Om de woningbouw steeds duurzamer te maken, moet de overstap worden gemaakt naar biobased materialen. Het is dé manier om de ecologische voetafdruk van de mens te verkleinen en te stoppen met het uitputten van de natuur. In dit artikel lees je meer over biobased bouwen en de voordelen ervan.
Biobased materialen
Als er wordt gesproken over biobased materialen, gaat het over grondstoffen die natuurlijk en hernieuwbaar zijn. Het zijn gewassen die weer kunnen aangroeien, zoals hennep en bamboe. Maar ook biomassa uit afvalstromen van de land- en tuinbouw kan worden omgezet naar bruikbaar bouwmateriaal. Biobased materialen zijn herbruikbaar en op veel verschillende manieren in te zetten. Als het materiaal ‘op’ lijkt te zijn, kan het vaak weer worden teruggeven aan de natuur door het te composteren. Daarnaast heeft het een goede isolerende, vochtregulerende en warmte regulerende werking. Biobased materialen zijn dus perfect te gebruiken als isolatie.
Duurzaam en biobased bouwen
Biobased materialen zijn op veel manieren te gebruiken in de bouw. Een aantal voorbeelden zijn herbruikbare vezelplaten van zeewier, duurzaam hout voor de constructie, rieten daken, vlas voor versteviging en hooi als isolatiemateriaal. Om de bouw nog duurzamer te maken, wordt er daarnaast slim omgegaan met de constructie. Een woning of gebouw wordt zo gemaakt dat onderdelen eenvoudig te demonteren zijn. Zo kun je het gemakkelijk vervangen in plaats van slopen en het materiaal hergebruiken. Als je zelf een woning wil laten bouwen, is het goed om hier aandacht aan te besteden.
Circulaire woningbouw
Het doel is natuurlijk om in de toekomst geheel circulair en duurzaam te bouwen. Hierbij is er een gesloten kringloop en worden er geen materialen meer weggegooid. Afval krijgt een nieuwe functie, restmateriaal kan optimaal worden gerecycled en biobased materialen worden gecomposteerd.
Voordelen van biobased bouwen
Voor het gemak zetten we alle voordelen van biobased bouwen nog eens kort voor je op een rij:
- Door te bouwen met biobased materialen, verklein je de ecologische voetafdruk. Het is veel beter voor het milieu.
- Biobased materialen dragen bij aan een goed geïsoleerde woning en een gezond binnenklimaat. In de winter hoef je minder te stoken en bespaar je gemakkelijk energie. Hierdoor zal ook de energierekening een stuk lager zijn.
- Biobased bouwmateriaal zoals platen, balken en isolatie kan vaak opnieuw worden gebruikt. Hierdoor kan er circulair worden gebouwd en ontstaat er een gesloten kringloop.
- Hoewel biobased materialen nog vrij nieuw lijken, zijn de toepasmogelijkheden eindeloos. Voor ieder project is er een geschikt plantaardig en duurzaam bouwmateriaal te vinden.