europees parlement

Europa laat het afweten met groen industriebeleid

Het Europarlement stemde over een wet die de industrie moet helpen in de transitie naar klimaatneutraliteit en de productie in Europa, de zogenaamde Net Zero Industry Act (NZIA). Maar deze gaat niet verder dan het terugschuiven van de hete aardappel naar de lidstaten.
NBIM dwingt bedrijven duurzamer te worden

Nieuwe samenwerking in ondernemen met circulair geld

Platform voor ondernemen met circulair geld, United Economy, gaat samenwerken met Happy Planet Professionals. Zelfstandige ondernemers met een passie voor duurzaamheid kunnen zo hun bestedingen laten bijdragen aan de opkomende regeneratieve economie én nieuwe relaties vinden. 
pfas in voedingsgewassen

Hof: Toelating pesticiden door Nederland deugt niet

De rechtbank van Luxemburg oordeelt in drie zaken op basis van vragen gesteld door een Nederlandse administratieve rechtbank (CBB) dat het beleid van de Nederlandse pesticiden-autoriteit Ctgb niet deugt.
studeren

4 inspiraties voor een nieuwe opleiding!

In dit artikel gooien we vier frisse ideeën jouw kant op voor een opleiding die misschien wel precies is wat je zoekt, of je nu op zoek bent naar je passie of een talent wilt ontwikkelen waarvan je niet eens wist dat je het had.
duurzaamheidsverslag

Van student naar financieel adviseur, de eerste stappen

Als je droomt van een carrière in de financiële wereld, is de eerste stap het kiezen van de juiste opleiding. Een ffp opleiding (financieel planner opleiding) biedt je een solide basis en is cruciaal om de benodigde certificeringen te behalen.
rechter rechtzaak

Ontdek de wereld van criminaliteit en rechtsherstel

Criminologie is een fascinerend vakgebied dat zich richt op het begrijpen van criminaliteit en het effect daarvan op de samenleving. Het is een wetenschap die gebruikmaakt van verschillende disciplines zoals psychologie, sociologie en recht om crimineel gedrag te analyseren en manieren te vinden om misdaad te voorkomen en te bestrijden.
patient

Waarom neemt kanker juist onder jonge volwassenen sterk toe?

Waarom krijgen jonge mensen kanker? Dat is gissen. In het ene geval is het misschien een van de twee beruchte BRCA-genen, die erfelijk zijn en voor sommige jonge dragers een reden om preventief de borsten te laten verwijderen. In het andere geval is het misschien domme pech.
Esther en Mirjam van de Groene Afslag

Steeds meer events cateren plant based

Organisatoren en locaties van events bieden steeds vaker plant based catering aan. Zo laten ze zien dat ze duurzaamheid en het verkleinen van hun ecologische voetafdruk echt serieus nemen.
duurzaamheidsverslag

Duurzaam ondernemen: zo doe je dat

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en door duurzame bedrijfspraktijken te implementeren, draag je je steentje bij aan het milieu, maar versterk je ook de reputatie van je merk en creëer je nieuwe marktkansen.
klimaatdoelen

De economie verliest de klimaatwedloop

Economische hardliners die geld belangrijker vinden dan het klimaat krijgen het deksel op de neus. Dat deksel is 38 biljoen dollar per jaar groot. Ofwel zes keer de jaarbegroting van de VS. Of 150 keer het vermogen van Jeff Bezos per jaar. Zeg maar dag tegen economische groei.
eu subsidie voor vlees

EU jaagt met meer subsidie voor vlees klimaatverandering aan

De EU kende eind 2023 in haar jaarlijkse subsidieronde 46 miljoen euro toe aan reclamecampagnes en subsidie voor vlees en zuivel. Alleen al voor eet-meer-vlees-campagnes wordt bijna €29 miljoen uitgetrokken – meer dan het dubbele van 2022 en het hoogste bedrag sinds 2021.
waterstof verwarming

Test: waterstof aan aardgas toevoegen zorgt voor veel lekkage

Waterstof aan aardgas toevoegen zorgt voor veel meer lekken. Dat blijkt uit een recent Brits testprogramma. Het beoogde klimaatvoordeel van het toevoegen van waterstof wordt zo meer dan tenietgedaan en zorgt bovendien voor extra risico's.
thuiswerken

Thuiswerken? Doe het duurzaam!

Een aantal jaren geleden ging men opeens massaal thuiswerken. Niet omdat men het niet meer leuk vond op kantoor, maar omdat er -zoals je ongetwijfeld nog weet- een wereldwijde pandemie was waardoor we genoodzaakt waren in quarantaine te gaan.
europees parlement

Gelekt document: laat Europa het klimaat los?

Het klimaat is niet langer een prioriteit voor de EU, volgens een gelekte versie van de strategische agenda van de Europese Unie voor de komende 5 jaar. De kop over een klimaatneutraal Europa is geschrapt en het woord "klimaat" wordt in het hele document maar twee keer genoemd.
lichtwolk

Amerikanen testen omstreden manier om zonlicht terug te kaatsen

Amerikaanse onderzoekers voerden begin april de eerste test in de atmosfeer uit van een techniek om wolken helderder te maken zodat die zonlicht terugkaatsen. Deze omstreden manier van geo-engineering, marine cloud brightening, moet de planeet tijdelijk afkoelen. Maar over ongewenste neveneffecten is nog veel te weinig bekend.
kernenergie smr

Ook kleine kernreactoren zijn niet rendabel

De Technische Universiteit van Berlijn legde 19 verschillende technologieën voor kleine modulaire kernreactoren op de financiële pijnbank. Wat bleek: geen enkele SMR is rendabel vergeleken met hernieuwbare energie als zon en wind.
aandelen koersen beleggen

Geen geld voor het klimaat, wel voor de aandeelhouders

Terwijl grote vervuilende bedrijven voor honderden miljarden aan klimaatschade veroorzaken, keren ze gemiddeld 92% van de nettowinst uit aan hun grootaandeelhouders. Dat blijkt uit een rapport over 20 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.
metaverse

AI, bedreiging of bondgenoot van klimaatverandering?

Naarmate artificiële intelligentie zijn opmars doorzet, wordt de energiehonger van de technologie steeds duidelijker. Toch is  AI niet alleen een bedreiging voor het klimaat, maar ook een mogelijke bondgenoot.