klimaatprobleem

Warmer klimaat doet Aarde langzamer draaien

Wanneer de ijskappen op aarde smelten, verandert ook de manier waarop de planeet draait. Zwitsers onderzoek toont aan dat daarmee ook de dagen iets langer worden. Een heel klein beetje, maar toch.

Duurzaam je huis verbouwen doe je zo!

Een van de belangrijkste manieren waarop je een verbouwing duurzaam kunt maken, is door het gebruik van duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor hout met het FSC-keurmerk.
windenergie

Is duurzaamheid alleen van deze tijd?

Omdat er vandaag de dag veel over milieu en klimaatverandering wordt gesproken, ontstaat het idee dat het iets is van deze tijd. Maar is duurzaamheid wel van deze tijd of waren er vroeger ook al vormen van verduurzamen?
nature tech satelliet data ai

AI blaast klimaatdoelen op: Google uitstoot +48%

De uitstoot van Google steeg met bijna 50% ten opzichte van 2019, verklaarde het bedrijf in zijn 2024 milieurapport.  Maar het handhaaft zijn doel om in 2030 netto-nul-uitstoot te bereiken. Een onmogelijke opgave.
afval deponie

PFAS in de lucht door opboeren van stortplaatsen

Veel stortplaatsen voor huishoudelijk afval laten gas uit ontbindend organisch materiaal ontsnappen. Maar als dat afval PFAS bevat, kunnen de 'eeuwige chemicaliën' via die "boeren" in de lucht terechtkomen. 
locatie met meerwaarde

Groots genieten op een kleine locatie

Een event hoeft niet groot te zijn om te slagen. Juist niet, vinden steeds meer deelnemers en organisatoren. Kleiner, ingetogen en met meer aandacht is ook een duurzame trend.
kippen bij kipster

Radicale innovatie die werkt: Kipster

De formule van Kipster is behalve een voorbeeld voor verandering in andere takken van veeteelt ook een duidelijke les voor het denken in geleidelijkheid.
Ardennen

Ontdek de Ardennen

Een vakantie vol avontuur. Dat beleef je tijdens een vakantie in de Belgische Ardennen.
hittestress

CO2 zorgt voor grotere temperatuurstijging dan gedacht

Een verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zou een verhoging van de gemiddelde temperatuur op aarde kunnen veroorzaken van 7 tot maximaal 14 graden. Dat blijkt uit de analyse van bodemmateriaal uit de Stille Oceaan.
volle trein

Gedrag veranderen om CO2 te sparen, belangrijk en onderschat

Is de leefstijl in Nederland collectief zo aan te passen dat de vraag naar energie en de uitstoot van broeikasgassen daadwerkelijk afneemt? Een paar voorbeelden zoals minder vlees eten, vaker de auto verruilen voor de fiets of het ov, of dichter bij huis op vakantie laten zien hoe dat kan. Maar dat kan alleen via systeemverandering.
europees parlement

Klimaatafbraak gaat achterblijvers in EU grof geld kosten

Twaalf EU-landen zullen hun nationale klimaatdoelstellingen niet halen, waarschuwt een analyse van milieudenktank Transport & Environment. Minstens zeven andere landen, waaronder Nederland en België, zitten in (nu al) de gevarenzone.