zon en wind energie transitie4 op de 10 consumenten vindt energie uit de streek aansprekend. De voornaamste redenen zijn transparantie en de drang van consumenten om een steentje bij te kunnen dragen aan het opwekken van duurzame energie. Diverse lokale duurzame energiebedrijven en coöperaties zetten zich in om groene stroom en gas op te wekken en de baten hiervan terug te laten vloeien naar de lokale gemeenschap. Vanaf 1 februari gaan de Duurzame Energie Unie en Noordelijk Lokaal Duurzaam een partnerschap aan. Door de samenwerking van de coöperaties ontstaat met 95 lokale energie coöperaties het grootste samenwerkingsverband op het gebied van lokale duurzame energie.

Uit het onderzoek bleek dat consumenten grote energieleveranciers zien als prijsvechters die geen oog hebben voor bestaande klanten en hen zien als een nummer. Een eerlijk en transparant streekinitiatief, in de vorm van een coöperatie, voelt vanuit dit oogpunt als een welkome tegenpool. De organisatie heeft een herleidbare en regionale link naar de duurzame bron van energie. Een regionale energiecoöperatie geeft zeggenschap, binding met de streek en transparantie en overzicht in tegenstelling tot grote internationale energiebedrijven.

Vraag Offerte aan

De samenwerking tussen de Duurzame Energie Unie en Noordelijk Lokaal Duurzaam betekent een grote impuls voor de opwekking van duurzame energie vanuit de samenleving zelf. Steeds meer consumenten kiezen voor groene energie, opgewekt door regionale bronnen zoals windmolens en zonnepanelen. Kenmerkend voor de twee samenwerkende partijen, en de aangesloten lokale energiecoöperaties, is dat de baten van de verkochte energie ook terugvloeien naar de lokale gemeenschappen en economie. Verder worden er kennis en ervaringen uitgewisseld en wordt er samengewerkt om een sterkere spreekbuis te zijn richting onder andere de politiek.

Alle klanten van de 95 lokale energiecoöperaties kunnen duurzame elektriciteit ontvangen die door de leden van de Duurzame Energie Unie en Noordelijk Lokaal Duurzaam zelf zijn opgewekt in Nederland. Consumenten in heel Nederland kunnen klant worden bij één van de coöperaties.

Over de samenwerkende partners

De Duurzame Energie Unie is een coöperatie van 30 lokale duurzame energiebedrijven en coöperaties in Nederland, van Amsterdam Energie tot Leudal Energie. Samen produceren en leveren ze lokaal en coöperatief Nederlandse duurzame energie en realiseren ze nieuwe energiebronnen. De Duurzame Energie Unie ondersteunt en ‘ontzorgt’ bij de levering van de lokaal opgewekte duurzame energie aan klanten. De coöperatie is in 2016 en in 2015, via onafhankelijk onderzoek,  uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland.

Noordelijk Lokaal Duurzaam is de eigen coöperatieve energieleverancier van en voor het Noorden en is opgericht vanuit het idee dat de productie en levering van lokale duurzame energie in eigen hand genomen moeten worden om echt een verschil te kunnen maken. Inmiddels zijn 65 energiecoöperaties aangesloten in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Kijk voor meer informatie op www.duurzameenergieunie.nl en www.noordelijklokaalduurzaam.nl

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws