pfas in voedingsgewassen

Hof: Toelating pesticiden door Nederland deugt niet

De rechtbank van Luxemburg oordeelt in drie zaken op basis van vragen gesteld door een Nederlandse administratieve rechtbank (CBB) dat het beleid van de Nederlandse pesticiden-autoriteit Ctgb niet deugt.
duurzaam nieuws

Klimaat afwezig en vaagheid troef op lijst Omtzigt NSC

Pieter Omtzigt presenteerde eindelijk zijn lang verwachte kandidatenlijst voor het NSC, en nog steeds geen kandidaat premier. De eerste indruk is niet goed: niemand met gedegen ervaring op klimaat en duurzaamheid.
bosbrand

Alarm om het bos als klimaatrisico

Met drogere, warmere omstandigheden die al een katalysator zijn voor grotere, hetere branden, waarschuwen experts dat ecosystemen in een positieve feedbacklus terechtkomen, waarbij branden nog grotere branden veroorzaken.
klimaatdoelen

De klimaatdoelen deugen niet

Er is iets mis met de klimaatdoelen. Iedereen heeft het erover, maar we halen ze steeds maar niet. Het klimaat trekt zich namelijk helemaal niets aan van onze doelen, dat reageert alleen maar op wat we er zelf in stoppen. En dat houdt maar niet op, omdat we niet op de doelen reageren.
duurzaam nieuws

De Boeren Blunder Beweging

Caroline van de Plas, de partijleider van de BBB die geen premier wil worden, blijkt verschillende maten te hanteren voor politici die wel en niet tot haar stal behoren.
windenergie op zee

De remmende snelheid van de windenergie op zee

Europa wil de capaciteit van windenergie op zee in de komende zes jaar bijna verviervoudigen. Dat is nodig om de klimaatdoelen te halen. Maar dat kan wel eens onhaalbaar zijn, waarschuwt de Europese Rekenkamer, om verschillende redenen.
bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid als politiek wisselgeld

Ons omvangrijke leger van politieke duiders voorspelt een sprankelende verkiezingsstrijd. Het gaat om het veroveren van zetels en er gloort een heuse folkloristische stoelendans rond bestaanszekerheid.
ecomodernisme en ecomodernisten

Het ongelijk van Jesse Frederik en de ecomodernisten

Ecomodernisten beweren dat milieuproblemen voor het grootste deel technisch oplosbaar zijn en we daarom onze leefstijl amper hoeven aan te passen en ons kunnen blijven wentelen in al onze materiële verworvenheden.