• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Bonen zijn booming

18 maart 2016|doorredactie|ingezondheid, voeding

bonenNederland is in de ban van de boon. De afgelopen maanden kon de peulvrucht rekenen op een flinke groei; niet alleen in media-aandacht, maar ook in consumptie. Vorig jaar groeide de categorie peulvruchten al met 10% en sinds de start van het Jaar van de Boon in januari zelfs met 13%. Vooral de ‘nieuwe’ boonsoorten groeien het hardst. De snelste stijgers zijn de bonenmixen, borlotti bonen, zwarte bonen en kikkererwten.

De herontdekking van de boon komt in een tijd waarin de consument steeds meer stilstaat bij een gezonde leefstijl, waarin een lekker en gevarieerd voedselpatroon met meer plantaardig eten en minder vlees populair is. Eerder al adviseerde de Gezondheidsraad in de Richtlijnen Goede Voeding om wekelijks peulvruchten te eten. Volgende week volgt de praktische doorvertaling van de richtlijnen in de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

2016, het jaar van de boon

2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. In maar liefst 32 landen zetten Nationale Bonencomités de boon als lekker en gezond voedingsmiddel op de kaart. En met succes. In Nederland eten we tot nu toe slechts mondjesmaat peulvruchten, gemiddeld 1 gram per persoon per dag (bron: Voedingscentrum). Het tij lijkt echter te keren voor de boon. Specials in tijdschriften, recepten op populaire foodblogs, achtergrondartikelen in kranten en items in TV-programma’s: bonen staan in de spotlights. En daarvan profiteert de boon: de consument vindt zijn weg meer en meer naar het bonenschap in de supermarkt.

Bijzondere bonen

Nederland kent een bonenconsumptie die de laatste jaren vrij stabiel is. Bruine bonen staan met stip op 1 als het gaat om de meest gegeten bonen in ons land, gevolgd door witte bonen in tomatensaus. Toch zijn de bijzondere, nieuwere soorten bezig met een opmars in de Hollandse keuken. Kidneybonen en kikkererwten maken een stevige groei door en nemen inmiddels plaats 3 en 4 in. Ook linzen stijgen in populariteit.

speedcomfort radiatorventilator

Lekker, gezond en duurzaam

De erkenning van de boon komt op een goed moment. Peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd, zijn lekker, gezond en duurzaam. Met ruim 1000 soorten bonen (waaronder kikkererwten, bruine bonen, linzen, kidneybonen en zwarte ogen bonen) met elk een eigen smaak, bite en kleur, bieden ze een keur aan variatiemogelijkheden. Bonen zijn een rijke voedingsbron: ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en aminozuren en zijn caloriearm. Door hun unieke samenstelling met veel eiwitten, B-vitamines, ijzer en andere mineralen zijn bonen een perfecte vleesvervanger. Bovendien hebben ze een lage milieubelasting en verrijken ze de bodem door de teelt. Ze passen dus uitermate goed bij het “Nieuwe Eten”, waarin de consument zoekt naar een menu met minder vlees en minder koolhydraten, maar mét lekkere en gevarieerde maaltijden.

Blije Boon campagne

In het Jaar van de Boon hebben diverse organisaties in Nederland de handen ineen geslagen om een podium voor de boon te creëren. Onder de paraplu “Blije Boon” zetten de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail bonen in het zonnetje waarbij vooral de inspiratie voor de dagelijkse maaltijd met bonen centraal staat. Zo rijdt een Blije Boon foodtruck door Nederland om lekkere bonengerechtjes te laten proeven, worden proeverijen georganiseerd op de winkelvloer en worden recepten aangeboden op populaire foodblogs. Er worden speciale 'bonen themaweken' gehouden op cateringlocaties; er staan dan verschillende verrassende bonengerechten op het lunchmenu.

De Blije Boon wordt omarmd door een groot aantal partijen, waaronder Voedingscentrum, Natuur & Milieu, Albert Heijn, Albron, Youth Food Movement, Milieu Centraal, Professor Daan Kromhout (oud vicevoorzitter Gezondheidsraad) en chef-koks Luc Kusters, Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam.

www.blijeboon.nl

1 antwoord
  1. Niels Dubbeld zegt:
    22 maart 2016 op 07:30

    Bonen altijd 24 uur weken en het water er na weggooien. Kijk voor de juiste bereidingswijze op ” de groene vrouw.nl” of lees over fitinezuur!!!!! Dan pas zijn bonen gezond!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door – 1118 maart 2023 - 12:43
  • vogelziekte plasticose Zeevogels ziek van plastic: plasticose12 maart 2023 - 10:45

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
meewind 23 02

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Burgemeesters willen zwaardere dieselnormenKlimaatakkoord maakt grootschalige inzet van biomassa en van CO2-opslag onv...
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen