like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederlandse regering promoot wapenhandel in Midden-Oosten

Van: op 17 januari 2015

wapenhandelVijftien Nederlandse en negen Belgische bedrijven zullen deelnemen aan de IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi, van 22 tot 26 februari. Vooral de Nederlandse overheid stuurt een zware overheidsdelegatie mee. De IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), is de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten, en een van de grootste ter wereld. In 2015 worden ruim 80.000 bezoekers verwacht, vooral uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië.

Het 'Holland Paviljoen' wordt georganiseerd door NIDV (Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid) en NAG (Netherlands Aerospace Group), in samenwerking met de overheid. Hier zullen tien Nederlandse bedrijven hun producten voor de defensie- en veiligheidssector presenteren. Daarnaast staat een aantal bedrijven zelfstandig op de beurs.

Er is ook een 'Belgium Paviljoen', georganiseerd door de Belgian Security & Defence Industry. Hier zullen vijf van de negen Belgische bedrijven hun producten presenteren.

Minister mee

De Nederlandse bedrijven worden ondersteund door de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie, onder leiding van Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Defensie.

“Er gaan altijd ambtenaren mee, maar dit is wel een heel zware delegatie”, zegt Wendela de Vries van Stop Wapenhandel. “Het is duidelijk gericht op het leggen van contacten met militaire bedrijven en krijgsmachten. Het is een heel belangrijke beurs in deze sector. Het past bij het beleid. De geactualiseerde Defensie Industrie Strategie 2013 liet al zien dat de inspanningen voor markten buiten Europa worden versterkt. De vraag vanuit Europa neemt immers af. En dan zijn met name de Golfstaten, die door hun olie heel kapitaalkrachtig zijn, een interessante partner.”

Dubieuze bestemmingen

Nederland lijkt daarmee het voorbeeld te willen volgen van zijn zuiderburen. De militaire banden tussen België en de regio zijn al jarenlang warm. In de periode 1998-2012 heeft België alleen al aan Saoedi-Arabië voor meer dan 2 miljard euro aan wapens geleverd, blijkt uit een overzicht van Europese exportvergunningen. Saoedi-Arabië koopt gemiddeld een zesde van al het Belgische wapentuig en is daarmee na de VS de grootste klant voor België.

De Vries vindt de plannen van Nederland onverantwoord. “De Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Qatar zijn nauw betrokken bij de steun aan islamistische extremistische groepen. Er is een competitie aan de gang tussen Iran en Saoedi-Arabië, waarbinnen ook de Emiraten proberen hun militaire positie te verstevigen. In feite is er een soort wapenwedloop bezig. Ik vind het onverantwoord om handel te drijven, laat staan wapenhandel, met landen die op zulke schaal mensenrechten schenden.”

Stop Wapenhandel is een handtekeningenactie begonnen om Den Haag op te roepen de militaire handelsmissie te annuleren. Teken hier.

Frank Mulder

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Duurzame Fred schreef:

    Waarom denken jullie, dat ipv de minister van Economische Zaken nu onze minister van Defensie dan gaat? Want als Henk Kamp thuis zou komen en landen in Groningen, dan wordt hij bij thuiskomst uitgekleedt.
    Geef Jeanine Hennis-Plasschaert een geweer, zet een deuntje van 007 op de achtergrond. En voilla, we hebben een Bond Girl erbij. Ze roept :”My name is …”.

  2. Henk-J.Land schreef:

    Natuurlijk als het om geld gaat zijn ze er als eerste bij de leeghoofden.