like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

‘Niet de Grieken liegen, maar onze eigen leiders’

Van: op 9 juli 2015

europaHet eindspel dat deze dagen in volle gang is wordt door zo goed als iedereen aan de Grieken toegedicht. Maar net zo goed kun je het zien als de zwanenzang van Europa als solidaire democratie (voor zover ze dat ooit is geweest, maar het was dan toch het ideaal). Om de ware toedracht aan onze ogen te onttrekken bedienden overheid en media zich van een baaierd aan variaties op de waarheid waaruit naar hartenlust werd getapt. Althans, dat stelt econoom Ewald Engelen op zijn blog, dat wij hier met zijn permissie nog eens weergeven:

Burgers van Nederland, vijf jaar lang bent u voorgelogen over de Griekse crisis. Vijf jaar lang hebben pers en politiek u steeds maar weer dezelfde halfwaarheden en leugens op de mouw gespeld (uitzonderingen daargelaten).

Fairphone 3_Staring lady

De leugens:

 1. Wij, Nederlandse belastingbetalers, hebben de Grieken ‘gered’ door hen 240 miljard euro te lenen toen de internationale kapitaalmarkten voor de Griekse staat op slot ging.
 2. Grieken zijn luie, verwende hedonisten, die met 55 met pensioen gaan, een onderontwikkeld arbeidsethos hebben en liever aan het strand liggen dan werken.
 3. Grieken hebben, ondanks onze generositeit en ondanks de gemaakte afspraken, nagelaten hun begroting op orde te krijgen en hun economie te hervormen.
 4. Grieken moeten niet zeuren, want ze hebben hun huidige ellende toch echt aan zichzelf te danken; door corruptie, clientelisme en een belabberde belastingmoraal is de schuldenlast enorm, het begrotingstekort gapend en het verdienvermogen beroerd.

De feiten:

 1. Niet de Grieken, Griekenland of de Griekse staat hebben wij ‘gered’, maar onze eigen banken hebben wij gered. Ruim 90 procent van de 240 miljard aan reddingskredieten is uiteindelijk terecht gekomen bij banken, grotendeels Nederlandse, Franse en vooral Duitse banken. Oftewel, de kredieten zijn gebruikt om private crediteuren in staat te stellen zich terug te trekken uit Griekse staatsobligaties en het eventuele faillissementsrisico in de schoot te werpen van Europese belastingbetalers. Klinkt bekend, niet?
 2. Cijfers van de OESO en de ILO leren dat Grieken de langste werkweken van alle lidstaten maken, dat ze de meeste weken per jaar werken en dat de gemiddelde pensioenleeftijd tot 2010 62 bedroeg. Inderdaad, konden ambtenaren eerder met werken stoppen, maar dat is in veel Eurozone lidstaten het geval (Italië, Frankrijk). Maar dat geldt niet voor werknemers in de private sector en al helemaal niet voor de kleine middenstand, die in een land als Griekenland een omvangrijk deel van de beroepsbevolking omvat. Hoezo lui?
 3. In vijf jaar tijd is de Griekse overheid er in geslaagd een tweecijferig begrotingstekort om te buigen in een klein (primair, dwz voor rentelasten) overschot. Vooral door historisch ongekende bezuinigingen en lastenverzwaringen. De gevolgen lieten zich raden (en werden door de IMF ook voorspeld): een totaal in elkaar gestorte economie, die in vijf jaar tijd met 25 procent is gekrompen, met scherp opgelopen werkloosheid (pakweg 25 procent en 60 procent jeugdwerkloosheid), massale verpaupering en massieve hersenvlucht tot gevolg. En o ja, er is volgens de OESO geen land dat zijn pensioengerechtigde leeftijd zo drastisch heeft verhoogd als Griekenland: van 62 naar 67. Hoezo niet hervormd?
 4. Griekenland is net als Nederland, Duitsland of welk land ook een homogene enititeit. Wat klinkt als ‘wij’ is voor veel burgers eigenlijk ‘jullie’. Dat geldt voor Nederland, maar dus ook voor Griekenland. Niet dé Grieken hebben er een puinhoop van gemaakt, maar de Griekse elite heeft dat gedaan. Bankiers, bouwbedrijven, politici en sommige ambtenaren zijn degenen geweest die rijk geworden zijn van de immense Duitse en Franse kapitaalstromen die in de europeriode Griekenland binnenstroomde ter financiering van infrastructurele projecten, vastgoed en uitbreiding van het defensieapparaat. De gemiddelde Griek heeft er weinig tot niets van gezien. Hoezo hebben dé Grieken er zelf een puinhoop van gemaakt? Bedoelt u dat u ook medeschuldig bent aan Amarantis, Vestia, Fyra en het Nederlandse belastingparadijsschandaal? Nou dan!

Waarom vertellen pers en politiek ons deze leugens?

 1. Om te verhullen dat wij onze banken niet een keer (u weet wel: de 129 miljard euro die we in oktober 2008 op tafel hebben moeten leggen) hebben moeten redden, maar twee keer. De laatste keer via de band van de Griekse schatkist. Niet alleen het Sytagma plein in Athene zou vol woedende burgers hebben gestaan als dit open en bloot zou zijn toegegeven, maar ook de Champs Elysees in Parijs, het Malieveld in Den Haag en het Tiergarten in Berlijn.
 2. Om ons onze eigen historische bezuinigings- en lastenverzwaringspaketten te kunnen verkopen, die in Nederland, zij het op wat geringere schaal, grofweg dezelfde effecten hebben gehad als in Griekenland: wegvallende binnenlandse vraag, stijgende werkloosheid, oplopende faillissementen, dalende belastingopbrengsten. Ik heb het over de drie bezuinigings- en lastenverzwaringspaketten ter waarde van pakweg 52 miljard euro die ons sinds 2010 onder leiding van Mark Rutte door de strot zijn gedouwd. Mede mogelijk gemaakt door een sociaal-democratische partij die van voren niet weet of ze van achteren nog leeft. Eindeloos hebben pers en politiek er bij ons gehamerd dat er geen andere mogelijk was. Wij moesten ons aan de Europese begrotingsregels houden, anders wachtte ons hetzelfde afschuwelijke lot als Griekenland.
 3. Sinds Syriza in de regering is de leugenfrequentie radicaal toegenomen. Het doel is duidelijk: burgers in de Eurozone duidelijk maken dat er geen alternatief is voor de voorgenomen transformatie van de Eurozone in een neoliberale lagelonenutopie. Het is Thatcher in het kwadraat: There is No Alternative (TINA) for neoliberalism. Daarom moet Syriza kostte wat het kost een kop kleiner worden gemaakt. Het progressief populistische experiment waarvoor de Griekse kiezer democratisch heeft gekozen, moet falen.

Daarom is deze demonstratie, deze blijk van solidariteit met Griekenland, de Griekse burger, Syriza zo belangrijk. Wat op het spel staat is de toekomst van Europa, onze toekomst. Wordt Europa een neoliberaal lagelonenparadijs onder de monetaire dictatuur van een ongekozen, maar o zo politieke centrale bank? Of wordt Europa een mondiaal baken van democratie, gelijkheid, vrijheid voor allen, waarin het kapitalisme zodanig wordt getemd dat het werkt voor iedereen in plaats van voor alleen de happy few? Wordt het een economische technocratie waarin alles ten dienste staat van het optuigen van een parasitair neo-mercantilisme? Of wordt het een ruimte voor nationale beleidsexperimenten waarin er echt wat te kiezen valt en burgers de uiteindelijke zeggenschap hebben?

De keuze is aan u.

Ewald Engelen

Lees meer op het blog van Ewald Engelen

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Opinie

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (19)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Duurzame Fred schreef:

  Er wordt in de media gretig gesproken over steunpakket.
  Dat is een misleidend woord. Want steunpakket is niet anders dan een lening met een hogere rente dan wat Nederland zelf betaald.

  Vier jaar geleden hoorde ik Jan Kees de Jager zelf nog zeggen. Ja elke euro dat we uitlenen komt terug, we verdienen er zelfs nog aan.
  De schuld is zo groot, dat het Griekse volk per inwoner meer moet betalen aan rente dan welk inwoner van de EU dan ook. Dus kort sameng gevat de Grieken lenen een bedrag dat nooit afgelost kan worden. De Griekse schuld wordt alsmaar hoger en hoger.

  Nederlanders hebben al in het verleden ervaring ermm opgedaan met dergelijke contracten. Een Griekse lening kan ipv een steunpakket beter worden omschreven als een woekerpolis of wurgcontract.

 2. Ik denk niet dat we geen van allen de werkelijke feiten kennen, maar dat er nog steeds mensen zijn die de werkelijke feiten niet WILLEN kennen (of er moeite voor willen doen om ze te LEREN kennen).

 3. foto-report schreef:

  Ach, waarom zouden dit ook weer geen legens zijn. Iedereen praat voor zijn eigen belang. Dit artikel is ook maar weer een mening van iemand, als zo velen. De werkelijke feiten kennen we geen van allen. Maar mooi als we met dit geld onze banken gered hebben. Was het toch nog ergens goed voor. En… hebben de Grieken in die 5 jaar hun afspraken ongelost?

 4. paul altena schreef:

  ja ja,
  er komt zo wel even veel informatie over me heen.
  Laten we kijken hoe we in kleine stapjes de grote problemen
  kunnen tekkelen te beginnen net /redelijk/ geduld en doorzetting.
  Ik doe mee!!

 5. Niels van der Stappen schreef:

  Het mooie van pluriformiteit is, dat iedereen zijn eigen reactie heeft, vanuit een eigen insteek. En dat mag wat mij betreft, zeker in de huidige tijden, waarin nieuwe ‘blikken’ nodig zijn. Dit zolang andere personen in hun waarde worden gelaten en normen van redelijk fatsoen woren ge-eerbiedigd. En ik meen, dat dat tot nu toe in alle reacties het geval was.

 6. Nico van der Wel schreef:

  Mijn eerdere reactie van 14:36 uur was gericht op het ´betoog` van de heer Geert-Jan van der Wolf van 13:41 uur. Dit even om misverstanden te voorkomen.

  Ik ben overigens blij dat er vandaag ook weer een aantal waardevolle reacties zijn binnengekomen via dit kanaal (en trouwens ook via http://ewaldengelen.blogspot.nl/)

 7. Mary Ritsema schreef:

  Dank mijnheer Engelen en anderen die hier met gezond verstand op hebben gereageerd. Zo houden we tenminste nog vertrouwen in een betere wereld, waar situaties zoals nu in Griekenland uitzondering zijn in plaats van gewoonte. Laten we ook hopen dat we weer journalisten krijgen die zaken uitdiepen ipv zaken klakkeloos over te nemen.

 8. Wat mensen niet allemaal kunnen lezen in c.q. afleiden uit dit artikel van Ewald Engelen. Ik had zelf nou niet bepaald de indruk dat Ewald ´therapeutisch advies` nodig had…

 9. Henk Mol schreef:

  Wie of wat kun je nog vertrouwen in deze door en door corrupte wereld?Draait dan alles alleen maar om geld en macht?Als onze eigen leiders niet te vertrouwen zijn kunnen we beter de stekker eruit halen wat betreft 1 Europa,ze regelen alleen maar dingen uit eigen belang.De burger betaalt zich scheel voor wanbeleid en zelfverrijking en kijk bv.naar het eerder aangehaalde programma:Zwarte Zwanen als je dingen dan min of meer al kunt bewijzen is er niemand verantwoordelijk en komen ze er gewoon mee weg Zou het niet mogelijk zijn dat programma’s als deze samen gaan en een sterke vereniging vormen voor en door EERLIJKE burgers tegen corrupte ambtenaren,bankiers,rechters enz.enz.?En dan niet halfzacht maar de straat op als ze je negeren.

 10. Geert-Jan van der Wolf schreef:

  Dank je wel voor het innemen van je standpunt, Ewald Engelen.

  Fijn om zo helder en echt gedeeld te krijgen wat jij ziet vanaf jouw plek. Het is zo belangrijk om elkaar steeds weer opnieuw voor te houden dat de wereld door ons zelf in elkaar wordt gezet.

  Het zijn mensen die wij kunnen aanspreken, vrienden, kennissen, collega’s, gezinsleden, familieleden, buren die de vertekende inzichten in de werkelijkheid blijven vertellen, blijven herhalen, tot waarheid blijven maken. Wij kunnen elkaar daarop aanspreken. Wat is de reden waarom jij jezelf zo waardeloos vindt als mens dat jij bereid bent om je leven te laten ruïneren ten gerieve van een klein aantal mensen. Hoe kan het dat jouw tijd en werk zich richten op het kapot maken van jouw, mijn, ieders wereld zodat mensen van ellende moeten sterven. Wat weerhoud je om te geloven in jouw eigen waarde. Te geloven dat jij mag leven. Zomaar. Om niets. Gewoon omdat je leeft. Te geloven dat jij geen rekening te betalen hebt omdat jij leeft. Dat jij geen rekening te betalen hebt voor wat de aarde je gewoon schenkt. Want jij hebt nog nooit een rekening betaald aan de aarde. Alleen maar aan andere mesen. Mensen die claimen dat jij hen geld verschuldigt bent omdat jij gebruik wilt maken van wat de aarde ons als mensheid schenkt. Mensen die zich het geschenk van de aarde hebben toegeëigend en jou nu dwingen om ‘te betalen’ voor de genoten lusten. En jij die deze voorstelling van zaken morrend of gelaten accepteert en uiteindelijk zelfs gelooft dat ‘there is NO alternative’ (TINA).

  Het is slechts een simpele stap uit deze gemeenschap naar een andere gemeenschap.

  Weer gaan voelen, erkennen aan jezelf dat je Recht van Bestaan hebt. Vanwaaruit je kunt kiezen om van de gemeenschap waar jij, ik en ieder ander een onlosmakelijk deel zijn, een gemeenschap te maken waarin iedereen op elk moment van de dag vredig, vreugdevol en vrij geniet van ons aller welzijn, welvaart en welbevinden. En inderdaad: de keuze is aan jou, mij, een ieder van ons.

 11. Willemientje schreef:

  Wij zijn het volk!!
  Dat alles maar moet slikken, telkens weer
  Dat geen federale staat Europa wil
  Maar steeds te horen krijgt van volksvertegenwoordigers
  Op roze wolk met roze bril
  Dat alleen op die manier de crisis zal verdwijnen
  En die hun burgers weg laten kwijnen
  En die, in hang naar politieke macht,
  Ons land in een onmogelijke positie hebben gebracht
  Wij zijn het volk!!

  Wij zijn het volk!!
  Wij zijn de wanhoop haast nabij
  Wij kunnen onze lasten haast niet meer betalen
  Terwijl Europa nog meer geld bij ons wil komen halen
  En onze regering die het tij zou moeten keren
  Zelf vrolijk door blijft gaan met potverteren
  En met plezier belastingen verhoogt
  Zolang dit door de burger wordt gedoogd
  Wij zijn het volk!!

  Wij zijn het volk!!
  Wij werken om te leven en te wonen
  Maar worden uitgezogen door politieke klonen
  Die zich daar rijkelijk voor laten belonen
  Die wereldvreemd over ons beslissen
  En keer op keer buiten het potje pissen
  En over wat zij voor ons in petto hebben
  Laten ze ons het liefst in ‘t ongewisse
  Wij zijn het volk!!

  Wij zijn het volk!!
  En op een dag dan zijn wij het echt zat
  Dan hebben wij het echt met jullie leugenaars gehad
  Al zal er eerst nog heel wat water naar de zee moeten stromen
  Er komt een dag dat wij massaal in opstand komen
  En geloof ons dan maar dan gaan jullie behoorlijk nat
  Wij willen immers niet dat onze toekomstdromen
  Door jullie van ons een voor een worden afgenomen
  Wij zijn het volk!!

  Wij zijn het volk!!
  Nu nog een kudde makke schapen
  Gehersenspoeld door kranten en tv
  Als jullie ons leven onmogelijk gaan maken
  Zeggen we totaal onverwacht met z’n allen NEE
  Dan zijn we moe van jullie leugens, en bedrog
  Dat zou door jullie in Den Haag
  Voorkomen kunnen worden, TOCH??
  Wij zijn het volk!!

  Door:

  Willemientje

 12. Niels van der Stappen schreef:

  Bedoelt u dat u ook medeschuldig bent aan Amarantis, Vestia, Fyra en het Nederlandse belastingparadijs-schandaal?
  Inderdaad, dat is zo! Tenminste als je steun hebt gegeven aan de politici die de afgelopen 20 jaar het neoliberale ideaal, inclusief privatisering etc., in Nederland hebben vormgegeven.
  Dus steun aan VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks (vanaf Femke), etc..

 13. Lina Legerstee schreef:

  Waarschijnlijk zien we vanavond bij NPO2 bij Zwarte Zwanen 2 : Schatrijk van uw pensioenpremie, nog meer over de bedenkelijke praktijken van zakenbankiers.

 14. Ron schreef:

  En Duitsland en Frankrijk hadden toch al flink kunnen profiteren van de in 1992 bepaalde koers van de Euro. (De Deutsche Mark was in Guldens nog maar 1,03 waard, terwijl hun omrekenfactor dik 1,10 was.) Zo merkt niemand dat zij daar enorm van geprofiteerd hebben.
  Duitsland en Frankrijk hebben tegen de door Maarten genoemde Grieken gezegd dat ze alles mochten lenen, dat het niet op kon… (Amerikaanse toestanden.)
  Nadat wij het koersverschil van de Duitse en Franse mogendheden betaald hebben, hebben we nu hun Griekse leningen betaald.
  Wat is het volgende?

 15. Beste Maarten,
  Als je stelt ´Niet dé Grieken hebben er een puinhoop van gemaakt, maar de Griekse elite heeft dat gedaan`, dan vergeet je volgens mij dat diverse handelsbanken van ´Europese partners` maar ál te graag aan dit spelletje hebben meegedaan. Daardoor heeft ´het grote geld` in Europa tot eind 2011 over de hoofden van dé (´gewone`) Grieken deze ellende mijns inziens veroorzaakt. Overigens zijn de handelsbanken van de ´Europese partners` daarna in ijltempo gered door hun regeringen, gebruikmakend van 90% van de 240 miljard aan ´steunpakketten voor de Grieken`… (dit ten koste van dé Europeanen c.q. de belastingbetalers in Europa).

 16. Maarten van Gent schreef:

  4.Griekenland is net als Nederland, Duitsland of welk land ook een homogene enititeit. Wat klinkt als ‘wij’ is voor veel burgers eigenlijk ‘jullie’. Dat geldt voor Nederland, maar dus ook voor Griekenland. Niet dé Grieken hebben er een puinhoop van gemaakt, maar de Griekse elite heeft dat gedaan. Bankiers, bouwbedrijven, politici en sommige ambtenaren zijn degenen geweest die rijk geworden zijn van de immense Duitse en Franse kapitaalstromen die in de europeriode Griekenland binnenstroomde ter financiering van infrastructurele projecten, vastgoed en uitbreiding van het defensieapparaat.
  DIT IS TOCH DUIDELIJK! Omdat nu de gewone Griek daarvan niet heeft geprofiteerd, moet een ander, die er niets mee te maken heeft betalen?

 17. Michel Kriek schreef:

  Dank voor dit artikel. Dit kwam er in me op:

  Wat ik me steeds vaker afvraag na het lezen van dit soort berichten is: hoe zijn we als volk én als individu zó monddood geworden? Zien we door al het ‘infotainment’ dat de media blijft oplepelen niet meer wat er werkelijk gebeurt en waar het werkelijk om draait?

  De Amerikaanse schrijver Neil Postman waarschuwde de wereld(burgers) met zijn talloze publicaties. Kennelijk was het kwaad begin tachtiger jaren al geschied óf zijn de krachten in (of achter?) onze media te groot. Ik wil er liever niet aan denken, maar voel me inmiddels verplicht door de stortvloed aan waninformatie die er dagelijk op me afkomt. Met wegkijken draag je niet bij aan een leefbare samenleving voor iedereen. Ik kijk niet meer weg van corporate persberichten of dubieuze academische benoemingen die zonder kritische noot door de NOS worden verspreid. Dat was vroeger ondenkbaar. Redacties keerden een persbericht binnenstebuiten; deden gedegen onderzoek óf gooiden het meteen in de prullenbak. Inmiddels wordt er vooral ‘gezocht’ naar ‘leuke nieuwsfeiten’ die geen enkele voorkennis vereisen van de ontvanger.

  Wie ook maar een beetje de geschiedenis van de politiek kent, weet dat één groot schandaal dodelijk was voor de trouw van je kiezers. Geen enkele politieke kleur uitgezonderd. Behalve vandaag de dag. Juist de partij die in bijgaand artikel wordt genoemd verliest er bij de volgende verkiezingen amper een zetel op, ondanks de vele schandalen. De onkunde van de huidige regering wordt door de media systematisch toegeschreven – deels terecht – aan de zwakste schakel. Die verliest straks zetels op ‘historische wijze’. Het kiezersbedrog vond vroeger ook plaats, maar niet zoals vandaag: direct en veelvuldig door de media. De onbetrouwbaarheid van hordes politici bljjft verborgen, totdat de feiten zich zó hoog tegen de achterdeur opstapelen dat tegenhouden niet langer mogelijk is. Pas dán komen de media in actie.

  Gaan we elkaar vanaf nu zo vaak als nodig is duidelijk maken dat ‘de waarheid’ alleen nog maar via sociale netwerken te achterhalen is? Ik zie nog maar weinig alternatieven. En gaan we ophouden onze stemmen in te leveren bij partijen met veel macht in de olie- en wapenindustrie (‘netjes’ door de media tot ‘defensie-industrie’ omgedoopt), de farmacie en de media of andersom? En zien we welke kant het met de voedingsindustrie opgaat? Straks alleen nog ‘gepatenteerd voedsel’ van grote corporaties?

  Postman meende in de tachtiger jaren al dat we ons precies zo in de luren zouden laten leggen als nu het geval is. “Stijfkoppige Hollanders”? Niets ervan. Dít resumé over Postman zegt vandaag de dag veel nauwkeuriger wie we zijn:

  ‘Postman vond dat technopoly de alternatieven (waaronder ook geschiedenis, waarheid, privacy, intelligentie en gezin) herdefinieert en elimineert. Het enorme aanbod aan informatie, mogelijkheden en ervaringen berooft volgens Postman mensen van hun geestelijke rust en sociale doelstellingen. Hoe meer informatie, hoe minder controlemechanismen de mens heeft om het aanbod te verwerken en de betekenis van wat er op hen afkomt op waarde te schatten. Daardoor wordt het ook moeilijker voor mensen om een redelijk beeld van de toekomst te schetsen.’

  Klinkt jou ook bekend in de oren? Zo niet, dan wens ik je nóg meer sterkte dan mezelf. Ik moet ‘protest’ tegenwoordig uit m’n tenen halen. “Het heeft toch geen zin” luidt ook mijn mantra. Reken echter maar dat ik uit mijn jarenlange schulp kom kruipen. Stap voor stap en vastberaden. Niet tégen iets of iemand, maar vóór een fijne, leefbare wereld. Ik word geen ‘asset’ van een bedrijf. Ik ben een vrij mens.

 18. gerard vijblad schreef:

  Jeroen Dijsselbloem in Brussel: als de Grieken nee zeggen, bedoelen ze ja.
  Is dit democratisch Europa?
  Ben ik het nu wel eens met het stuk of moet ik het dan, volgens Dijsselbloem, juist oneens zijn?

 19. Nico van der Wel schreef:

  Verfrissend om ook de andere kant van de medaille eens te bekijken.