like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Biodesign: kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit

Van: op 20 augustus 2013

biodesignHet Nieuwe Instituut presenteert van 27 september 2013 tot en met 5 januari 2014 de tentoonstelling Biodesign, over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit. Curator William Myers heeft hiervoor tientallen projecten geselecteerd, waarbij levende systemen een integraal onderdeel vormen van het ontwerpproces. Zo worden bomen onderdeel van huizen en bruggen, vormen champignons de basis voor verpakkingsmateriaal en groeien tabaksbladeren uit tot patronen voor tegels.

De tentoonstelling biedt niet alleen aan een groot publiek een kijkje in de toekomst, maar is ook een bron van inspiratie voor ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, dankzij de veelzijdige achtergrondinformatie over nieuwe materialen en de toepassingsmogelijkheden van biologie binnen architectuur en design. Rond de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd, onder meer tijdens het World Food Festival in Rotterdam.

William Myers: 'Neem alleen de aanhoudende ontdekkingen van micro-organismen die weten te overleven op bevroren, donkere, giftige, radioactieve plaatsen en zelfs in de ruimte. Al deze organismen bieden nog onontwikkelde mogelijkheden voor industriële en medische toepassingen. Wij staan voor een radicaal nieuwe verhouding van natuur ten opzichte van wetenschap en creativiteit.'

Biotechnologie en design

De zoektocht naar integratie van natuurlijke processen in het ontwerpproces is niet van vandaag. Het veranderende klimaat en de groeiende schaarste van grondstoffen zorgen er echter voor dat deze zoektocht aan urgentie wint en onze relatie met de natuur opnieuw gestalte moet krijgen. De eerste even slimme als bruikbare oplossingen bieden zicht op een duurzame toekomst en lijken een eerste antwoord te bieden op het eeuwige conflict tussen economische groei en duurzaamheid. Voor Het Nieuwe Instituut aanleiding deze vraagstelling meerjarig te onderzoeken en er verschillende projecten aan te verbinden.

Curator William Myers

William Myers doceert in én schrijft over de geschiedenis van architectuur en design. Hij is auteur van het boek BioDesign: Nature + Science + Creativity, dat ten grondslag ligt aan deze tentoonstelling. In 2012 is het boek uitgegeven door het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en Thames & Hudson in Londen. William Myers werkte onder meer samen met het Solomon R. Guggenheim Museum, het Museum of Modern Art, het Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Museum en Genspace.

Tentoonstelling Biodesign, over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam

Opening: donderdag 26 september 2013

Open: vrijdag 27 september 2013 tot en met zondag 5 januari 2014

Openingstijden: di - za van 10.00 tot 17.00 uur, zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur

Entree: € 6,50, gratis voor vrienden van Het Nieuwe Instituut, MJK geldig

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Dirk van der Made schreef:

    Die foto doet me denken aan een ideetje van mezelf: neem een aantal bomen in een cirkel en trek de toppen naar mekaar toe om een koepeldak te vormen. De takken aan de buitenkant kunnen dan gebogen worden om de zaak verder af te dekken en de takken aan de binnenkant kunnen als basis voor verdiepingen gebruikt kunnen worden. Of de bomen dan nog goed groeien weet ik niet. Evenals wat voor effect dat heeft op de constructie. Die zal wel flexible moeten zijn om zich daar aan aan te passen.

  2. Carsten Eng schreef:

    Hier verwacht ik ook Permacultuur en Foodforest design.