‘De Bomenmakelaar’ verbindt boomaanbieders met boomzoekers, waardoor gezonde volwassen bomen het leven kunnen voortzetten op een nieuwe plek. Het nieuwe online platform wil een einde maken aan discussies tussen opdrachtgever en de omgeving waar het gaat om de kap van gezonde, volwassen bomen. De initiatiefnemers hebben de afgelopen tijd gesproken met veel partijen, waarvan verschillende zich enthousiast toonden. De gemeentes Haarlem en Velsen hebben samenwerking met de Bomenmakelaar in hun beleidsnota opgenomen. Andere partijen waaronder Waterschappen, Staatsbosbeheer en enkele andere volgen binnenkort.
Bij herinrichtingen en gebieds-ontwikkelprojecten ontstaat regelmatig de situatie dat bomen niet behouden kunnen blijven op hun huidige plek. Het gaat daarbij vaak om gezonde, volwassen bomen die een grote maatschappelijke waarde vertegenwoordigen. Met jarenlange investeringen van zorg en tijd, die zich vertaalt naar een hogere kwaliteit van de leefomgeving en betere gezondheid van omwonenden. Logisch dus, dat hele buurten vaak in verzet komen wanneer een gemeente tot de kap van volwassen bomen besluit.
Aanbod en selectie
Na een bomenkap worden meestal jongere, kleinere bomen (terug)geplant, want bomen van gelijke omvang zijn kostbaar. Voor de omgeving betekent dit jaren wachten tot de kwaliteit van het groen weer op het oude niveau is. De initiatiefnemers van de Bomenmakelaar Roy Wouters, Arjan Zoontjens en Jasper Putter hebben hier iets op bedacht. Op het online platform www.bomenmakelaar.nl kunnen volwassen bomen worden aangeboden, die op hun huidige plaats niet behouden kunnen blijven. Opdrachtgevers zoals gemeenten, aannemers of derden die volwassen bomen willen planten, kunnen uit het online aanbod geschikte bomen selecteren. Op deze manier blijven bomen behouden en is het voor opdrachtgevers eenvoudig en voordelig om een forse maat bomen aan te planten. De Bomenmakelaar staat daarbij in voor de juiste gegevens van de bomen op het platform met een zogenaamd boompaspoort.
Voordelen
Voor de opdrachtgever zijn aan dit platform voor behoud van gezonde bomen verschillende voordelen verbonden. Voor hen is duurzaam en circulair denken een steeds grotere uitdaging. De Rijksoverheid legt regels op, omwonenden stellen kritische vragen en belangenorganisaties voor natuur en duurzaamheid laten van zich horen. Het behouden, uitwisselen en verplanten van gezonde bomen draagt bij aan circulair werken. Het past binnen ontwikkelingen als Cradle 2 Cradle en Greendeal, die door steeds meer gemeenten wordt onderschreven. Daarnaast geven grote bomen een grotere fijnstofreductie dan kleine bomen. Zij leveren ook meer profijt bij de wateropgave die veel gemeenten hebben en bij het verminderen van hittestress.