Duurzame windenergie betaalbaar maken voor omwonenden, dat doet de nieuwe Buurtmolen. Het dorp of de buurt is zelf eigenaar van een windmolen en profiteert van het financiële voordeel zonder enige investering. De eerste Buurtmolen is gepland in Friesland, tussen Franeker en Harlingen, een initiatief van energiecoöperatie Qurrent en windmolenfabrikant EWT. Deelnemers in dit postcodegebied én de omliggende postcodegebieden zijn vrijgesteld van Energiebelasting. Omwonenden kunnen tegen een lage prijs en zonder investering een besparing van zo’n 30% op hun stroomtarieven realiseren. Een concept dat meer draagvlak creëert voor de opwekking van duurzame energie.
Nederland loopt achter in duurzame opwekking van energie en de beste locaties in bevolkingsarme gebieden worden steeds schaarser. Wel kan de doelstelling van 6.000 MW wind op het land in 2020 behaald worden, stelt minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) op basis van de ‘Monitor Wind op Land 2016’, maar er dient hiervoor wel een versnelling plaats te vinden in de realisatie van projecten. Volgens onderzoek uitgevoerd door CE Delft in opdracht van Milieudefensie blijkt ook dat de laagste inkomens nu al relatief meer betalen voor het klimaatbeleid dan mensen met een hoger inkomen. De Buurtmolen zorgt ervoor dat deze versnelling kan plaatsvinden en dat alle omwonenden kunnen profiteren van betaalbare én beschikbare windenergie.
Participeren in windmolen voor arm en rijk
De Buurtmolen biedt iedere deelnemer de mogelijkheid om zijn stroomverbruik te verduurzamen en tegelijkertijd een besparing op zijn stroomtarieven te realiseren. Het belastingvoordeel van de postcoderoosregeling maakt deze vorm van laagdrempelige participatie mogelijk, voor zowel arm als rijk. Qurrent en EWT werken eraan om nog meer Buurtmolens in Nederland te bouwen en plaatsen. Eén Buurtmolen levert stroom voor 400-600 huishoudens. Door het gebruik van de stille en efficiënte windmolens wordt een optimaal resultaat behaald en blijft overlast beperkt.
Herbaijum
De windmolen op het erf van een boer in Herbaijum, gelegen in landelijk gebied tussen Harlingen en Franeker, is aan vervanging toe. Dit geeft een unieke kans om ditmaal geen gewone molen te plaatsen, maar een coöperatieve, stillere en kleinere Buurtmolen. Het financiële voordeel van de Buurtmolen belandt niet bij de energiemaatschappij, maar bij de omwonenden. Y. de Jager, voorzitter van Dorpsbelang Herbaijum reageert dan ook enthousiast: ‘’We vinden het een sympathiek plan. Een coöperatieve windmolen die goedkopere stroom levert aan onze buurt, waar iedereen aan mee kan doen. We denken er graag over mee.’’
Omwonenden die geïnteresseerd zijn kunnen zich voorinschrijven op https://buurtmolen.nl/