Overweeg je om je vaste baan aan de wilgen te hangen en lekker voor jezelf te beginnen? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden.
Met deze checklist zorg je dat je niks belangrijks over het hoofd ziet. Zoals het afsluiten van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (aov).
1. Regel je zakelijke verzekeringen
Ondernemen brengt veel vrijheid met zich mee, maar ook veel verantwoordelijkheid. Word je ziek en kun je daardoor niet meer werken? Dan ben je nog steeds zelf verantwoordelijk voor een inkomen. En heb je tijdens je werk per ongeluk schade aan iemand anders of zijn spullen veroorzaakt? Dan ben jij aansprakelijk voor de kosten.
Een slimme ondernemer dekt daarom de grootste bedrijfsrisico’s goed af. Onze tip: verzeker je in ieder geval tegen arbeidsongeschiktheid. Dat kan met een aov-verzekering voor zzp’ers. Ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en zakelijke rechtsbijstand zijn voor de meeste zzp’ers zeker geen overbodig luxe.
2. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Als je een bedrijf of organisatie start, dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit geldt voor alle ondernemers die producten of diensten leveren aan derden en daar winst op maken.
Online kun je makkelijk een afspraak maken voor je inschrijving in het Handelsregister. Hiervoor betaal je een eenmalige vergoeding van €51,30. Je kunt je bedrijf vanaf een week voor de start laten inschrijven. Na je inschrijving krijg je meestal ook een btw-nummer. Vanaf dat moment moet je elk kwartaal btw-aangifte doen over je omzet. Doe je aangifte op tijd, zo voorkom je een boete.
Tip: download de app Btw-Alert van de Belastingdienst. Deze app geeft je elk kwartaal ruim van tevoren een seintje als het weer tijd is om je btw-aangifte te doen.
3. Fix je belastingvoordeel
Wist je dat je als beginnend zzp’er gebruik mag maken van allerlei belastingvoordelen? Zonde als je dat niet doet! Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je recht hebt op mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigen- en startersaftrek. Hier bespaar je al snel zo’n 300 euro per maand mee. Het loont dus om je te verdiepen in welke regelingen er allemaal bestaan.
Ben je geen ster in belastingaangiftes doen, maar wil of kun je het ook niet uit handen geven? Volg dan een online training of cursus in inkomstenbelasting voor zzp’ers. De kosten betalen zich vaak dubbel en dwars uit, en vaak kun je de cursuskosten aftrekken als bedrijfskosten.