Het gaat in 2021 zeer goed met Bitcoin: de koers van de moeder aller cryptocurrencies tikte onlangs bijna 50.000 euro aan. Deze stijging gaat echter weer gepaard met een toename van mensen die bitcoin kopen én natuurlijk aan kritiek, vooral kritiek omtrent het energieverbruik van de digitale valuta.
Energieverbruik van Bitcoin
Vooropgesteld is het waar dat het gehele Bitcoin netwerk veel energie gebruikt, het is echter niet bekend hoeveel dit precies is. De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CEBI) schat het gebruik van Bitcoin voor het aankomende jaar ergens tussen de 40 terawattuur (TWh) en 130 TWh in, en dat is een enorme spreiding. Mocht het aan de bovenkant van deze schatting zitten, dan zou dat meer zijn dan heel Nederland verbruikt.
Mining
Waarom verbruikt bitcoin dan zo veel energie? Dat heeft te maken met het systeem waarmee de digitale valuta is gebouwd. Dit Proof-of-Work (PoW) systeem zorgt ervoor dat computers, beter bekend als miners, met elkaar concurreren om transacties te verifiëren en nieuwe bitcoins te creëren. Des te meer computers op het netwerk met elkaar concurreren, des te veiliger en decentraler het netwerk is, en dat is precies de bedoeling.
Groene energie
Daarnaast weten we dat een groot deel van bitcoin-miners gebruik maakt van groene stroom. Volgens een onderzoek van CoinShares kan het aandeel van bitcoin-miners dat groene stroom gebruikt tot wel 78 procent oplopen. Het exacte aantal is onbekend omdat veel miners regelmatig verhuizen van locatie om de goedkoopste stroom op de markt te vinden. Hoe lager de prijs van stroom, des te winstgevender het is voor miners.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
China
Een enorm hoeveelheid bitcoin-miners bevindt zich in China; naar schatting zo’n 50 tot 65 procent. In China verhuist elk jaar een groot deel van deze miners naar de Sichuan provincie. Daar staat namelijk een enorme waterkrachtcentrale die tijdens het regenseizoen veel overtollig stroom genereert. De overtollige stroom wordt in het regenseizoen voor een zeer goedkope prijs geleverd aan de miners. Dat komt beide partijen goed uit, want de energie zou anders verloren gaan.
Rusland
Een recent voorbeeld is te vinden in Rusland. Een grote Russische oliemaatschappij heeft onlangs een bitcoin-mining locatie geopend in Siberië. Hier liggen grote olievelden die overtollig gas produceren en deze goedkoop kunnen leveren aan miners. Dit aardgas zou anders verbrand worden, wat natuurlijk zeer slecht is voor het milieu.
Texas
In de Amerikaanse staat Texas wordt het in de zomer zo heet dat airconditioners overdag enorme hoeveelheden stroom vreten. ’s Nachts zitten de energieleveranciers met een overschot aan windenergie. Bitcoin-miners bieden uitkomst doordat deze stroom goedkoop geleverd kan worden en beide partijen profiteren.
Conclusie
Naar schatting gaat bijna 10% van alle opgewekte stroom in de wereld verloren. Bitcoin zorgt er juist voor dat de onderliggende infrastructuur van energieproductie wordt verbeterd. Daarnaast is het belangrijk om het verbruik te relativeren. Het verbruik van bitcoin komt namelijk niet in de buurt van het traditionele bancaire systeem of het delven van grondstoffen als goud.