Voorgeschilde (mini) krieltjes in de supermarkt zijn vaak geen kleine aardappeltjes maar afgeronde blokjes die uit grote aardappelen worden gesneden. Dit geven supermarkten en de aardappelbranche toe bij navraag van foodwatch, in samenspraak met het Algemeen Dagblad (AD). foodwatch: “Niemand wordt hier ziek van maar we worden er wel een beetje aardappelmoe van – om in aardappeltermen te blijven – dat zelfs zoiets simpels als een krielaardappeltje niet meer is wat het lijkt.”
De branchevereniging van de aardappelverwerkende industrie VAVI wijst erop dat er geen wettelijke bescherming is van krielaardappeltjes dus dat het niet verboden is grote aardappelen in blokjes te snijden, af te ronden en ze vervolgens krieltjes te noemen. Ook Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus geven desgevraagd toe dat hun (mini)krieltjes deels gemaakt worden uit grote aardappelen. Albert Heijn overweegt om “dit bijsnijden op de verpakking van de mini-krieltjes te gaan vermelden als klanten hier waarde aan hechten”. Ook Aldi ‘staat open’ voor aanpassing.
foodwatch: ”Dat het mag omdat het niet verboden is, betekent nog niet gelijk dat je dit ook moet doen, zonder dit consumenten te vertellen. Veel consumenten hebben het idee dat krieltjes kleine aardappelen zijn en kleinere producten worden vaak als smaakvoller gezien, zoals bijvoorbeeld cherrytomaten versus de grote ‘wasserbombe’ of een kleine biologisch kipfilet versus een waterige plofkip. Dan past het niet om consumenten hierover op het verkeerde been te zetten. De oplossing is zo simpel. Waarom niet gewoon eerlijk verkopen hoe het is, door het duidelijk te vermelden of dit bijvoorbeeld aardappelbolletjes of –blokjes te noemen.”
foodwatch deed het onderzoek in samenspraak met het AD na een tip van een lezer van die krant. “We zijn dagelijks met eten en misleiding bezig maar dit was voor ons ook nieuw dus zijn dit gaan uitzoeken. De meeste supermarkten gaven het ‘omkatten’ van grote aardappels naar krieltjes eerlijk toe tegenover ons maar graag zouden we zien dat ze ook eerlijker hierover zijn richting hun klanten.”Albert Heijn wilde nog gerust stellen door te melden: “Overigens bestaan al onze krielaardappelen altijd volledig uit aardappel, nooit uit zetmeel of aardappelpoeder”.
Samenvatting reacties (CêlaVíta heeft niet gereageerd) :
Albert Heijn: “… Voor sommige koelverse aardappelproducten worden grotere aardappels bijgesneden om hier kleinere aardappeltjes van te maken… We noemen deze producten ook kriel aardappeltjes omdat dit de aanduiding is voor kleine aardappelen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden… We vinden transparantie op onze verpakking belangrijk, daarom zullen we overwegen of we dit bijsnijden op de verpakking van de mini-krieltjes gaan vermelden als klanten hier waarde aan hechten… Overigens bestaan al onze krielaardappelen altijd volledig uit aardappel, nooit uit zetmeel of aardappelpoeder… AH krieltjes 600 gram zijn bijgesneden aardappeltjes… AH Barbecue minikrieltjes 450 gram zijn bijgesneden aardappeltjes…”
Jumbo: “… Voor krieltjes selecteren we kleine aardappelen op hun formaat. Minikrieltjes worden gemaakt van grotere aardappelen die in de vorm en het formaat worden gesneden zoals de klant ze in onze winkels vindt…”
Aldi: “… De minikrieltjes van ALDI zijn grotere aardappelen welke in homogene blokjes worden gesneden en daarna afgerond… Mocht het echter zo zijn dat het duidelijker is voor onze klanten als wij daarvoor een andere naam gebruiken, dan staan wij daar zeker voor open…”
Plus: “… PLUS gebruikt de productomschrijving ‘krieltjes’ voor kleine ronde aardappeltjes die voorgekookt worden verkocht. Dit is een gebruikelijke naam in de markt voor dit product. De krieltjes worden gemaakt uit grotere aardappelen… In alle gevallen verwijst de productomschrijving naar de vorm van het betreffende product. PLUS gebruikt de naam krieltjes dan ook niet om te verwijzen naar aardappeltjes die als kleine aardappel uit de grond komen, maar we bedoelen hiermee de kleine ronde vorm van de aardappeltjes…“
Superunie: verwijst naar de verklaring van VAVI.
Aardappelbranche organisatie VAVI: “De naam “kriel” is geen wettelijke benaming maar betreft een zogenaamde “volksnaam aanduiding” voor kleinere aardappelproducten. Na het rooien van aardappelen worden aardappelen gesorteerd op maat, de kleinste aardappelen die volgens de huidige stand van techniek gesorteerd kunnen worden, worden over het algemeen als kriel of krieltjes ingezet. Voor de ‘minikrieltjes’ worden over het algemeen grotere aardappelen gebruikt welke vervolgens in blokjes worden gesneden en daarna worden afgerond…”