like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Comfortabel wonen zonder energieaansluiting

Van: op 10 juli 2015

sustainer[ updated ] De Nederlandse start-up Sustainer Homes bouwt zeecontainers om tot zelfvoorzienende woningen. De Sustainer wekt voldoende stroom op én vangt voldoende water op om ook in het Nederlandse klimaat comfortabel maar volledig off grid te wonen. Energiebedrijf Eneco schaft de allereerste Sustainer aan en gaat voor minimaal twee jaar de samenwerking aan met het jonge bedrijf. Met als hoofddoel het in de praktijk testen van nieuwe duurzame technieken en smart home toepassingen.

Het idee is simpel, de uitvoering complex; bouw een container om tot een woning die in alle basisbehoeften voorziet, zonder afhankelijk te zijn van het energie- en waternet. Bijkomend voordeel, je kunt de woning snel en eenvoudig transporteren en overal neerzetten.

Fairphone 3_Staring lady

Eneco doet met de samenwerking ervaring op door het in één woning testen van de onderlinge integratie tussen verschillende energiesystemen, én de interactie daarvan met de bewoner. De Sustainer is immers uitgerust met zonnepanelen, een batterij voor opslag van stroom, een warmtepomp en slimme apparatuur. Met name de cruciale balans tussen deze systemen -de algoritmes die nodig zijn om die zelfvoorzienendheid voor elkaar te krijgen- zijn voor Eneco interessant om zo nieuwe diensten voor klanten te kunnen ontwikkelen.

[ update ] Naar aanleiding van de vragen van lezers geeft Sustainer Homes nadere uitleg:

De electra wordt opgewekt middels zonnepanelen en windmolens. Water wordt opgevangen via regenwater! We hebben 20 jaar aan klimaatdata gemodelleerd, en toen berekend hoeveel opslag je nodig hebt om constant van voldoende water te voorzien. Ook als het warm is, zoals we wellicht de afgelopen weken hebben gemerkt, regent het hier in Nederland toch veel en regelmatig - voor ons een groot voordeel! We gebruiken in ons huis verder (natuurlijk) ook hele waterzuinige apparaten. Zo zit er bijvoorbeeld een zuinige afwasmachine is, die verbruikt namelijk minder dan met de hand afwassen.  We koken op inductieplaat - alles is elektrisch.
We verwarmen met een warmptepomp, een vorm van "omgekeerde koelkast". Deze gebruikt stroom om water op te splitsen in kouder en warmer water.

Inderdaad is stroomvoorziening in de wintermaanden een technische uitdaging. Dit hebben we opgelost door naast zonnepanelen ook windmolens te gebruiken - deze zorgen ervoor dat er ook in de winter constant stroom wordt geproduceerd. Ook hier hebben we 20 jaar aan klimaatdata gebruikt om te kijken wat een gebruikelijke stroomopbrengst per dag is, en dat vergeleken met normaal gebruik. Hierop hebben we de batterijen gemodelleerd. In de laatste jaren zijn batterijen veel efficienter en betaalbaarder geworden.

Het klopt dat sommige systemen in de looptijd vervangen moeten worden - gezien het feit dat onze systemen allemaal heel snel aan het innoveren zijn, en daarmee in prijs zakken, is dat ook wenselijk. Je krijgt er namelijk een veel goedkoper en beter systeem voor terug.

1 van onze kernwaarden is duurzaamheid, wij zullen dus nooit een dieselaggregaat bij onze woning plaatsen. Bovendien kunnen we adhv onze huidige cijfers van de pilotwoning zeggen dat de regelapparatuur een veel lager verbruik heeft - wij onderkennen dit dus niet echt als een probleem.

De huidige versie van de woning is ongeveerd 33m2 groot. De woning is modulair uit te breiden, aangezien we energie en water verkrijgen via het dakoppervlak kun je deze verticaal uitbreiden als je er met dezelfde hoeveelheid mensen in gaat wonen, en zou je horizontaal moeten uitbreiden als je met meer dan 1/2 personen het huis gaat bewonen.

De woning is geisoleerd middels duurzame schuimisolatie van Kingspan, en geluidsgeisoleerd met Phonestar materiaal (een soort karton met zand erin).

De prijs is afhankelijk van het klimaat (en dus de systemen die we moeten plaatsen), en wat je wensen zijn mbt (de luxe van) het interieur. Onze huidige versie gaat ongeveer 70,000 euro kosten. Dit is dan inclusief interieur, witgoed, alle systemen, en dus geen energierekening meer! Dat scheelt al snel zo'n 30,000 euro. Een extra container heeft een meerprijs van ongeveer 25,000 euro.

Je zou deze woning tijdelijk kunnen plaatsen. In dat geval hoef je niet te voldoen aan het bestemmingsplan, en zijn er relatief veel opties. Denk daarbij bijv. aan braakliggende gronden, of bijvoorbeeld gewoon achterin je tuin. Momenteel zijn we met meerdere gemeentes in en om de randstad in gesprek voor het beschikbaar stellen van dit soort locaties. Je kan natuurlijk ook een meer traditionele route bewandelen en een kavel kopen. Groot voordeel: je hoeft geen aansluitingen te hebben, en kavels zonder aansluitingen zijn in de regel veel goedkoper.

Voor tijdelijke plaatsingen zijn de bouwregels veel lichter, daar voldoen wij absoluut aan. Verder is er natuurlijk rekening gehouden met bijv. eisen van de brandweer.

Wie de woning wil bezichtigen kan zich melden via de website!

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hans Spek schreef:

  Een lovenswaardig initiatief.
  Ik denk niet dat het in alle opzichten haalbaar zal zijn volledig zelfsupporting te zijn. Maar er zal wel degelijk een positieve impuls gegeven kunnen worden aan betaalbaar bouwen. Zeker als het om tijdelijke huisvesting gaat.

 2. Cor Janssens schreef:

  H2-fabriek voor de energieopslag ; al eens gerekend aan een waterstof converter ?

 3. Vera schreef:

  Een kavel zonder aansluitingen klinkt heel mooi, maar is er ook gedacht aan de afvoer van afvalwater? Anders kom je niet echt om een rioolaansluiting heen, of je moet al kiezen voor een beerput.

 4. redactie schreef:

  Het artikel is bijgewerkt met een uitgebreid antwoord van Sustainer!

 5. HansM schreef:

  @AVE
  “de regelapparatuur vraagt alleen al ca 2.000 kW aan energie”
  Onbegrijpelijke uitspraak. Wordt hier bedoeld dat de regelapparatuur continu een vermogen vergt van 2000 (!) haardrogers (die van mijn vrouw is bijna 2000 W)? Kan niet waar zijn. Of wordt hier bedoeld 2000 kWh per jaar? Toch nog veel te veel (228 W).

 6. redactie schreef:

  Beste Honnest, het is vakantie; niet iedereen is op knippen van de vingers beschikbaar voor informatie 😉

 7. h.honnest schreef:

  Inmiddels reactie gelezen van de redactie. Bedankt voor de link.
  Toch zou het mooi zijn als in het artikel zelf al op de claims van het bedrijf in zou worden gegaan en een paar basisvragen worden opgeworpen. Nu heeft het artikel teveel een twitter-achtig karakter.

 8. h.honnest schreef:

  en:
  – hoe groot is zo’n woning?
  – is de woning modulair uit te breiden? (horizontaal dan wel verticaal)
  – op welke manier is deze woning geïsoleerd?
  – wat gaat zo’n woning kosten?
  – waar mag je zo’n verplaatsbare woning stallen?
  – voldoet zo’n woning aan huidige bouwkundige eisen of moeten de regels worden aangepast?
  – etc, etc.

  Kortom, ik ben het meer dan eens met de reactie van Carsten888

 9. redactie schreef:

  Zie hier voor (wat) meer info: http://sustainerhomes.nl/#how
  we gaan er verder achteraan.

 10. AVE schreef:

  Inderdaad, mager artikel. Kernprobleem de hoeveelheid elektriciteit die gedurende de zomermaanden moet worden opgeslagen om de wintermaanden door te komen en het rendement van de opslag. Tweede probleem is de warmtepomp, die gaat volgens door mij ontvangen informatie slechts 20 jaar mee. Derde probleem, de regelapparatuur vraagt alleen al ca 2.000 kW aan energie. Dus hoeveel productie capaciteit van de zonnepanelen is nodig. Maar je kunt natuurlijk ook nog een dieselaggregaat er bij nemen.

 11. Carsten888 schreef:

  Beetje mager artikel, want natuurlijk zijn we geintereseert in:
  – hoe wordt electra opgewekt?
  – waar komt al dat water dan vandaan?
  – waarop wordt gekookt?
  – waarmee wordt verwarmt?