Wilt u weten hoe zonnepanelen werken, hoe ze gemaakt zijn of wat ze opleveren? Eneco heeft in samenwerking met de uitgever van de Dummies serie een variant voor zonnepanelen uitgebracht; Zonnepanelen voor Dummies. In dit 60 pagina’s tellende boek vindt u alle informatie over zonnepanelen. Ook nieuwe technieken en onze positie in Europa, als het gaat om zonne-energie, komen uitgebreid aan bod.
De misverstanden over zonnepanelen
Wist u dat een zonnepaneel op een heldere, zonnige winterdag om 12 uur ’s middags net zoveel stroom kan opwekken als op een zeer warme, zonovergoten dag in de zomer om 12 uur? De temperatuur van het paneel zelf heeft een negatieve invloed op de opbrengst van het zonnepaneel. Zonnepanelen kunnen een temperatuur bereiken van 65 graden Celsius, op een warme zonnige dag. Gemiddeld genomen kunt u er vanuit gaan dat de opbrengst van een zonnepaneel met 0,5% daalt per graad Celsius.
Als een zonnepaneel te warm wordt dan neemt de geleidbaarheid van de halfgeleider toe, de elektronen in het zonnepaneel worden mobieler en daardoor wordt het spanningsverschil in de cel kleiner.
Nu kopen of wachten?
Sommige mensen wachten met de aanschaf van zonnepanelen vanwege de ontwikkeling van de techniek. Natuurlijk staat de ontwikkeling van de techniek niet stil. Er bestaan al zonnecellen die vijf keer zoveel opwekken als de huidige panelen. Deze technieken worden echter voorlopig nog niet toegepast in massaproductie en dat maakt ze nog niet rendabel. De afgelopen 3 jaar is het vermogen van een standaard zonnepaneel maar met 5% gestegen. Het loont dus zeker om vandaag te starten met zonnepanelen. Al was het maar omdat het financieel rendement op zonnepanelen vele malen hoger is dan de huidige spaarrente.
De Duitsers staan met 7-1 voor. Zijn zij nou zo slim?
Als het gaat om zonne-energie loopt Duitsland in Europa voorop. In Europa wordt twee derde van de zonnestroom opgewekt. Helaas loopt Nederland nog achter. Duitsland heeft een opgesteld vermogen aan zonne-energie van 33 gigawattpiek, in Nederland hebben we dit jaar 1 gigawattpiek gehaald. Hoog tijd om te profiteren van de zon in Nederland.
Nog meer weten over zonnepanelen? Vraag het gratis E-book Zonnepanelen voor Dummies aan.