Een plan voor aanpassing van het Emissie Handelssysteem (ETS) dat eerder nog breed gedragen werd in de milieucommissie, heeft het na enorme druk vanuit de cementindustrie niet gehaald. De sector heeft de afgelopen jaren miljarden verdiend aan gratis verkregen rechten. Dat terwijl de cementindustrie eigenlijk niet te maken heeft met internationale concurrentie.
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Er lag nu een voorstel op tafel om de cementsector niet langer gratis emissierechten te geven, maar ze in plaats daarvan te beschermen door importeurs emissierechten te laten kopen aan de EU-grens.”
“Met dit voorstel zou de vervuiler eindelijk gaan betalen zonder dat het hun concurrentiepositie in gevaar komt. De industriële lobby tegen het voorstel was echter enorm. De industrie wil de ‘subsidie’ behouden die ze nooit hadden mogen krijgen. En dat is ze gelukt. Zeer teleurstellend,” aldus Eickhout.
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy: “De aangenomen plannen zijn een kleine stap vooruit, maar het klimaatakkoord van Parijs vraagt om veel meer schone investeringen. De cementsector en andere sectoren die weinig internationaal handelen zouden geen gratis rechten mogen krijgen. Dat is slecht voor het klimaat en gaat ten koste van internationaal concurrerende bedrijven die wél bescherming nodig hebben. Ook de uitzonderingen voor Oost-Europese elektriciteitscentrales hadden wij graag verder willen inperken.”
Innovatiefonds
Een winstpunt is een ETS-innovatiefonds van tien miljard euro. “Ons voorstel voor extra financiële ondersteuning voor innovatieve projecten, zoals bioraffinaderijen en drijvende windmolens, heeft een meerderheid gekregen. Met innovatieve technologie kan het Europese bedrijfsleven vooroplopen in de wereldwijde transitie naar een duurzame economie,” aldus Gerbrandy.