving, vorm te geven. Zo zijn gemeenten en het ministerie van Economische Zaken samen bezig om te leren wat er precies nodig is om de eerste wijken van het aardgas af halen, een zogenoemde Greendeal. In deze Greendeal is ook veel aandacht voor het goed en tijdig betrekken van bewoners bij de alternatieven die in hun wijk aangeboden gaan worden.

Maya van der Steenhoven: “Allerlei burgerinitiatieven zijn begonnen om in hun omgeving te kijken naar andere manieren om hun huizen te verwarmen dan met aardgas. Het is belangrijk om dit initiatief van de bewoners zelf ruim baan te geven. We willen voorkomen dat de overheden straks aanbellen als de oplossingen al klaar liggen. In dit proces is het van belang juist vanaf het begin gezamenlijk te zoeken naar de beste oplossing per wijk. Zo zorgen we ervoor dat die ook kunnen rekenen op draagvlak in de buurt.”

 

Wat kunnen burgers zelf doen?

Op welke manier men straks ook aardgasvrij gaat wonen, er zijn een aantal maatregelen voor een huis die altijd goed zijn. Want om ervoor te zorgen dat we allemaal aardgasvrij kunnen wonen is het nu al belangrijk om energie te besparen, bijvoorbeeld door dubbel glas te nemen of de vloer te isoleren. In de toekomst zullen er steeds meer andere maatregelen aantrekkelijk worden zoals een warmtepomp in huis of een collectieve warmteoplossing in de wijk.
Meer weten over wat er allemaal al gebeurt in Nederland om van gas los te komen én wat men zelf kan doen? Kijk op de website www.hierverwarmt.nl.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. redactie schreef:

    @Ine, inductie verwarmt de pan niet het voedsel zelf zoals een magnetron. De warme pan verwarmt het voedsel, net zoals op gas of andere warmtebronnen.

  2. Ine Braaksma schreef:

    Inductie koken verminderd de voedingswaarde van voedsel , net zoals de magnetron. De inhoud van het voedsel is op chemisch niveau , dus qua inhoudstoffen, nog wel het zelfde , maar op energetische niveau en opneembaarheid sterk verminderd. Het zou goed zijn wanneer dit aspect in de plannen meegenomen word.

  3. eddy schreef:

    ik heb het kennelijk niet begrepen maar aardgas levert bij verbranding als afval CO2 op net zoals het verbranden van hout bv waarom zeggen jullie in het videotje dan dat biogas veel beter is ook daar komt CO2 vrij bij verbranding.. en waar komt de meete electra vandaan ja uit centrales die op gas worden gestookt dus ook bij electra fabricage komt CO2 vrij is dit niet het kind met het badwater weggooien..