like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Brabantse Milieufederatie trekt van leer tegen Boerenbond vanwege gifpromotie

Van: op 19 juni 2013

In Noord-Brabant, en mogelijk ook op andere plekken, is de Boerenbon d een stevige promotie gestart om de verkoop van giftige pesticiden en verdelgingsmiddelen nog maar eens een flinke push te geven. Dat schoot Nol Verdaasdonk van de Brabantse Milieufederatie in het verkeerde keelgat en stuurde ons een ingezonden brief. Bij deze, ongecensureerd en onverkort:

In de folder van de Boerenbond die de afgelopen dagen bij velen van u op de deurmat is gevallen wordt opgeroepen om flink de gifspuit te gaan hanteren. Natuurlijk niet rechtstreeks, daar willen zij niet op aangesproken worden. Maar de oproep, opgeruimd staat netjes, een koene jongeman met een petje, gifspuit en een logo op zijn borst met daarin een rode streep door een mier en zo te zien een paardenbloem, laat niets te raden over. Vervolgens wordt er een aanbieding gedaan om een helaas nog toegelaten middel, maar daardoor niet minder gevaarlijk, tegen een fikse korting aan te schaffen. Het bestrijdt alle onkruiden t/m de wortel, staat er netjes bij.

Geen woord over de gevaren die er aan het gebruik van dit soort middelen verbonden zijn. Geen woord over de residuen van dit middel die voor grote overschrijdingen van de toegelaten norm in het oppervlaktewater zorgen. En natuurlijk, er is niet rechtstreeks aan te tonen dat de middelen die de Boerenbond verkoopt voor die overschrijding zorgen. Maar er mede debet aan zijn lijkt mij toch alleszins aannemelijk.

Er wordt momenteel in politiek Den Haag getracht de verkoop van deze in mijn ogen volstrekt onnodige middelen ( ik heb een ruime tuin en gebruik nooit bestrijdingsmiddelen) te gaan verbieden. Zou het helemaal toeval zijn dat dit  middel nu in de aanbieding gaat denk ik dan. Wellicht wil men nog van zijn voorraad af. Wat dit allemaal voor onze bodem, water, lucht en biodiversiteit betekent kan de Boerenbond blijkbaar niet al teveel schelen. In hun visie, missie en strategie lees ik er op internet in ieder geval niets over. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen kom ik niet tegen, en dat in 2013.

Verderop in de folder van de Boerenbond, op pagina 3, wordt een heel arsenaal aan mierenverdelgers aangeprezen, en ook hier geen enkele waarschuwing. En dat terwijl bijvoorbeeld de werkzame stof Deltamitrihn zeer giftig is voor onder andere bijen en alle waterorganismen. Maar ja, je bent wel mooi van je mieren af.

Wanneer stoppen we nu eindelijk eens met deze volstrekte dwaasheid en doorgeschoten netheidswaan die alleen maar de kas van de producenten en verkopers spekt. De waterschappen krijgen het water alleen nog maar tegen heel hoge kosten vrij van dit soort middelen maar de producenten, verkopers en gebruikers gaan vrijuit en betalen daar niets extra’s voor terwijl ze het wel veroorzaken. Onze bijen leggen massaal het loodje en ook andere insecten gaan steeds verder achteruit met alle gevolgen voor o.a. de vogelstand van dien.

Burgers, neem uw verantwoordelijkheid en laat deze middelen voor wat ze zijn. Gebruik ze niet, ze zijn vrijwel altijd overbodig, uw portemonnee zal er wel bij varen en uw tuin wordt er echt vele malen leuker door.

Nol Verdaasdonk,
Directeur Brabantse Milieufederatie

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Noord-Brabant

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws