In 2023 zijn er 24.400 nieuwe batterijsystemen in gebruik genomen, met een totale opslagcapaciteit van 410 megawattuur, zo blijkt uit het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25 van Dutch New Energy Research. Dat is een ruime verdubbeling van het aantal batterijsystemen in Nederland. Het totale aantal batterijsystemen komt in Nederland hiermee uit op zo’n 40.000, met een totale capaciteit van 621 megawattuur. Het lijkt het begin van een groeicurve te zijn voor de Nederlandse batterijsector.
In het basisscenario van Dutch New Energy Research groeit de verkoop naar verwachting naar 942 megawattuur extra opslagcapaciteit in 2024. De publicatie van het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25 markeert een belangrijk moment: voor het eerst is er complete en accurate marktdata van de Nederlandse batterijmarkt. Het biedt een overzicht hoe de markt ervoor staat en waar het de komende jaren naartoe zal bewegen.
Begin van een trend
“Met name de residentiële batterijmarkt lijkt in Nederland aan het begin te staan van een trend die vergelijkbaar is met die van de zonne-energiemarkt”, stelt Hrvoje Medarac, hoofdonderzoeker van Dutch New Energy Research. “Naar verwachting zullen steeds meer Nederlandse PV-eigenaren ook investeren in energieopslag omdat de technologieën complementair zijn, er steeds meer congestieproblemen zijn en de salderingsregeling wordt afgeschaft per 1 januari 2027.”
Voor grote, commerciële batterijsystemen zijn er wat meer uitdagingen zoals de transporttarieven, lange vergunningstrajecten en onduidelijk overheidsbeleid. Toch verwacht ook deze markt de komende jaren door te kunnen groeien, zo blijkt uit het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25.
Het onderscheid tussen deze twee marktsegmenten is belangrijk omdat het residentiële segment verantwoordelijk is voor een zeer groot aantal installaties en het commerciële segment een sterke invloed heeft op de stijging in opslagcapaciteit. Zo maken grote batterijsystemen slechts 0,2 procent het totale aantal geïnstalleerde batterijen in Nederland uit, tegenover 98 procent kleinschalig systeem. Grote batterijsystemen waren echter verantwoordelijk voor 46 procent van de gestegen opslagcapaciteit, tegenover een bijdrage van 33 procent van kleinschalig systemen.
“Het is bijzonder om te zien hoe snel de Nederlandse batterijenmarkt groeit. We hebben de laatste jaren samen met ministerie, netbeheerders en de ACM grote stappen gezet om de batterij-inzet te stimuleren. Ondanks de explosieve groei in het aantal batterijprojecten, zie je dat we nog flinke slagen moeten maken”, aldus Jeroen Neefs, directeur van Energy Storage NL. “In 2050 verwachten de netbeheerders namelijk dat maximaal 70 gigawatt noodzakelijk is om ons elektriciteitsnet overeind te houden, daar zijn we nog lang niet. We moeten werken aan duidelijk beleidskader voor energieopslag, gelijke financieringsvoorwaarden en helderheid over opslaglocaties en vergunningen.”
Chinese dominantie
Ook het internationale perspectief schetst ruimte voor groei. Zo is Nederland verantwoordelijk voor slechts 1,7 procent van de totale 36 gigawattuur Europese batterijopslagcapaciteit. Per hoofd van de bevolking scoort Nederland dichter bij het Europese gemiddelde, maar niet meer dan dat.
Wereldwijd is het batterijvermogen in 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van 2022. Van de totale 85,7 gigawatt leveren China, de Verenigde Staten, Europa en de rest van Oost-Azië de grootste bijdrage. China levert niet alleen een grote bijdrage aan het gestegen binnenlandse batterijvermogen. Een ruime meerderheid van de in Europa verkochte batterijsystemen is van Chinese origine, waardoor de Europese ontwikkeling van batterijsystemen zwaar afhankelijk is van China.