BP’s transitieplan zal niet leiden tot emissiereductie in 2030, en voldoet dus niet aan het klimaatakkoord van Parijs, blijkt uit onderzoek van Global Climate Insights (GCI).
De resultaten van GCI, waaruit blijkt dat BP’s emissies niet zullen zijn verminderd tegen 2030, zijn niet in lijn met IEA en het IPCC. Zij geven namelijk aan dat emissies sterk verminderd moeten worden binnen dit decennium willen we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.
Volgens het IPCC moeten de absolute emissies wereldwijd tegen 2030 met 45% dalen (ten opzichte van 2010). Volgens het Net Zero Emissions by 2050 Scenario van het IEA moeten de absolute emissies van olie- en gasbedrijven tegen 2030 met 36% worden verminderd (ten opzichte van 2019) om binnen een 1,5°C-pad te blijven.
“BP is nog steeds niet van plan om de uitstoot voor 2030 te verminderen, ook al beweren ze op één lijn te zitten met Parijs”, reageert Mark van Baal, oprichter van Follow This.
GCI toont aan dat de emissiereductie die wordt bereikt door het afstoten van BP’s eigen productie activa (40% excl. Rosneft) teniet zal worden gedaan door een toename van de verkoop van fossiele brandstoffen aan derden. Aangezien de afgestoten activa fossiele brandstoffen zullen blijven produceren, zal de strategie van BP bovendien resulteren in een toename van de broeikasgasemissies met 6% tegen 2030 (ten opzichte van 2019).
BP verwacht ook dat emissies zullen toenemen. Uit prognoses van GCI blijkt dat in 2030 BP’s jaarlijkse energieleveringen voor 92% zullen bestaan uit olie en gas en slechts voor 2% uit duurzame energie.