Veel ondernemers hikken aan tegen het nemen van kostbare maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Toch valt er veel voor te zeggen om die maatregelen snel uit te voeren, want je kunt er op termijn je financiële positie namelijk aanzienlijk mee verbeteren. De kosten gaan, zoals meestal, ook hier voor de baat uit. Hoe dat precies zit, leggen we in dit artikel uit.
Je zaken goed op orde
Als ondernemer heb je te maken met allerlei regels. Als je alle regels netjes naleeft en goed omgaat met mens en milieu, zul je niet snel te maken met boetes of reputatieschade. Je loopt dus minder risico’s en je bent beter voorbereid op de toekomst. Hierdoor wordt jouw bedrijf interessanter voor klanten. Die klanten worden namelijk steeds kritischern en letten al lang niet meer alleen op de prijs van de geleverde producten of diensten. Als je een goede reputatie hebt, is de kans groot dat je klantenkring zich verder uitbreidt, waardoor de omzet stijgt. Hierdoor verdien je de investeringen waarschijnlijk snel weer terug. Een ander pluspunt is dat jouw bedrijf ook interessanter wordt voor werknemers. Nieuw talent heeft de banen tegenwoordig voor het uitzoeken en maakt daarin bewuste keuzes. Het draait uiteraard niet alleen om investeren in duurzaamheid, veel hangt ook af van hoe jouw bedrijf wordt bestuurd en geleid.
Checklist voor kopers
Al met al kunnen we stellen dat het goed op orde hebben van de hierboven genoemde zaken ervoor zorgt dat een bedrijf in waarde stijgt. Investeerders controleren bij het kopen van een bedrijf goed op deze punten. Ze hebben hiervoor een soort checklist op het gebied van ESG: Environmental (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur). Ze controleren bijvoorbeeld of er sprake is van vervuiling, in hoeverre op energie wordt bespaard, of alle mensen eerlijk worden behandeld, enzovoort. Het is natuurlijk een hele klus om dat soort dingen goed in kaart te brengen, maar uiteindelijk loont het zich de moeite. Als een bedrijf aan alle eisen voldoet, is een investeerder graag bereid om er wat meer voor te betalen, omdat het bedrijf dan simpel gezegd een hogere marktwaarde heeft. Die bedragen kunnen, afhankelijk van de specifieke situatie, oplopen van 1% tot zelfs 10% van de totale waarde.
Op tijd mee beginnen
Ondernemers die overwegen om hun bedrijf over enkele jaren in de verkoop te zetten, zouden nu geen moment mogen aarzelen om de nodige maatregelen te nemen. Het kost namelijk best wel wat tijd om een goed ESG-beleid op te zetten. Dit is uiteraard zeer branche-afhankelijk en vereist maatwerk. Je kunt hier ook een goede slag slaan ten opzichte van de concurrentie. Bij veel bedrijven blijken de ESG-rapportages nog niet goed op orde te zijn. Hieruit kun je een voordeel behalen, als je er op korte termijn voor zorgt dat dit bij jou wel het geval is. Hierdoor speel je jezelf beter in de kijker bij potentiële kopers. Bovendien levert het – zoals hierboven al uitgelegd – ook op de kortere termijn al kansen op om je eigen omzet te verhogen.
Bekijk je bedrijf vanuit een andere hoek
Sta eens stil bij de vraag wat je zelf zou eisen, als je een bedrijf van iemand anders overneemt. Projecteer die gedachte vervolgens op je eigen bedrijf. Waar liggen de zwakke plekken, wat zijn de verbeterpunten? Specialisten zullen diep in jouw bedrijf gaan duiken en een uitgebreide analyse maken van alle plussen en minnen. Het is dus zaak om er vooraf voor te zorgen dat deze specialisten geen redenen hebben om jouw bedrijf lager te waarderen.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )