PVC vs. laminaat: De belangrijkste verschillen in duurzaamheid
Bij het kiezen van een nieuwe vloer voor je woning of kantoor zijn PVC en laminaat twee populaire opties. Beide vloertypes bieden voordelen, maar ze verschillen aanzienlijk in duurzaamheid, onderhoud en comfort.
Bosbranden geven klimaatverandering een extra boost
Bosbranden hebben in 2024 gezorgd voor een recordstijging van de jaarlijkse CO2-niveaus in de atmosfeer. Dat verraste wetenschappers en het duidt op een verdere toename in extreem weer. Het Mauna Loa-observatorium op Hawaï registreerde een stijging van 3,6 delen per miljoen (ppm) in CO2, waarmee het niveau op 427 ppm kwam.
De toekomst van mobiliteit in 4 scenario’s
De TU Delft introduceert vier radicale, maar realistische scenario’s voor de toekomst van het Nederlandse mobiliteitssysteem in 2050. Deze scenario’s dienen als strategisch denkkader om stakeholders in de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstituten te helpen bij het doorgronden van de complexe uitdagingen rondom mobiliteit.
Klimaatschade doet economische groei teniet, nu al
Dat klimaatschade ook ten koste van de economie gaat was al wel duidelijk. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. De uitkomsten daarvan waren echter weinig concreet, het gaat om veel geld over een lange tijd. Daar is er nu weer een aan toegevoegd met als conclusie dat over vijftig jaar de helft van de economische waarde op kan gaan aan klimaatschade. Maar al die onderzoeken lijden aan eenzelfde gebrek: ze gaan over gemiddelden. En daar heeft de realiteit geen boodschap aan. Het is veel erger en veel urgenter dan de modellen voorspellen.
7 manieren om vandaag al duurzamer te gaan leven
Er grote veranderingen nodig om de klimaatcrisis aan te pakken, maar we kunnen allemaal een verschil maken door duurzamer te gaan leven.
Duurzaam internationaal transport voor efficiëntere logistiek
Als het op internationaal transport aankomt, draait alles om snelheid, efficiëntie en kostenbesparing. Maar tegenwoordig is daar een cruciale factor bijgekomen: duurzaamheid.
Kneuzen uit Britse politiek in nieuwe lobby voor klimaatontkenning
Ontkenners van klimaatwetenschap gaan in de aanval in Groot-Brittannië met de oprichting van een Britse tak van het Amerikaanse Heartland Institute. Deze organisatie staat bekend om het verspreiden van klimaatonzin en werkt al samen met de veel bekritiseerde Nigel Farage, leider van Reform UK. Ook politieke kneus Liz Truss doet eraan mee.
Meer drinkwater produceren is niet duurzaam, tijd voor waterbesparing en -recycling
De manier waarop het drinkwaterprobleem wordt aangepakt, is eenzijdig en ouderwets. Beter zou zijn om onder het credo ‘ Reduce, Reuse & Recycle ’ ook te investeren in toepassingen die zorgen dat water op zoveel mogelijk manieren gebruikt kan worden.
Hoe sociale media kantelpunten voor positieve verandering verhinderen
Activisten en sympathisanten noemen sociale kantelpunten vaak als instrumenten voor sociale verandering en klimaatbescherming. Het idee dat 25% van de aanhangers van een plan verandering kan bewerkstelligen, is populair. Maar blijft deze conclusie overeind onder de druk van sociale media?
Tivy.club: Vacaturesite voor een inclusievere arbeidsmarkt
Tivy.club vacaturesite richt zich volledig op Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie (DE&I) en biedt een platform waar werkgevers en werkzoekenden elkaar vinden in hun gedeelde streven naar een rechtvaardigere arbeidsmarkt.
Hoe de winst van klimaatverandering destructieve politiek helpt
Terwijl de gevolgen van klimaatverandering de aankomende president van de Verenigde Staten vol in het gezicht slaan blijft hij die ontkennen. Ondertussen is de opwarming de kritische grens van 1,5 graad voor het eerste volle jaar gepasseerd en nemen de politieke ontwikkelingen gevaarlijke vormen aan, mede gedreven door de winst van klimaatverandering.
Waarom waterfilters een duurzame keuze zijn
Naast het leveren van schoon en veilig drinkwater, dragen waterfilters bij aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. In dit artikel lees je waarom waterfilters een belangrijke stap zijn naar een duurzame toekomst en hoe ze voordelen bieden op het gebied van gezondheid, milieu en kostenbesparing.
Klimaatprotest wordt wereldwijd steeds meer onderdrukt
Sinds de snelle toename van klimaatprotesten in 2018 is een opvallende reactie ontstaan, schrijven wetenschappers Oscar Berglund en Tie Franco Brotto. Overheden proberen steeds vaker via de wet de protesten te beperken en te criminaliseren, en dat overal ter wereld.
Amerikaanse banken laten klimaatbeloften los, stappen uit NZBA
De zes grootste banken in de VS hebben zich allemaal teruggetrokken uit de mondiale net zero-doelstellingsgroep van de bankensector. De beslissing komt net voor inauguratie van Donald Trump als president, die naar verwachting klimaatactie en bedrijven die zich daarvoor inzetten zal tegenwerken.
Peilingen: NSC implodeert verder, CDA herstelt
Amper van het bordes neergedaald is de coalitie volgens Peil.nl de meerderheid in de Tweede Kamer alweer kwijt. Dat komt vooral door de implosie van de partij van Pieter Omtzigt NSC. Ook de VVD levert in.
Inclusief spelen – Het creëren van een toegankelijke speelomgeving voor iedereen
In de moderne samenleving is het essentieel om speelruimtes zonder fysieke en sociale barrières te ontwerpen. Dit concept, bekend als spelen zonder extra barrières, wint aan populariteit vanwege de voordelen die het biedt voor inclusieve participatie.
Duurzaamheid – Een inzicht in de veelzijdige dimensies van een belangrijk begrip
Vandaag de dag is duurzaamheid niet slechts een modewoord, maar een essentiële pijler in beleid en bestuur, zowel lokaal als wereldwijd.
De impact van isolatie op je energierekening
Isolatie speelt een cruciale rol in het verlagen van je energiekosten en het verbeteren van het comfort in je woning. Vooral vloerisolatie heeft aanzienlijke voordelen als het gaat om het beheersen van je energierekening.
Klimaatschade 2024: meer dan tien jaar economische groei
De tien duurste klimaatrampen dit jaar hebben samen meer dan 230 miljard dollar aan schade veroorzaakt. En dat zijn alleen nog maar de verzekerde verliezen. Dat is tien jaar economische groei van Nederland.
Je Tesla verzamelt alles over je, wat doet Elon Musk met al die autodata?
Met de explosie van een Tesla Cybertruck ontplofte er ook een discussie over de hoeveelheid autodata die moderne elektrische auto's verzamelen - niet alleen Tesla's - en het gebrek aan regulering daarvan. Met jouw privacy als slachtoffer.
Hoe water je woning of bedrijf kan binnendringen
In deze blog bespreken we hoe wateroverlast kan ontstaan en hoe het water een gebouw kan binnendringen.
Helemaal nieuw basisboek duurzame ontwikkeling
Het was al een begrip in duurzaam onderwijsland, het Basisboek Duurzame Ontwikkeling. Zo lang al, dat er een complete revisie van nodig was. Die heeft auteur Niko Roorda nu af. Tegelijk ook maar in het Engels en het Duits. Het resultaat is een nieuwe standaard voor een standaardwerk.
We wensen je 2025 groene lichtjes
Mijn wens voor iedereen is dat we samen die groene lichtjes van een positieve omkeer kunnen zijn. Daar hoop en daar vertrouw ik op.
Zwart plastic keukengerei van elektronisch afval, kook jij daar ook mee?
Zwart plastic lepels, spatels en gardes kom je in bijna elke keuken tegen. Uit onderzoek blijkt nu dat daar een geurtje aan zit. Zwart plastic is vaak gemaakt van gerecycled elektronisch afval. Daar zitten stoffen in als brandvertragers en zware metalen. Die kunnen uit het plastic lekken tijdens gebruik en dat kan gezondheidsrisico's opleveren. Het is maar dat je het weet.
4 zaken om op te letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract
Omdat energietarieven constant in beweging zijn, kun je mogelijk profiteren van een gunstig moment om een nieuw contract af te sluiten. Waar moet je zoal op letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract?
Project Breakthrough: We liggen op ramkoers met het klimaat
De wereld heeft al 1,5°C opwarming bereikt, en de snelheid waarmee ze verder opwarmt neemt toe. De opwarming zal waarschijnlijk versneld doorgaan tot het midden van deze eeuw, omdat we er tot nu toe niet in zijn geslaagd om de uitstoot van broeikasgassen voldoende te verminderen. Dat brengt ons op ramkoers met het klimaat, concludeert het nieuwe rapport van Project Breakthrough: Collision Course.
Duurzaam aan de slag: zo kun je het toepassen in huis
Een duurzaam huis kan je veel schelen in de energiekosten en dat is natuurlijk wat je wil. Hier lees je precies hoe je duurzaam aan de slag kunt gaan en hoe je dit kunt toepassen in je woning voor het beste resultaat.
Salderen definitief afgeschaft, hoe nu verder met zonnepanelen?
De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 definitief afgeschaft. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel consumenten als de energiemarkt in Nederland. Een van de meest directe effecten is de financiële impact op zonnepaneelbezitters.
Subsidie voor verduurzaming woningen en gebouwen ISDE open op 2 januari 2025
Vanaf 2 januari 2025 kunnen woningeigenaren weer subsidie aanvragen bij RVO voor de verduurzaming van hun woning. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is dan weer beschikbaar met een budget van 555 miljoen euro
Gure tijden in staal vragen om slim investeren
Ook Tata Steel Nederland worstelt met de staalmarkt en het klimaatprobleem, en daarnaast ook nog met de gezondheid van haar buren. Er wordt onvoldoende geld verdiend om te kunnen investeren.