like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Conclusie Prinsjesdag: de politiek is alleen met zichzelf bezig

Van: op 17 september 2013

prinsjesdag 2013Met gekruiste armen en een sardonisch glimlachje om de lippen overzag minister van financiën Jeroen Dijsselbloem de Tweede Kamer bij het aanbieden van de begroting. Als een regent welhaast, die weet dat het volk geen kant op kan.

Het volk daarentegen, dat ziet de politiek absoluut niet meer zitten. Onderzoek van de NOS laat desastreuze cijfers zien: 89% van de bevolking heeft geen vertrouwen in uitspraken van politici, 89% van de PvdA leden en 70% van de VVD achterban vinden het beleid van hun coalitie slecht. Daarmee heeft het vertrouwen in de politiek een historisch dieptepunt bereikt.

Geconfronteerd met deze cijfers zegt premier Rutte (die zelf Nederlandse geschiedenis studeerde) in de uitzending na de troonrede tegen Dominique van der Heyde: ‘Mensen kunnen wel denken, ik vind van niet’ (dat we het zo slecht doen). Diederik Samsom komt niet verder dan een vooraf ingestudeerd riedeltje dat we nog even moeten afwachten. Alsof dat ons over de ellende heen helpt.

Het is tenenkrommend om te zien hoe het eigen gelijk door de gevestigde politieke orde verdedigd wordt in weerwil van èn het complete verlies van vertrouwen van de kiezers èn een toenemende economische achterstand ten opzichte van de ons omringende landen èn voorstellen die óf niet deugen, óf die nog geen deuk in een pakje biologische boter slaan. Zoals een garantie voor 125.000 banen in 2026, terwijl nu al bijna 700.000 mensen officieel werkloos zijn en er dat per jaar nog eens 70.000 worden. Of die eenzijdige focus op economische groei die juist de huidige problemen heeft veroorzaakt.

Maar ook de oppositiepartijen zijn uiteindelijk alleen maar met hun eigen standpunten bezig en zijn niet in staat om over hun eigen schaduw heen gezamenlijk een duurzaam en economisch verantwoord alternatief te bieden.

Met het uitspreken van de woorden “de klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam maar zeker in een participatiesamenleving” in de troonrede, heeft de koning zich mogelijk niet gerealiseerd dat deze zinsnede een heel andere invulling kan gaan krijgen dan de intentie waarmee ze werd uitgesproken. Want als je een participatiesamenleving koppelt aan duurzaamheid, zoals die nadrukkelijk niet in het verhaal voorkomt, behoren de huidige politici snel tot een uitgestorven kaste. Overbodig, want arrogant en incompetent.

Als de politiek er kennelijk uitsluitend nog is voor zichzelf, wat let de bevolking dan om zelf het heft in handen te nemen. Met een duurzame aanpak, op een menselijke schaal investeren in de eigen regio en gemeenschap. Samen bedenken en samen doen. Laat die participatiesamenleving maar komen. Maar dan op onze manier.

Daar zijn we inmiddels mee gestart:  wie mee de handen uit de mouwen wil steken mag zich melden op www.samenlossenwedecrisisop.nl/

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Opinie 

Reacties: (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Inge schreef:

  Het is tijd voor ‘De Duurzaamheidsrevolutie’ van Herman Verhagen en ja, zie begint bij jezelf.

 2. Patrick Dewals schreef:

  Beste mensen,

  Al gehoord van het universeel basisinkomen. Klinkt het utopisch? Misschien maar is de huidige dystopie niet genoeg motivatie om het over een andere boeg te gooien???

  Meer info:

  http://basisinkomen.nl/wp/

 3. Ton Groen schreef:

  Eindelijk een partij die het lef heeft om voorstellen te doen om onze samenleving op een andere leest te schoeien. Dat wil niet zeggen dat ik elk voorstel op zijn haalbaarheid kan beoordelen, maar waar een wil is, is een weg. Vooralsnog heeft MenS geen enkele reactie ontvangen…

  http://mensenspirit.nl/wp-content/uploads/2013/07/Open-brief-met-alternatieve-bezuinigingen-en-hervormingen.pdf

 4. wout veldstra schreef:

  Inderdaad; ophouden met neuzelen en klagen!
  Aan de slag met Transition Towns, Nudge en Repaircafé.

 5. Chantal schreef:

  En hoe vergaat het de mensen die niet of nauwelijks kunnen participeren?

 6. redactie schreef:

  Voor wie het gemist heeft: we zijn hard aan de slag om een positieve participatiesamenleving in te vullen. Met bewustmaken, maar ook met daden. Kijk hiervoor op http://www.samenlossenwedecrisisop.nl/

 7. Jan Kursten schreef:

  Wat heeft het geklaag in bovenstaand bericht voor zin? Doe zo het kabinet voorstelt en u wenst. Ga zelf aan de slag met het verbeteren van de situatie en motiveer uw omgeving dat ook te doen met het goede voorbeeld door positief te denken en te handelen.Te lang is er geleund en gewacht op en gewezen naar de overheid ter verbetering van gedrag. Terrecht wijst het huidige kabinet er op dat we het meer zelf moeten doen. Het is niet “ze”, maar “we” die het tij kunnen keren.

 8. lara lyon schreef:

  Laten we eens zelf eens beginnen te veranderen en nadenken waarin we investeren als we iets kopen/aanschaffen. Bewust worden en handelen is de sleutel. Tijd voor nieuwe inzichten en ook tijd voor een nieuwe regering.

 9. Ineke van Beijnum schreef:

  Niet wachten op de politiek. Gewoon zelf zo duurzaam en dichtbij mogelijk aan de slag in je dagelijkse dingen. Buren, werk, sport, voeding, kleding, ontspanning: het ligt voor t oprapen naast je deur of is bereikbaar om de hoek.
  Levert veel voldoening op.
  Neem ter inspiratie een abonnement op t blad Genoeg en geef t door als je m uit hebt.

 10. Mike Boissevain schreef:

  Onze situatie vraagt erom eens de hand in eigen boezem te steken in plaats van steeds naar de ander te wijzen.Zet het comfortabele leventje een tandje terug, steek de handen zelf uit de mouwen, vraag niet zoveel en begin samen te werken met een visie op welzijn voor allen, inclusief onze natuurlijke habitat,onze moeder aarde.

 11. Tjomme schreef:

  Sinds pas heb ik gerealiseerd dat afwachten geen zin heeft. Ik ben zeer benieuwd hoe het gaat uitpakken en ben vol goede moed. Lokaal zijn er tal van ontwikkelingen. Ik zie daarin een hernieuwde solidariteit die subtiel aanwezig is.